Ратхаус

појаснителна страница на Викимедија

Ратхаус (германски: Rathaus) е германски збор со значење „градски дом“. Меѓутоа поимот е општ, и се употребува за голем број на зданија по разни градови. Зборот потекнува од Rat („совет“), (од raten, „советува“)

Ратхаусот на Ахен, Германија

Некои поважни ратхауси: