Ракометот на Летните олимписки игри

Ракометот е воведен како олимписки спорт за мажи на Летните олимписки игри 1936 во Берлин[1], но потоа повлечен и повторно воведен на олимпијадата во 1972 г., исто така во Германија. Женскиот ракомет е воведен на олимпијадата во 1976 г.

Ракометот на Летните олимписки игри
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Медалисти

уреди

Мажи

уреди
Година Домаќин Финале Натпревар за III место
I место Исход II место III место Исход IV место
1936  
Берлин
 
Германија
БС  
Австрија
 
Швајцарија
БС  
Унгарија
не се играл од 1948 до 1968 г.
1972  
Минхен
 
Југославија
21 – 16  
Чехословачка
 
Романија
19 – 16  
Источна Германија
1976  
Монтреал
 
СССР
19 – 15  
Романија
 
Полска
21 – 18  
Западна Германија
1980  
Москва
 
Источна Германија
23 – 22
продол.
 
СССР
 
Романија
20 – 18  
Унгарија
1984  
Лос Анџелес
 
Југославија
18 – 17  
Западна Германија
 
Романија
23 – 19  
Данска
1988  
Сеул
 
СССР
32 – 25  
Јужна Кореја
 
Југославија
27 – 23  
Унгарија
1992  
Барселона
 
Обединета екипа
22 – 20  
Шведска
 
Франција
24 – 20  
Исланд
1996  
Атланта
 
Хрватска
27 – 26  
Шведска
 
Шпанија
27 – 25  
Франција
2000  
Сиднеј
 
Русија
28 – 26  
Шведска
 
Шпанија
26 – 22  
Југославија
2004  
Атина
 
Хрватска
26 – 24  
Германија
 
Русија
28 – 26  
Унгарија
2008  
Пекинг
 
Франција
28 – 23  
Исланд
 
Шпанија
35 – 29  
Хрватска
2012  
Лондон
 
Франција
22 – 21  
Шведска
 
Хрватска
33 – 26  
Унгарија
2016  
Рио де Жанеиро
 
Данска
28 – 26  
Франција
 
Германија
31 – 25  
Полска
2020  
Токио
Освоени медали (мажи)
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Франција 2 1 1 4
2   СССР 2 1 0 3
3   Југославија 2 0 1 3
  Хрватска 2 0 1 3
5   Германија 1 2 1 4
6   Русија 1 0 1 2
7   Данска 1 0 0 1
  East Germany 1 0 0 1
  Обединета екипа (EUN) 1 0 0 1
10   Шведска 0 4 0 4
11   Романија 0 1 3 4
12   Австрија 0 1 0 1
  Чехословачка 0 1 0 1
  Јужна Кореја 0 1 0 1
  Исланд 0 1 0 1
16   Шпанија 0 0 3 3
17   Швајцарија 0 0 1 1
  Полска 0 0 1 1
Вкупно 13 13 13 39
* = Русија го освоила првото место во 1992 г. како Обединета екипа.


Жени

уреди
Година Домаќин Финале Натпревар за III место
I место Исход II место III место Исход IV место
1976  
Монтреал
 
СССР
БС  
Источна Германија
 
Унгарија
БС  
Романија
1980  
Москва
 
СССР
БС  
Југославија
 
Источна Германија
БС  
Унгарија
1984  
Лос Анџелес
 
Југославија
БС  
Јужна Кореја
 
Кина
БС  
Западна Германија
1988  
Сеул
 
Јужна Кореја
БС  
Норвешка
 
СССР
БС  
Југославија
1992  
Барселона
 
Јужна Кореја
28 – 21  
Норвешка
 
Обединета екипа
24 – 20  
Германија
1996  
Атланта
 
Данска
37 – 33
продол.
 
Јужна Кореја
 
Унгарија
20 – 18  
Норвешка
2000  
Сиднеј
 
Данска
31 – 27  
Унгарија
 
Норвешка
22 – 21  
Јужна Кореја
2004  
Атина
 
Данска
34 – 34
( 4 – 2 П)
 
Јужна Кореја
 
Украина
21 – 18  
Франција
2008  
Пекинг
 
Норвешка
34 – 27  
Русија
 
Јужна Кореја
33 – 28  
Унгарија
2012  
Лондон
 
Норвешка
26 – 23  
Црна Гора
 
Шпанија
31 – 29  
Јужна Кореја
2016  
Рио де Жанеиро
 
Русија
22 – 19  
Франција
 
Норвешка
36 – 26  
Холандија
2020  
Токио
Освоени медали (жени)
 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Данска 3 0 0 3
2   Јужна Кореја 2 3 1 6
3   Норвешка 2 2 2 6
4   СССР 2 0 1 3
5   Русија 1 1 0 2
6   Југославија 1 1 0 2
7   Унгарија 0 1 2 3
8   East Germany 0 1 1 2
9   Франција 0 1 0 1
  Црна Гора 0 1 0 1
11   Кина 0 0 1 1
  Шпанија 0 0 1 1
  Украина 0 0 1 1
  Обединета екипа (EUN) 0 0 1 1
Вкупно 11 11 11 33
* = Русија го освоила третото место во 1992 г. како Обединета екипа.


