Рамешки ( руски: Рамешки) е населено место со административен статус на мало гратче ( руски: посёлок городского типа) во европскиот дел на Руската Федерација, на исток од Тверската област Административно, тој му припаѓа на Рамешкиот реон, кој е исто така административен центар.

Знаме на Рамешки

Според проценките на Националната статистичка служба, во 2014 година во градот живееле 4 230 жители.

ГеографијаУреди

Гратчето се наоѓа во источниот дел на Тверската област, недалеку од левиот брег на реката Медведица (левата притока на Волга ). Се наоѓа на околу 64 километри северно од обласниот центар, градот Твер, на стариот пат што го поврзува градот со Бежецк.

ИсторијаУреди

Иако точното потекло на името на населбата е непознато, се верува дека потекнува од збор што значи густа шума.

Првото писмено споменување на населбата наречена Раменки, за која се верува дека се однесува на денешната населба, датира од 1551 година и се однесува на декретот на царот Иван Грозни со кој споменатото село било доделено на управата на еден локален манастир.

Селото останало како манастирски имот сè до 1764 година кога царицата Катерина II го вратила манастирското земјиште под власта на државата. Според статистичките податоци од 1781 година, во населбата живееле само 107 жители, претежно Руси. Името Рамесшки наместо Раменка за прв пат се користело во службените документи во текот на XVIII век.

На почетокот на 19 век, низ населбата поминувал дел од трговскиот пат што го поврзувал Твер со Бежецк. Во 1859 година селото имало 385 жители, а постоела и црква.

Станала регионален центар на 30 август 1929 година по основањето на Рамешкиот реон .

Во 1979 година поранешното село добило статус на урбан град ( руски: посёлок городского типа)

ДемографијаУреди

Според податоците од пописот во 2010 година во градот живееле 4 318 жители, додека според проценките за 2014 година, таму живееле 4 230 жители или околу една третина од вкупното население во реонот.

1897 година 1959 година 1970 година 1979 година 1989 година 2002 година 2010 година 2014 година
--- 1 499 2 255 3 476 4 390 4 246 4 318 4 230

Населбата е позната по малцинската заедница на Карели, која ја сочинувало околу една третина од населението на пописот во 1989 година.

ЕкономијаУреди

Во гратчето има фабрика за плетење.

ЗнаменитостиУреди

Во центарот на гратчето има црковен комплекс составен од црквата Троица (1778-1784) и камбанаријата на црквата Свети Александар Невски (1830-1837). Наспроти црковниот комплекс, во паркот - бронзена биста во чест на Херојот на Советскиот Сојуз Алексеј Семијонович Смирнов (роден во село Палцево, област Рамешковски), како и споменик во чест на 450-годишнината од село.

Види повеќеУреди

Користена литератураУреди

Надворешни врскиУреди