Разговор со корисник:MacedonianBoy/Архива 6

Последен коментар: пред 9 години од Aradic-es на темата Баскиски јазик
ТУКА СЕ СИТЕ РАЗГОВОРИ ОД МОЈАТА СТРАНИЦА ОБЈАВЕНИ ВО 2013 ГОДИНА.
Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 6


Ацтечки јазик уреди

Здраво Никола. Гледам дека добро си ја средил статијата за ацтечкиот јазик. Јас направив некои дополнителни промени, при што ги средив наводите и литературата, па сега мислам дека статијата би можела да се номинира за избрана ако нема уште за дополнување. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 03:25, 31 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

И јас мислам дека е подобро да биде на крај, откако ќе биде готова во целост. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:35, 31 декември 2012 (CET)Одговори[одговори]

Ацтечки јазик уреди

Статијата Ацтечки јазик, која Вие ја проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Секоја чест за првата избрана статија во 2013 година!--Kiril Simeonovski (разговор) 21:50, 9 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Fala :) pozz --Никола Стоіаноски 22:20, 9 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Терминологија и изведени придавки за ацтечкиот јазик уреди

Здраво Никола. Кога веќе никој не се интересира и не одговара на селската чешма, што најверојатно е поради слабата посетеност на оваа страница, не преостанува ништо друго освен да се објави како соопштение во горниот дел од екранот. Тоа го правевме веќе на неколку наврати и мислам дека вроди со плод. Знам дека не е најсоодветно решение и сигурно некој ќе се побуни, но за уште поголема критика е тоа што никој не се интересира за она што се случува на Википедија од изнесеното на селската чешма. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:55, 15 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Да, во право си. Мислам така ќе биде најдобро. До сега што зборевме, извадив (направив) еден предлог за решавање и мислам дека не е лошо да се продискутира тој. Проблем е името само на јазикот, дали да биде по нова или стара терминологија. Позз--Никола Стоіаноски 23:33, 15 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Линк за пратење на бројот на направените статии уреди

Здраво Никола, Васил овде, сакам да те прашам дали има некој друг линк (поради тоа што http://toolserver.org/~soxred93/pages/index.php?name=Vasil1234&lang=mk&wiki=wikipedia&namespace=0&redirects=noredirects&getall=1 е паднат) за да можам да бидам во тек со бројот на статии што ги имам направено/преведено?

поздрав --redrum (разговор) 12:52, 19 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Здраво Васил. Имаше порано една алатка која ти кажува сè, од број на уредувања па сè до список на статии кои си ги направил. Но за жал страната не работи. Сега можеш да видиш статистика за тебе, број на статии и слично, но нема список. Еве за тебе. Поз--Никола Стоіаноски 14:17, 19 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Викикниги уреди

Здраво Никола како си? :) Неможев да добијам одговор од Бјанкулоски па тебе да те прашам.. Дали има место каде што се аплицира за админ или така нешто на викикниги? има премногу „вандализам“ на викикниги. Поздрав --M4r51n (разговор) 13:52, 23 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

.На Викикниги веќе има администратори, ама не се активни. Мисалм Милош и Слободан се администратори. Бидејќи тоа е мал проект, отвори барање за администратор на разговорот за главната страница на Викикниги. Потоа, извести ги сите на Википедија, на Селска чешма дека во тек е гласање за твое доделување администраторски права. Во меѓувремено извести еден стјуард на Мета дека има во тек гласање за админ и кога ќе заврши гласањето (по една седмица од датумот на почнување на гласањето), ако е успешна кандидатурата стјуардот ќе ти даде права. Побарај активен стјуард тукa. Поз--Никола Стоіаноски 15:16, 23 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]
.. селска

викикниги дали е во ред вака? --M4r51n (разговор) 15:33, 23 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Го досредив. Одговори ги прашањата. Се надевам дека ќе има заинтересирани гласачи.--Никола Стоіаноски 15:40, 23 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Ги одговорив прашањата и сега ќе известам некој стјуард. Благодарам за помошта! :) --M4r51n (разговор) 15:51, 23 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Молба уреди

Ако може да се испише во горниот дел дека статијата Географија на Македонија е ставена на гласање за избрана статија? Поздрав.--Вик Ретлхед (разговор) 19:21, 24 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Готово. Позз--Никола Стоіаноски 22:18, 24 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Придавки уреди

Па, гледам дека употребата е недоследна, но начелно кога сакаме да означиме дека нешто се наоѓа во некоја целина, „на“ се употребува за острови и за Косово, но како покраина. Секако, ова е општо. Тоа е за место на наоѓање. Во категории за јазици и сл., тука не се подразбира местоположба, туку припадност („Јазици на Македонија“), па затоа „на“ би требало да стои секаде. Ова го велам воопштено, па ти кажи ми како сметаш дека треба да биде во кои случаи. Доколку ја вклучиме употребата на придавките во овој правилник, тоа можеби треба да биде нешто посебно, во стилот: „придавката на се употребува во такви и такви случаи, а придавката „во“ во такви и такви, со исклучок на острови, каде секаде е на“. Не знам дали ќе има смисла тоа да биде графа, бидејќи, како што реков, за некои работи се подразбира припадност, а за некои само каде се наоѓаат. Кажи ми што мислиш. --Б. Јанкулоски (разговор) 22:39, 30 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Се согласувам. --Б. Јанкулоски (разговор) 00:48, 31 јануари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Јубилејна статија уреди

Здраво Никола. Ве известувам дека денес избираме јубилејна статија (веќе надминавме 68 000). Овде можете да гласате. Имајте пријатен ден.--Вик Ретлхед (разговор) 10:23, 2 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Севастопољ уреди