Табела на медали

уреди
Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР (URS) 4 1 1 6
2   Југославија (YUG) 3 1 1 5
3   Данска (DEN) 3 0 0 3
4   Јужна Кореја (KOR) 2 4 1 7
5   Норвешка (NOR) 2 2 1 5
6   Франција (FRA) 2 0 1 3
  Хрватска (CRO) 2 0 1 3
8   Германија (GER) 1 2 0 3
9   Источна Германија (GDR) 1 1 1 3
  Русија (RUS) 1 1 1 3
11   Обединета екипа (EUN) 1 0 1 2
12   Шведска (SWE) 0 4 0 4
13   Романија (ROU) 0 1 3 4
14   Унгарија (HUN) 0 1 2 3
15   Австрија (AUT) 0 1 0 1
  Чехословачка (TCH) 0 1 0 1
  Исланд (ISL) 0 1 0 1
  Црна Гора (MNE) 0 1 0 1
19   Шпанија (ESP) 0 0 4 4
20   Кина (CHN) 0 0 1 1
  Полска (POL) 0 0 1 1
  Швајцарија (SUI) 0 0 1 1
  Украина (UKR) 0 0 1 1

Земји

уреди

Вкупно

уреди

Вброени се само играчите што учествувале на барем еден натпревар.

Во 1936 г. натпреварот бил во голем ракомет. Женскиот ракомет е воведен во 1976 г.

Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
  Алжир (ALG)                                                    
  Австрија (AUT)                                                    
  Бразил (BRA)                                                    
  Канада (CAN)                                                    
  Кина (CHN)                                                    
  Конго (CGO)                                                    
  Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                    
  Куба (CUB)                                                    
  Чехословачка (TCH)                                                    
  Данска (DEN)                                                    
  Египет (EGY)                                                    
  Франција (FRA)                                                    
  Германија (GER)                                                    
  Источна Германија (GDR)                                                    
  Западна Германија (FRG)                                                    
  Унгарија (HUN)                                                    
  Исланд (ISL)                                                    
  Јапонија (JPN)                                                    
  Кувајт (KUW)                                                    
  Норвешка (NOR)                                                    
  Полска (POL)                                                    
  Романија (ROU)                                                    
  Јужна Кореја (KOR)                                                    
  СССР (URS)                                                    
  Шпанија (ESP)                                                    
  Шведска (SWE)                                                    
  Швајцарија (SUI)                                                    
  Тунис (TUN)                                                    
  Обединета екипа (EUN)                                                    
  САД (USA)                                                    
  Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 16 12 14 14 15
Ракометари 105 242 230 248 259 282
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 10

Мажи

уреди
Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
  Алжир (ALG)                                                    
  Австрија (AUT)                                                    
  Канада (CAN)                                                    
  Куба (CUB)                                                    
  Чехословачка (TCH)                                                    
  Данска (DEN)                                                    
  Германија (GER)                                                    
  Источна Германија (GDR)                                                    
  Западна Германија (FRG)                                                    
  Унгарија (HUN)                                                    
  Исланд (ISL)                                                    
  Јапонија (JPN)                                                    
  Кувајт (KUW)                                                    
  Норвешка (NOR)                                                    
  Полска (POL)                                                    
  Романија (ROU)                                                    
  Јужна Кореја (KOR)                                                    
  СССР (URS)                                                    
  Шпанија (ESP)                                                    
  Шведска (SWE)                                                    
  Швајцарија (SUI)                                                    
  Тунис (TUN)                                                    
  САД (USA)                                                    
  Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 16 11 12 12 12
ракометари 105 242 148 166 177 171
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 10

Жени

уреди
Земја 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 00 Години
  Австрија (AUT)                                                    
  Канада (CAN)                                                    
  Кина (CHN)                                                    
  Конго (CGO)                                                    
  Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                    
  Чехословачка (TCH)                                                    
  Источна Германија (GDR)                                                    
  Западна Германија (FRG)                                                    
  Унгарија (HUN)                                                    
  Јапонија (JPN)                                                    
  Норвешка (NOR)                                                    
  Романија (ROU)                                                    
  Јужна Кореја (KOR)                                                    
  СССР (URS)                                                    
  САД (USA)                                                    
  Југославија (YUG)                                                    
Земји 6 6 6 8
ракометарки 82 82 82 111
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 08 8

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Ракомет на Летните олимписки игри 1936 во Берлин Архивирано на 11 февруари 2009 г. — Sports-Reference (англиски)

Надворешни врски

уреди