Автомобилски регистарски таблички во Србија

Новата регистерска ознака за моторните возила во Србија, чие издавање започна на 1 јануари 2011 година, е со бела боја, обрабена со црна линија и на неа од левата страна, на сина подлога, со бели букви е испишана меѓународната ознака на Република Србија - СРБ, со црни букви е испишана ознаката на регистерското подрачје, а со црни цифри и букви, меѓу кои е втиснат знакот „-“, е испишан регистерскиот број на возилото.

Географска распределба на регистерските ознаки во Србија

Меѓу ознаката на регистерското подрачје и регистерскиот број на возилото е втиснат црвен штит на кој има бел крст меѓу четири помали штитови свртени кон вертикалната греда на крстот. Ознаката на регистерското подрачје на регистерската табличка се испишува и на кирилица под втиснатиот црвен штит.

Регистерскиот број на возилото се состои од комбинација на цифрите од „0 до 9“ на три или четири позиции и комбинации на букви на две позиции.

Димензиите на стандардните регистерски таблички за моторните возила се 520,5x112,9 милиметри.

Ознаки на стандардните таблички

уреди
 
Новите регистерски таблички во Република Србија, BG БГ = овде Белград)
 
Старите регистерски таблички на Сојузна Република Југославија, што во Србија се издаваа до 31.12.2010 г.

Ова е список на ознаките на регистерските подрачја (односно региони), што се користат во Република Србија, по азбучен ред.[1]

Ознака Регион Општини опфатени во регионот
АЛ Алексинац Алексинац
АР Аранѓеловац Аранѓеловац
АЦ Александровац Александровац
БГ Белград Бараево, Вождовац, Врачар, Гроцка, Звездара, Земун, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Обреновац, Палилула, Раковица, Савски ВенЕц, Сопот, Стар Град, Сурчин, Чукарица
БО Бор Мајданпек, Бор
БП Бачка Паланка Бачка Паланка
БТ Бачка Топола Бачка Топола
БЋ Богатиќ Богатиќ
БУ Бујановац Бујановац
БЧ Бечеј Бечеј
БЕ Беочин Беочин
ВА Валево Лајковац, Лиг, Мионица, Осечина, Валево
ВБ Врњачка Бања Врњачка Бања
ВЛ Власотинце Власотинце
ВП Велика Плана Велика Плана
ВР Врање Босилеград, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Врање
ВС Врбас Врбас
ВШ Вршац Бела Црква, Пландиште, Вршац
ГЛ Гнилане Витина, Косовска Каменица, Ново Брдо, Гнилане
ГМ Горен Милановац Горен Милановац
ДЕ Деспотовац Деспотовац
ЂА Ѓаковица Дечани, Ѓаковица
ЗА Заечар Бољевац, Сокобања, Заечар
ЗР Зрењанин Житиште, Нови Бечеј, Нова Црња, Сечањ, Зрењанин
ИН Инѓија Инѓија
ИЦ Ивањица Ивањица
ЈА Јагодина Рековац, Јагодина
КА Кањижа Кањижа
КВ Кралево Кралево
КГ Крагуевац Баточина, Книќ, Лапово, Рача, Крагуевац
КЖ Књажевац Књажевац
КИ Кикинда Чока, Нови Кнежевац, Кикинда
КЛ Кладово Кладово
КМ Косовска Митровица Вучитрн, Звечан, Зубин Поток, Лепосавиќ, Србица, Косовска Митровица
КО Ковин Ковин
КШ Крушевац Брус, Варварин, Ќиќевац, Крушевац
ЛБ Лебане Лебане
ЛЕ Лесковац Бојник, Медвеѓа, Црна Трава, Лесковац
ЛО Лозница Крупањ, Љубовија, Мали Зворник, Лозница
ЛУ Лучани Лучани
НВ Нова Варош Нова Варош
НГ Неготин Неготин
НИ Ниш Дољевац, Гаџин Хан, Мерошина, Ражањ (место), Сврљиг, Ниш
НП Нови Пазар Сеница, Тутин, Нови Пазар
НС Нови Сад Бач, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци, Темерин, Тител, Нови Сад
ПА Панчево Алибунар, Ковачица, Опово, Панчево
ПБ Прибој Прибој
ПЕ Пеќ Исток, Клина, Пеќ
ПЖ Пожега Пожега
ПЗ Призрен Гора, Ораховац, Сува Река, Призрен
ПИ Пирот Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Пирот
ПК Прокупле Блаце, Житораѓа, Куршумлија, Прокупле
ПН Параќин Параќин
ПО Пожаревац Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црниќе, Пожаревац
ПП Приеполе Приеполе
ПР Приштина Глоговац, Косово Поље, Липљан, Обилиќ, Подујево, Приштина
ПТ Петровац Петровац
РА Рашка Рашка
РУ Рума Ириг, Пеќинци, Рума
СА Сента Ада, Сента
СВ Свијалнац Свилајнац
СД Смедерево Смедерево
СМ Сремска Митровица Сремска Митровица
СО Сомбор Апатин, Кула, Оџаци, Сомбор
СП Смедеревска Паланка Смедеревска Паланка
СТ Стара Пазова Стара Пазова
СУ Суботица Мали Иѓош, Суботица
ТО Топола Топола
ТС Трстеник Трстеник
ЋУ Ќуприја Ќуприја
УБ Уб Уб
УЕ Ужице Арилје, Баина Башта, Косјериќ, Чајетина, Златибор, Ужице
УР Урошевац Качаник, Урошевац, Штимле, Штрпце
ЧА Чачак Чачак
ША Шабац Владимирци, Коцељева, Шабац
ШИ Шид Шид

На Косово и Метохија

уреди

Ознаки што порано биле во употреба

уреди
Ознака Регион Забелешка
^ SV Светозарево Заменето 1990. со JA (Јагодина), кога и градот го вратил старото име.
^ KK Кикинда Заменето со KI, што е сегашна ознака за Кикинда.
^ TU Титово Ужице Заменето 1990. со UE (Ужице), кога и градот го вратил старото име.
^ -{TM}- Титова Митровица Замененто 1990. со KM (Косовска Митровица), кога и градот го вратил старото име.
^ -{DJ}- Ѓаковица Заменето 2011. со ĐA, кога се воведени новите регистерски таблички.

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Правилник о утврђивању регистарских подручја за моторна и прикључна возила, „Службени гласник Републике Србије”, br. 34, 30. септембар 1998.