Здраво, видов дека си извршил преместување на статијата Севастопољ на Севастопол, што лично сметам дека е погрешно, бидејќи според правописот гласи дека треба да стои со „љ“, и би сакал да ми кажеш на што го темелиш ова преместување, зашто навистина ме збуни. Дали на некаква традиција во предавањето или на нешто друго, бидејќи нашиот правопис кажува нешто друго, а воедно и останатите кирилични изданија го предаваат на овој начин. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 23:10, 11 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Останатите кирилично не го даваат така, на бугарски е Севастопол. Традиционално српскиот предава со љ, на македонски е со л. Види Правопис на македонски јазик. страна 167. Таму е Севастопол. Сите руски имиња кои завршуваат на „ољ“ се предаваат со „ол“. Поз--Никола Стоіаноски 23:27, 11 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]
Очигледно гледаме во различни страници на правописот, бидејќи ретко барам позади, туку се водам според деловите за транскрипција за секој од јазиците, а во него на стр. 84 за рускиот јазик во т. 195 под б) јасно е нагласен Севастопољ. Можеби е и нивна грешка, сега навистина кое е вистинско не знам ни јас, но според правилата за предавање на рускиот јазик, а на следната страница и за украинскиот јазик (последната точка) сметам дека треба да биде главната статија со име Севастопољ, а пренасочувањето да биде Севастопол. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 23:44, 11 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]
Еве еден пример од литературата ако нешто значи. Збирката раскази од Толстој се вика Севастополски раскази, не Севастопољски. На многу места сум среќавал Севастопол, а и плус тој термин повеќе звучи во духот и нормите на нашиот јазик.--Вик Ретлхед (разговор) 23:49, 11 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]
Дефинитивно е без љ. Српскиот оди по рускиот правопис, ние не. Кај нас крајното л' е л. Не сум го сретнал како Севастпољ, ниту пак друг град кој завршува на -пољ. Позз--Никола Стоіаноски 00:36, 12 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Никола, штом си вклучен да те прашам. Дали градот Запорожија е правилен термин (сум го среќавал и мислам дека е Запорожје - прво) и второ дали Хмелницки треба да биде Хмељницки (веројатно е именуван според Богдан Хмељницки)?--Вик Ретлхед (разговор) 10:52, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Запорожија е по украински, а Запорожие по руски. Традиционално ги користиме руските имиња бидејќи се поблиску до македонската фонетика (така на пример велиме Борисов, не Барисов, Киев не Кијив, и сл.). Според мене, Хмелницки е македонскиот соодветен поим. Но гледам името е со „љ“. Штом е по името на човекот, нека стои со „љ“. Поз--Никола Стоіаноски 11:01, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]


Мапа на востанието уреди

Здравей Стояноски! На статиява за Илинденското востание като место на востанието се посочени Македония и Одринско. Додовам там една неутрална мапа со покажани востаничките територии и во Македония и во Одринско, ама гледам се брише яко од цензурата. Бришеньето на картата на востанието е неразумно и неоправдано. Ако обичаш фърли еден поглед натаму. Поздрав! Jingiby (разговор) 15:33, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Зошто цензура? Картата е општа за сите востанија во рамките на Отоманската империја, каде се вклучени македонски (Илинденско) и бугарски востанија (пребраженско и родопско?). Не е нешто убава картата и прегледна, ама нека седи додека не се најде посоодветна. поз--Никола Стоіаноски 16:51, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Картата е на Илинденско-Преображенското востание од летото на 1903 година и ги опфака сичките бунтове организирани од ВМОРО: Илинденскиот, Преображенскиот, Кръстовденскиот и Родопскиот. Планот зо востанието бил опщ и само еден на една организация. Верно, че не е некаква супер-мапа, ама и таа под нея не е поубава. Поздрав. Jingiby (разговор) 17:00, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Такво илинденско-преображенско не постои. Сите се посебни востанија, без разлика што Одринскиот округ одлучил да си прави бунт во Бугарија. Не туркај бугарски ПОВ.--Никола Стоіаноски 17:32, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Постои, питай ги сите ВМОРО-вци, начело со летописецот Силянов. Jingiby (разговор) 18:46, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Мапите се дополнителен дел за да објаснат или дополнат некоја работа... Оваа мапа само внесува забуна... На неа се прикажани четири востанија? Статијата е за Илинденско востание, а не за Преображенско, Крстовденско или Родопско!!! Точно е дека Христо Силјанов пишува во множина, односно за востанија но тоа е негово видување... Во македонската историографија е само едно и единствено востание - Илинденско организирано од Македонската револуционерна организација... види Општ план за Илинденското востание - изработен по барање на Централниот комитет на МРО... Не можам да ги разберам Бугарите... Бараат заедничко славење на Илинденското востание, а изработиле мапа со повеќе востанија, апсурд... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 20:39, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Тоа е кога има големи обиди за испревртување на работите. Одамна ми се прочитани тие. Што се однесува за картата, ја префрлив во секцијата за одрински округ. Во описот наведов дека е карта на востанија во Отоманската империја на почетокот на 20 век и ги опфаќа македонското Илинденско и останатите минорни бугарски бунтови. --Никола Стоіаноски 20:46, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

...Ок... Дадов само мало објаснување... поздрав--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 20:48, 13 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

hello) уреди

d'you speak english? i have some questions i would like to ask. thanks --antanana 17:42, 21 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Yes, I do. Feel free to ask them. --Никола Стоіаноски 18:45, 21 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Здраво уреди

Здраво-живо, wiki-пријатели. Им е потребна помош во пишување на оваа статија Музична культура Республіки Македонії. Украина нема експерти во македонската музика и јас го напишао тоа што го најдов. Ако може да им помогне, имајте на ум, грчки претставници сакате да го менуваат значењето на музиката Македонија. Помош за да најдете информации за:

 • Фото располагање со слободна лиценца;
 • Информации за музички корени на Македонија на сајтови Македонија;
 • Информации за рок-музиката, панк;
 • На музички ТВ шоу;
 • Други интересни факти;
 • Биографии македонски музичари и пејачи.

Остави информации на оваа страница Благодарам! Даринка Когутяк

Даринка Когутяк (разговор) 18:31, 24 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Здраво. Ако најдам нешто ќе ви пишам на вашата украинска страница, но има еден проблем: тешко разбирам што е пишано во статијата и што разговарате на страницата за разговор и кандидатурата за добра статија. Нешто површно разбрав, но не е доволно, Поз--Никола Стоіаноски 00:15, 25 февруари 2013 (CET)Одговори[одговори]

Тимбу уреди

Се мислев дали „Тимбу“ е традиционално, бидејќи така ми личеше. Но сепак, не видов кој би бил изворот за таа практика, па затоа пренасочив и ги сменив сите примероци на употреба. Не успеав да дознаам во кои се книги/енциклопедии стои така. Ако навистина е традиционално, тогаш нека се врати. --Б. Јанкулоски (разговор) 11:33, 6 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

НУМС награди уреди

Викимедија Украина обезбеди награди за највредните учесници во проектот „Википедија:Недела на македонско-украинска соработка“. Сите уредувачи се потенцијални добитници на наградата. Наградите ќе ги додели Викимедија Македонија во име на Викимедија Украина. Доделувањето ќе биде направено на некоја од наредните вики-средби откако ќе се направи изборот. За оние кои нема да може да учествуваат на вики-средбата, наградите ќе бидат испратени по пошта на нивната адреса. Секој може да номинира учесник за кој смета дека треба да добие награда, или самиот да се номинира. Секој може да учествува во изборот на највредни уредувачи. Ранг листата ќе биде направена врз основа на добиените гласови.--brest (разговор) 17:33, 6 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Области во Албанија уреди

Здраво Никола како си :)? Дали ќе можеш да направиш инфокутија за Области? Мислам дека на англиската википедија ова е шаблонот en:Template:Infobox settlement... Поздрав! --M4r51n (разговор) 20:42, 6 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Благодарам, не сум побарал добро :) --M4r51n (разговор) 21:20, 6 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Карта на Античка Македонија уреди

Податотека:Macedon 4BC.1.JPG

Картава има чисто пропаганден карактер... Од географска гледна точка е целосно неточна... Како може Долна Македонија да биде на исток, а Горна Македонија на запад... Глупости... На статијата на Античка Македонија ја отстранив оваа карта, Jingiby пак ја вратил... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 21:52, 17 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

каратав ја има на следниве статии... Горна Македонија, Долна Македонија, Историја на административната поделба на Македонија... ќе ја избршам... поздрав Никола... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 22:05, 17 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Избриши ја и замени ја со посоодветна ако можеш. Поз--Никола Стоіаноски 22:08, 17 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Municipality image уреди

 • I've done the rename you requested and moved the usage of the file to the new name. Though as I don't speak the languyage here, there is likely to be more cleanup necessary, and the corret image may not be the one I moved at all. I'd appreciate it if you'd take a look at the results. Thanks. Courcelles (разговор) 00:41, 19 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
So far is so good. The map is the old one and everywhere where it is used here is noted that it is the old one. The new map is this one. What did you mean by not being the correct one? Best--Никола Стоіаноски 01:07, 19 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
BTW, thanks a lot for the quick renaming. Best.--Никола Стоіаноски 01:16, 19 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Just that I don't speak the language, so whether the renamed file was the one that needed to be still used was beyond my ability to tell (most renames are obvious, the file is still the file folks want to use, moving a file that is now outdated is a trickier situation). Courcelles (разговор) 01:48, 19 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Everything is fine. Thanks a lot. Regs--Никола Стоіаноски 10:55, 19 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Sela u opštini Kičevo уреди

Sve je bot prebacio. Pozdrav! --Kolega2357 (разговор) 23:25, 22 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Класификација на австронезиските казици уреди

Извини за задоцнувањето. Подолго гледав и се размислував која класификација да ја користиме. Јас би одел според базата како понапредна и како помалку збунителна. Тие информации побавно би застариле, а и опширноста ме привлекува. Можеби ќе ти реков да се водиме по традиционалната, доколку досега постоеше таква литература кај нас. Но бидејќи ова е сосем ново поле, си земам за слобода да ја користиме онаа од базата. Секако, не смееме да испуштаме да наведуваме која класификација е според кого и колку е веројатна (некаде дава некои класификации, ама вели дека нема поширока согласност, па тоа треба да се наведе). --Б. Јанкулоски (разговор) 06:26, 24 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Свети Седмочисленици уреди

Светите Седомочисленици е собирателно име за светците, почитуван од Бугарската православна црква, како креатори и дистрибутери на глаголицата и кирилицата. Тие се Кирил, Методиј и нивните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангелариj. Jingiby (разговор) 13:19, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Не знам дали воопшто има македонски превод за ова, а и ако има не го знам. Не знам ни дали истиот поим се користи во македонскиот. До сега го немам сретнато никаде, освен за храмот во БГ. Како би бил англискиот превод?--Никола Стоіаноски 13:20, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Не знам. Седум на броj как е на англиски? Jingiby (разговор) 13:31, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Численици потекнува од число? Што е число?--Никола Стоіаноски 13:34, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Число е број. Jingiby (разговор) 13:35, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Аха, на македонски би го превел како „Светите седмина“ или така нешто...ама за ова треба да се разговара со пошироката вики-заедница. --Никола Стоіаноски 13:39, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Численици е стар збор. Немам слушнато да се користи веке. Вероватно на македонски ке биде Седумбројници. Jingiby (разговор) 13:50, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Мислам дека Jingiby е целосно во право за употребата на „Св. Седмочисленици“, а пронајдов и страница со текст на македонски јазик каде што се употребува истиот поим. Работата е што во денешниот македонски јазик забележителна е употребата на поими коишто водат потекло од црковно-словенскиот јазик којшто отсекогаш се употребувал во црквите на територијата на Македонија. Па така, во употреба имаме и „преображение“, „искпуение“, „исказание“, „наказание“, „многучисленици“, „јавление“ итн. Многумина сметаат дека ова се архаични зборови и не е правилно да се употребуваат, но тоа никаде не се забранува и дури и се препорачува нивната употреба за целите за коишто се ползуваат. Тврдењата дека за овие поими нема место во македонскио јазик, бидејќи се бугарски или се употребуваат само во тој јазик не се точни и не може да се земат предвид. Истите потекнуваат од јазикот којшто е заеднички предок за сите словенски јазици и како такви може да се употребуваат во сите овие јазици. Тоа што на многумина не им се познати е поради навиките и промените коишто настануваат во јазикот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:01, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Не беше разговорот дали зборот е македонски или бугарски, туку дали има посоодветен таков збор. Зборот седум е седум, а число е руски современ збор за број. Нема такви македонски или бугарски зборови, сите се старословенски. Развојот на јазикот ги менува и зборовите и сите тие кои ти ги наведе се црковни термини без никаква секојдневна употреба и затоа велиме дека се архаични и се старословенски. Кој рекол дека се бугарски? Бугарскиот и македонскиот јазик се директни потомци на старословенскиот и почнале да се одделуваат уште од 14 век и нормално е да има правописни и правоговорни разлики, но сепак е неблагорадно да се именуваат црковнословенските зборовите како „бугарски“ или „македонски“. Зборот за прв пат го сретнав кај бугарскиот храм и сакав да се информирам што значи и пак не можам да најдам најсоодветен македонски збор (чисто за моја љубопитност, како што кажа и Стојанов и во бугарскиот не се користи повеќе).--Никола Стоіаноски 14:09, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Ха! Св. Климeнт архиeп. Oхридски. Учeник на свeтитe Мeтoдиј и Кирил. Пo смртта на св. Мeтoдиј, Климeнт, пoд притисoк на Гeрманитe, тргнал oд Мoравија на југ. Сo Гoразда, Наума, Сава и Ангeларија - ситe заeднo нарeчeни “Пeттoчислeници”. Това не съм го слушал като отделна дума: Пeттoчислeници. Jingiby (разговор) 14:18, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Може, може. Штом е старословенски нека стои така. Е сега да прашам што е „радетел“ во реченицата „направила од него радетел за духовност, подучување и образование“? --Никола Стоіаноски 14:20, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Не мислев на тоа дека дискутирате за потеклото на зборот, туку само изнесов неколку тврдења во врска со овие зборови коишто преовладуваат во Македонија: некои сметаат дека се архаични, други дека се бугарски, трети дека се руски и сите заклучуваат дека не треба да се употребуваат. Не знам зошто толку си се фатил на тоа дали е македонски или бугарски. Сепак, да го оставиме тоа на страна. Во македонскиот јазик мора да се прави разлика меѓу стандарден (литературен) јазик, дијалектните говори и црковниот говор. Општоприфатено е мислењето дека стандардниот говор треба да ги замени дијалектите и да има употреба насекаде, но црковно-македонскиот јазик е нешто сосема друго и мора да се настојува да ја задржи употребата и понатаму. Веќе ако бараме посоодветни поими за нештата за коишто не сме стручни, тогаш ќе треба и името на празникот „Богојавление“ да го прекрстиме во „Богојавување“ или „преображание“ да го промениме со „преображување“ и слично. Ако сметаш дека треба да се употребуваат зборови од стандардниот современ македонски јазик за некои црковни поими, тогаш ќе те замолам тоа да го поткрепиш со факти за да знаеме дали може тоа сериозно да се земе предвид. Не сме овде да исправаме криви Дрини и да воведуваме нови зборови кога во македонскиот јазик веќе нешто си постои и отсекогаш си се употребувало. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:22, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Ти читаш што сум пишал?--Никола Стоіаноски 14:26, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Да, читам. Малку си се одвоил од темата и си посветил внимание на тоа дали се македонски или бугарски. Јас не ве обивинив двајцата дека спорите за тоа, туку само наведов дека постојат тврдења меѓу многумина во Македонија коишто се темелат на тој аргумент, исто како што постојат мислења и тврдења дека се архаични, руски итн. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:43, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
P.S. Инаку не се секирај, не може да ги знаеме сите зборови, па макар и во мајчиниот јазик. Затоа, нормално е секогаш да постои љубопност.:)--Kiril Simeonovski (разговор) 14:45, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]
Токму тоа. Не го знаев зборот (па дека е старословенски воопшто) и ми беше интересен. А другата проблематика, дека биле руски и слично, е како резултат на тоа што го реков. Таквите зборови не се користат во активниот говор, нити во стандардниот нити во дијалектниот говор (со мали исклучоци). Таквите зборови се дел од црковниот, т.е. религиски жанр и не се познати за луѓето. Ова го зборев, не друго, со мало објаснување за историјатот на тие зборови. Позз--Никола Стоіаноски 14:51, 26 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Можна грешка уреди

Денес пишував статија за поранешната Општина Богомила и ја користев картата за општините помеѓу 1996-2004, притоа сам означувајќи ја нејзината местоположба, но притоа забележав грешка кај општата карта за општините, така што нема означено граница помеѓу општините Кавадарци и Витолиште и излегува како тоа да е една општина. Јас дома имам една стара карта со таа поделба и кога проверував гледам дека нешто не ми се поклопува, ме зачуди толкава општина во Мариово. Јас би ја поправил, но искрено не се снаоѓам баш во тие работи. За секој случај провери за што станува збор, но се мислам дека е испуштена границата помеѓу овие две општини. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 18:28, 30 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Може, може сум заборавил да ја исцртам. Ќе ја поправам картата. Поз--Никола Стоіаноски 19:50, 30 март 2013 (CET)Одговори[одговори]

Наскански уреди

Кога бришам пренасочувања, тоа значи дека сите нивни примероци се исправени на самите статии. Ништо не испуштам и проверувам по повеќе пати. Во случајов, името на регионот и градот е Наска, па затоа културата што доаѓа од таму (а нема познато име на самонарекување) ќе биде „насканска“. Истото важи и за сите придавки од поимот Наска (на пр. наскански линии) --Б. Јанкулоски (разговор) 11:14, 1 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Формиране на българската народност (национално съзнание) през 10 век уреди

Никола, ми написа одеве нещо, ама прочети я страница № 19 в книгата "Who are the Macedonians" тука [1], ако обичаш. Написаното ги включва и тогавашните македонски славяни. Jingiby (разговор) 15:12, 1 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Античка Македонија уреди

Податотека:Macedon 4BC.1.JPG
Поделбата е на источна и западна Македонија, а не на Горна и Долна Македонија

Има еден проблем... Од овој текст:

Започнувајќи со Херодот, античките автори приморска Македонија ја нарекувале - Долна Македонија, а планинскиот внатрешен дел - Горна Македонија [1]. Античките автори секогаш пишувале и говореле само за Долна и Горна Македонија [1], а никогаш за западна и источна Македонија [1] или источна Панонија [1], како што прават некои современи автори. Во историската литература има примери кога некои од македонските области наместо да се вбројат онаму каде што се наоѓале во антиката, се класифицираат според поделбата на источна и западна Македонија, што е научно и историски неточно [1]. Некои историчари областа Парорбелија ја вбројуваат во источна Македонија иако Страбон истакнал дека оваа област се наоѓала во Македонија, односно на македонска страна. Затоа областите во т.н источни делови на Македонија треба да се распоредат во Горна или Долна Македонија [1], во зависност од местоположбата [1]. Долна Македонија се состоела од следните области: Пиерија, Ботиаја, Алмопија, Амфакситида, Мигдонија, Антемунт, Ботика, Крусида, Бисалтија, Крестонија, Пиерида, Еднида, а во политичка смисла и Еордаја [1]. Во Горна Македонија, која била именувана и како Слободна Македонија [2][3][1], влегувале следните области: Тимфаја, Параваја, Дасаретида, Орестида, Линкестида, Пелагонија, Дериоп, Пајонија, Парорбелија, Синтика и Одомантика [1].

Произлегува дека оваа карта не е точна... Има ли начин да се избрише?--Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 19:37, 3 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Картата колку што ми кажа тој, ја правел според странски карти. Да би ја избришале, не знам, на Комонс е ставена, ама може да се замени во секој случај. --Никола Стоіаноски 10:59, 4 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Произлегува дека оваа карта е точна. И немой да се заяждаш и сопри со глупостите. Кое не е точно? Дотука не кажа нищо. Картата може да се коригира, ако има дребна неточност, а не да се брише. Ако ти не можеш, Никола може, например. Jingiby (разговор) 11:04, 4 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

ПП. Апропо Далчо, ти си во голема грешка. Македония се е наричала Горна и Долна, а не Източна и Западна, поради фактът, че западният дел бил планински, тоест висок и от там горна Македония, и долна Македония, понеже източният дел бил нисък и равнинен, демек подолу от горният дел.. Jingiby (разговор) 11:28, 4 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Далчо, я прочети тука: мо-тамо е описана поделбата горна-долна и изток-запад на стр 50. Долна Македония на югоизток била равнинна и населена с македонци, а Горна Македония на запад била планинска и населена с илири и пеонци. На изток от Струма, която била източната граница на Долна Македония, живеели тракийците, а на север, в днешната Р. Македония- пеонците. Jingiby (разговор) 12:01, 4 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Точна Мапа уреди

Шаблони за години уреди

Здраво Никола. Ќе те замолам ако може да ми кажеш дали може да се направи шаблон којшто од насловите на статиите ќе ги чита само броевите (пр. од статијата „100 п.н.е.“ само бројот 100, или од статијата „Листа на лидери на држави во 1202 година“ само бројот 1202). Ти благодарам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:14, 7 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Да ти кажам право не сум видел ваков шаблон, иако на неколку пати сум се мислел дали постои. И мене ми требаше еден таков шаблон кој ќе чита само еден дел од насловот. Ако најдам нешто ќе те известам и ако можеме да направиме нешто. Позз--Никола Стоіаноски 10:57, 8 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Дознав дека тоа се прави преку функцијата #explode, но истата за жал не може да се употребува на ниту еден проект, иако нејзината употреба е објаснета на МедијаВики и оттаму ми ја препорачаа. Можно е да има некој проблем и најдобро е да се пријави истиот. Се сеќавам дека ти пријавуваше нешто во врска со бројачот на Викиизвор, па ќе може ли да прашаш што е проблемот со оваа функција и што треба да се направи за истата да може да се употребува? Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:36, 9 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Јас прашав за бројачот на Багзила, ама да ти бидам искрен ниту ми кажаа убаво што беше проблемот, ниту ми го средија. Сам потоа одев од статија во статија и ставав врски за да ги чита како статии. На кој проект си го видел овој шаблон? --Никола Стоіаноски 11:40, 9 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Еве овде, но сега забележав дека на врвот од статијата има напомена дека истите не се достапни за проектите на Викимедија, за коишто постои список со функции коишто може да се употребат како замена. Ќе се обидам да употребам некоја од тие доколку одговара.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:53, 9 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
P.S. Мислам дека ова ќе заврши колку толку работа за почеток.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:55, 9 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Не знам колку ќе заврши работа, но има еден шаблон кој на ЕН ВИКИ се користи за закосување на одреден дел од името на статијата. Прво да се проба со овие ти кои ги најде па ќе видиме.--Никола Стоіаноски 11:58, 9 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Јазици уреди

Кога збориш за „страниците“ во множина, всушност мислиш само на „модерен“, што е сосем неправилно, бидејќи нешто модерно на македонски е тоа што е во мода, во спротивно е современо. Ете, и да направам пренасочување, другите се неправилни и едноставно бараат исправка, темелно и насекаде, во сите примери, што значи не оставам ништо недовршено. На пример, на македонски поимот е Самарјани, така што нема никаква потреба да постои пренасочување од самаритански јазик. Секаде се менува во случаите кајшто е напишано и се брише. За нешто да биде „алтернатива“, треба да е исто така присутно во јазикот. Не може грешките што фактички не постојат да бидат пренасочување. Видов дури и случаи како „иракски арапски јазик“ и други такви невозможни комбинации... Ужастија. --Б. Јанкулоски (разговор) 11:17, 12 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Да, свесен сум за тоа. Тие треба да се пренасочуваат. --Б. Јанкулоски (разговор) 08:00, 13 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Граматички поими уреди

Гледам во статиите за граматики стои поимот „аспект“, што е англизам. Треба да биде глаголски вид. Треба многу да внимаваме, енциклопедија сме. --Б. Јанкулоски (разговор) 12:51, 14 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Паралелно се користат сите тие, а преовладува употребата на англиските. И тоа не само тука, туку и во научни трудови. Ќе ги средиме.--Никола Стоіаноски 12:53, 14 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Да, но наше е да ги исправаме грешките. Знам јас по факултети сè што се пишува и на кое дереџе се македонските поими. Ајде сега со законот за лектура ќе се подоброи, ама ќе требаат години.... --Б. Јанкулоски (разговор) 13:12, 14 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Да, дефинитивно требаат години и време. Сепак, англискиот си го прави своето, но како што кажа, наше е да поправаме и внимаваме.--Никола Стоіаноски 13:16, 14 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Кандидат за бирократ уреди

Епа колега, те номинирав за бирократ тука. -- Бојан имаш за кажување? 11:29, 16 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Честитам Никола, изгласан си за бирократ. Ти посакувам успех во извршувањето на оваа функција. Имај убав ден! :) -- Бојан имаш за кажување? 10:08, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Благодарам Бојан, имај и ти прекрасен ден! Позз--Никола Стоіаноски 10:14, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Ей пич, какво направи ти бе? Изтрепа рибата на Македонската Википедия. А честито! Jingiby (разговор) 14:10, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Благодарам. Што е „изтрепа“ и „пич“? Позз--Никола Стоіаноски 15:23, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

„Изтрепа“ е "истреби", и като идиоматичен израз „изтрепа рибата“ означава "извърши много голема и важна работа", а „пич“ е на жаргон и значи "dude" в добър смисъл на думата, нещо като "приjaтел". Jingiby (разговор)

Аха, I see. Best!--Никола Стоіаноски 20:24, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Фала Кире, позз--Никола Стоіаноски 20:24, 23 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Карта на античка Македонија уреди

Податотека:Macedon 4BC.1.JPG
Карта на Горна и Долна Македонија

Пак за картава... Не е точна... Ја тргнав од статиите... Jingiby пак ја вратил... Има ли некој начин како да го решиме проблемов... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 21:28, 17 април 2013 (CEST)... Картата која си ја посочил за мене е прифатлива... незнам за другите поздрав... --Хилариус Книгоподврзувачот (разговор) 23:48, 17 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Проблемът е, дека описанието на Далчо за Горна и Долна Маседония е различно от това посочено в англоезичните извори, па оттам иде и разликата. Далчо включва в тех и други области, които според англоезичните извори, не са нито в Долна, нито в Горна Македония и така става бъркотията. Иначе моята карта е съответна на описанието в англоезичните извори. Jingiby (разговор) 09:54, 18 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Не те разбрав баш, но сепак предложив друга карта со истите области но без граници. Предлагам да се користи таа, наместо оваа со граници.--Никола Стоіаноски 11:24, 18 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Patrollers уреди

Na ovoj Wiki neophodno je da se patroliraju anonimni korisnici koji prave loše izmene. Sve te izmene treba vraćati jednim klikom jer se dešava da na jednom članku prave više vandal izmena. Možeš li mi dodeliti da budem patroler? Pozdrav i sve najbolje. --Kolega2357 (разговор) 10:50, 24 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Da, u prau si. Zacestile su anonimce u zadnje vreme. Dao sam ti prava „уредувач“ (editor) pa vidi dali se pjavlja dugme [отповикај] na skoresnjem ili u istoriji neke clanaka? Ako ne, ondak trebamo ti dati i prava patrolera. U svakom slucaju, vidi molim te, ako ti se pojavljuje [отповикај] odnak sve je u redu, mozes jednom dugmetu revertirati serija vandalizma.--Никола Стоіаноски 11:07, 24 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

To dugme otpovikaj nemam. Pogledao sam nekoliko članaka. --Kolega2357 (разговор) 11:11, 24 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Prihvatio sam nominaciju. Stavi mi da budem patroler. Nemam dugme [отповикај]. Pozdrav i želim ti sve najbolje. --Kolega2357 (разговор) 11:33, 24 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Umem da čitam odlično makedonski. Razumem ga odlično. --Kolega2357 (разговор) 12:30, 24 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Википедија:Барања за оценувачки статус/Kolega2357 i уреди

Zaštiti molim te zaštiti ovo do 1. maja. Da nebi anonimusi pisali klevete. --Kolega2357 (разговор) 00:30, 28 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво Никола. Сакам да те известам дека номинацијата морав да ја затворам како неуспешна поради фактот што корисникот не го задоволува критериумот да има најмалку 500 корисни уредувања. Во иднина внимавај многу на ова и биди сигурен дека номинираниот корисник ги задоволува критериумите. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:02, 29 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Pogledaj ovde baš sam lepo obavljao posao privremenog editora. Samo kad mi skineš Editora stavi da budem patroller. Pozdrav i sve najbolje od mene. --Kolega2357 (разговор) 00:14, 30 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Мислам дека нема потреба од одземање на тие права (editor) зошто за тие нема гласање и не сум видел критериуми. Поз--Никола Стоіаноски 00:22, 30 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Jel možeš sad da mi daš da budem patroler imam 500 izmena? --Kolega2357 (разговор) 11:23, 11 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Imaš odgovor preko e-mail. --Kolega2357 (разговор) 11:40, 11 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

109.92.21.151 уреди

Sakri sve revizije ovog korisnika. --Kolega2357 (разговор) 00:30, 28 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Hteo sam, ali resio sam nek ostanu. Nisam suguran da ce njegove komentare uticati tvoje kandidature. Pozz--Никола Стоіаноски 00:34, 28 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Kolega2357 уреди

Možeš li reći Kolega2357 da ne briše moj komentar. Rekli su mu na METI da ne briše komentar jer ispada da krije negativne stvari o sebi ali on nastavlja. I molim te pogledaj šta tamo piše. Pozdrav! --109.92.21.151 (разговор) 07:23, 28 април 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Forced user renames coming soon for SUL уреди

Hi, sorry for writing in English. I'm writing to ask you, as a bureaucrat of this wiki, to translate and review the notification that will be sent to all users, also on this wiki, who will be forced to change their user name on May 27 and will probably need your help with renames. You may also want to help with the pages m:Rename practices and m:Global rename policy. Thank you, Nemo 18:53, 3 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Forced user renames coming soon for SUL уреди

Hi, sorry for writing in English. I'm writing to ask you, as a bureaucrat of this wiki, to translate and review the notification that will be sent to all users, also on this wiki, who will be forced to change their user name on May 27 and will probably need your help with renames. You may also want to help with the pages m:Rename practices and m:Global rename policy. Thank you, Nemo 18:53, 3 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Forced user renames coming soon for SUL уреди

Hi, sorry for writing in English. I'm writing to ask you, as a bureaucrat of this wiki, to translate and review the notification that will be sent to all users, also on this wiki, who will be forced to change their user name on May 27 and will probably need your help with renames. You may also want to help with the pages m:Rename practices and m:Global rename policy. Thank you, Nemo 18:53, 3 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Forced user renames coming soon for SUL уреди

Hi, sorry for writing in English. I'm writing to ask you, as a bureaucrat of this wiki, to translate and review the notification that will be sent to all users, also on this wiki, who will be forced to change their user name on May 27 and will probably need your help with renames. You may also want to help with the pages m:Rename practices and m:Global rename policy. Thank you, Nemo 18:53, 3 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Агенс и др. уреди

Колку што паметам, агенс беше „вршител“, а другиот „трпител“ или така нешто (тоа гледам си го напишал). Сигурно се поменуваат и латинизмиве, но имам впечаток дека беа споредно споменати. Патем, зошто уште не се ставени меѓујазичните? Запознаен си како се ставаат, се надевам. --Б. Јанкулоски (разговор) 13:04, 8 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Бришење на холестерол и анемија уреди

Ги ставивме на листата за бришење затоа што вики-секцијата на СОУ``ЃОРЧЕ ПЕТРОВ`` - ПРИЛЕП(медицинско училиште) имаме многу подобри материјали за овие две болести и поопширни. Сепак на вас оставаме дали ке ги избришете или не . Поздрав од вики-секцијата на СОУ``ЃОРЧЕ ПЕТРОВ`` - ПРИЛЕП Член ППЃП 22:12, 9 мај 2013 (CEST) Благојче Дишоски

Промена на корисничко име уреди

Здраво Никола. На мојата страница за разговор добив барање за промена на корисничко име, па ќе те замолам доколку можеш да ја извршиш промената на името на корисникот „Toni bs“ во „An Toni“. Освен тоа, ќе може ли да ја разгледаш можноста за создавање на страницата за поднесување на барање за промена на кориснички имиња, бидејќи е навистина корисна и ме чуди како сè уште ја немаме. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:55, 11 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Избор на најдобра статија уреди

Може да ми кажете кога ке се одвива избирањето за најдобра статија? Благојче Дишоски

Значи, вака. Откако статијата ќе биде доволно голема (вообичаено над 30.000 бајти) и ако биде соодветно средена (викифицирана, референцирана, без печатни и граматички грешки) се кандидира за избор за избрана статија. Тука се гласа и кандидира. Ако има повеќе гласови „за“, се поставува статијата на главната страница за соодветната седмица. позз--Никола Стоіаноски 20:26, 12 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Кандидатура за оценувач уреди

Здраво Никола. Сакам да ти споменам дека корисникот Kolega2357 и понатаму не го задоволува критериумот на најмалку 500 корисни уредувања. Точно е дека го надмина бројот од 500 уредувања, но тоа не значи дека сите се корисни, имајќи го фактот дека некои од нив се избришани или вратени. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:36, 12 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Кирил, да не измислуваме правила. Човекот ја надминал бројката и може да се кандидира. Да не се фаќаме за ситници, ако не ви се допаѓа, гласајте против. Не знам што друго да кажам. Позз--Никола Стоіаноски 20:23, 12 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Никој овде не измислува праило. Тоа си постои уште од почетокот и дури е наведено со ѕвездичка за тоа кој одлучува дали уредувањата се корисни или не (види овде). Не верувам дека заедницата смета дека избришаните или вратените уредувања се сметаат за корисни. Сепак, нема да ја затворам оваа кандидатура, но ме чуди тоа што толку се брза за корисникот одново да се номинира. Можеше да се почека барем да помине малку време и да стивне непријатната дискусија којашто беше започната. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:58, 12 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Е тоа не знам, не знам зошто брза, но штом решил, ќе му ја дадеме таа можност. Бидејќи ме замоли два пати, ја отворив повторно, а истото можеше да го стори и самиот тој. Како мисли заедницата така нека гласа, на крајот на краиштата ако е негативно мислењето не е ништо страшно. Позз--Никола Стоіаноски 21:01, 12 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Инфокутија уреди

Се извинувам за вознемирувањето, ако може помош околу промената на параметрите во инфокутијата Шаблон:Infobox NBA biography од англиски на македонски. Поздрав.--Вик Ретлхед (разговор) 16:34, 17 мај 2013 (CEST) >Одговори[одговори]

Треба да се преведат етикетите (параметрите кои се појавуваат). Ги преведов. Поз--Никола Стоіаноски 20:32, 17 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]


БЗОС уреди

Никола, да не пробувам на своја рака да го остранам неуспешното БЗоС на колега те молам стори го тоа ти :) Поздрав! --M4r51n (разговор) 17:04, 18 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Средено. Благодарам на известувањето. Поз--Никола Стоіаноски 17:22, 18 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Skripta уреди

Skripta treba da se obriše ja sam to tražio. --Kolega2357 (разговор) 00:10, 31 мај 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Article request: Министерство за животна средина и просторно планирање уреди

Are you interested in starting an article on Министерство за животна средина и просторно планирање? (en:Ministry of Environment and Physical Planning)

Thank you WhisperToMe (разговор) 06:03, 27 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Done. I started the article few minutes ago.--Никола Стоіаноски 11:42, 27 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Thank you :) WhisperToMe (разговор) 02:17, 28 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво уреди

Здраво Никола. Дали можеш да ми го доделиш статусот администратор според: Википедија:Барања за администраторски статус/M4r51n 2? --M4r51n (разговор) 12:59, 30 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво. Како си? Не знав дека имало гласање, сега дознавам. Гледам има малку гласови, и тоа е еден мал проблем. Според досегашните правила, ако има 75% од гласовите „за“, тогаш кандидатурата е успешна. Ти имаш 66% од гласовите „за“. --Никола Стоіаноски 13:04, 30 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Заборавив на тоа... ништо.. ќе се обидам по трет пат за некое време.. --M4r51n (разговор) 13:08, 30 јуни 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Бришење уреди

Здраво. Ако може да се испразни категоријата со статии за брзо бришење.--Вик Ретлхед (разговор) 12:44, 8 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Средено. Поздрав--Никола Стоіаноски 12:52, 8 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]
== Нова кандидатура ==

Дали можеш да додадеш на site notice: Википедија:Барања за администраторски статус/M4r51n 3 а воедно и да гласаш :)? Поздрав! --M4r51n (разговор) 20:11, 10 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Навреди уреди

Корисников Aceofhearts1968 излегува од нормалните рамки на дискусија и е на граница на нафрлање на навреди... --Еден Македонец (разговор) 15:07, 29 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Го приметив, трол е. Предупреди го дека ќе го пријавиш кај администраторите за тролување и форумење.--Никола Стоіаноски 15:10, 29 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Лустрација уреди

Здраво Никола. Ти благодарам за дополнувањата и помошта во врска со додавањето на информации за лустрираните личности. Со оглед на тоа дека има уште работа и со други личности, можеби нема да биде лошо да создадеме еден ВикиПроект Лустрација и сите овие активности да ги префрлиме во рамките на тој проект. На тој начин, да се надеваме дека ќе има интерес и од страна на другите корисници активно да се вклучат во средувањето на биографските статии за лустрираните личности. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:07, 31 јули 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Не е лоша идејата, но имаме проблем со наоѓање биографски материјали. На Интернет слабо има биографски информации за личностите.--Никола Стоіаноски 12:34, 2 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Со оглед на тоа дека веќе испуштаме неколку лица кои беа лустрирани, а реално е да се очекува дека во иднина ќе бидат обелоденети и доказни материјали за други, мислам дека неопходно е најпрво да се направи список со лица коишто биле лустрирани и истиот да се обновува со сите најнови информации. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:40, 2 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Конкурс за фотографија уреди

Здраво Никола, дали ќе сакаш да пишеш свое мислење (ти се чини корисно или не) околу конкурсот за фотографија на споменици во Македонија. На селска чешма ја отворив темата - линк. Поздрав --Виолетова (разговор) 14:17, 2 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Извор Крсте Мисирков уреди

Здраво, видех дека за втори пат (след Далко26) си го избришал [2] шаблонот {{се бара извор}}, кој го бев поставил по една реченица во статијата (Во тоа време доаѓа периодот кога Бугарија и Србија се договараат за поделба на сферите за дејство на своите пропаганди во Македонија). Затоа што не си дал опис на уредувањето, се уште не ми е јасно кој е изворот на таа информација. Дали ти знаеш? Не заборавај дека на Википедија мораме да сме учтиви и да ги описуваме доволно уредувањата кога е потребно. Поздрав Tropcho (разговор) 12:28, 10 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво. Изворот е на крајот на параграфот. Од книгата е преземено. Поз--Никола Стоіаноски 12:59, 10 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Ти благодарам. А дали знаеш на која страница од книгата? Во моментот ја немам книгата, но подоцна сакам да проверам. Tropcho (разговор) 19:56, 19 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Translation of an article уреди

Hello. Goed dag.

Could you translate an article for me , please ? Kan jij een artikel voor mij vertalen , alsjeblieft ?

I need somebody to do it. Ik heb iemand nodig om het te doen.

Articles to translate Artikelen te vertalen

I wait a message on my discussion page. Ik wart op een bericht op mijn overlegpagina.

Thanks. Bedankt.

Bye bye. Tot ziens.

Vitani Nuka (разговор) 19:12, 18 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Nepodobna imena za Vikipediju уреди

Da li možeš da blokiraš ovog i ovog korisnika jer u imenima imaju politički transparent? --Kolega2357 (разговор) 00:01, 30 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Чекај нека пројде ова со Игор Јанев, ќе мисли го блокираме врз национална база, по портали има за ова. Ќе побарам да го промени името деновиве.--Никола Стоіаноски 01:00, 30 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Steward requests/Checkuser уреди

Blokiraj sledeće korisnike jer je Stjuard potvrdio da se radi zloupotrebi više korisničkih naloga. --Kolega2357 (разговор) 22:56, 30 август 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Подршка и благодарност уреди

Почитуван Никола, ако можете поправете ја статијата за Игор Јанев, според станадардите и на начин како мислите дека е потребно, така да може да се тргне шаблонот "Внимание". Ако Рашо има време, би го замолил да види може ли некоја фотка на Игор Јанев од интернет да ја стави во Ризницата на Википедија. Благодам за Вашето разбирање, време и подршка. Однапред благодарен, Со почит,

Нема проблем, ќе видам што можам да сторам штом најдам послободно време. Во меѓувреме, ќе ве замолам да се регистрирате на Википедија како Корисник:Igor Janev бидејќи оваа сметка не е регистрирана, а вие ја користите како врска. Не е лошо да се регистрира (сметката Корисник:Igor Janev не е зафатена, може да е ваша). Чинам знаете како се прави сметка. Ако не, тука сме да помогнеме. Поз--Никола Стоіаноски 00:49, 14 септември 2013 (CEST)Одговори[одговори]
Почитуван Никола,

благодарам за помош

Question уреди

(англиски) Hello. Sorry to bother you.
I have put a translation question here, Википедија:Амбасада.
Thank you, Varlaam (разговор) 15:32, 22 септември 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Da li možeš da mi se javiš na mail stvar je ozbiljna. --Kolega2357 (разговор) 12:38, 8 октомври 2013 (CEST)Одговори[одговори]

На Мокров уреди

Здраво Никола како си... Можеби ќе те интересира....

Рајо, рајо! Мислиш ли ти, дека со бабински плачеви ќе те слушне Бог и ќе се спасиш? Се лажеш несреќнице! Дојди по мене и ќе се спасиш - рекол Исус на еден, а тоа значи: Стани, опри се против непријателот и Бог ќе ти помогне. Лозјето не сака молитва, ами мотика! Од оф и леле и што ми било пишано! до сега никој не видел аир... та свести се, забога! Те тепа арнаутин - тепај го и ти! и тој душа и ти: раце ти дал Господ - што му додеваш на Бога...

— Петар Поп Арсов, На Мокров [4]
Петар Поп Арсов
На Мокров (расказ од животот на Македонците)

Додека траела полемиката, Лоза го објавила Поп Арсовиот прозен расказ На Мокров. Во расказот, Поп Арсов дијалозите ги предава на макеоднски јазик со карактеристичен дијалект на Азот. Расказот е напишан на типичен лозарски правописис , но тој е усовршен и е единствен текст во списанието со таков правопис. Поп Арсов е првиот Македонец [5]што во текстот за меките македонски консонати ја употребува формата на графемите онака како што Крсте Петков Мисирков ги употребува по 11 години. Поп Арсов во текот на својот престој во Белград, се запознал со Вуковиот фонетски правопис, а како студент по филологија дошол до сознание дека за македонскиот литературен јазик најприфатлива основа е живиот говорен македонски народен јазик и фонетски правопис како принцип при конечното оформување [6]. Големо влијание за таквите негови определби имала и полемиката што се водела помеѓу филолозите во Бугарија околу макеоднските консонати. Тој имал подготвено и една опширна студија за македонскиот литературен јазик [белешка 1]. Поп Арсов вовел новина која се соостоела во употребата на графемите за палаталните консонати к’ (кук’а, нек’у, к’е), г’ (мег’у, луг’е, г’аур) и н’ (кон’у). Во неговите дијалози не се наоѓа буквата л, најверојатно поради мошне ретката уоптреба во македонскиот јазик [7]. Друга карактеристика на Поп Арсов е редовната употреба на тројниот макеоднски член (к’iошот, чо’еков, селово, очиве долон) и честото испуштање на интервокалното в (чое’к, гласо’и, краста’и). Поп Арсовата новина воведена во расказот На Мокров послужиле како урнек на Крсте Петков Мисирков кој подоцна ја употребил истата форма на графеми за меките македонски консонати во знаменитата книга За македонцките работи [7].

Поп Арсовата, како и активноста на останатите лозари, била насочена кон самосознавање на Македонците во нивната културна, етнографска и јазична посебност. Тоа ја вознемирило бугарската влада која во средината на 1892 година ја забранила Лоза и ја растурила Младата македонска книжевна дружина. Со забраната на Лоза, бугарските власти се спротиставиле на едно македонско национално движење кое го жигосале како сепаратистичко.

Во тој период, на 8 јули 1892 година, Поп Арсов го добил сведителството за завршен филолошки факултет. Отука, неговиот престој во Бугарија станал излишен, доследен на заветите дадени во МСД и ММКД, тој се вратил во Македонија каде го продолжил започнатото дело. Поп Арсов и лозарите изврпиле силно влијание сред македонската емиграција во Бугарија и воопшто во македонското дело. Нивното прво призание уследило по десетина години од перото на Крсте Петков Мисирков кој забележал дека лозарите настојувале: во почетокот на деведесетите години се образува едно национално сепаратистичко движење со цел да се одделат интересите на Македонците од бугарските со издигнување на едно од македонските наречја на степен на литературен јазик за сите Македонци [8]. Во 1934 година, Бистришки истакнал дека лозарите под редакторство на Петар Поп Арсов се бореле против српската, грчката и бугарската пропаганда во Македонија и дека тие:

т.н. македонски сепаратисти го докажаа постоењето на одделна македонска нација и пледираа за самостоен државен живот на таа држава [9]


поздрав.... --Еден Македонец (разговор) 20:03, 22 октомври 2013 (CEST)Одговори[одговори]

Здраво Далчо. Мошне интересно... фала. Патем, не бев онлајн една седмица, не сум виде дури до сега. Поздрав--Никола Стоіаноски 19:25, 30 октомври 2013 (CET)Одговори[одговори]

Проблем уреди

Здраво, фала ти што го реши проблемот со шаблоните, навистина ми предизвикуваше проблеми. Сега е повторно како што се беше. Инаку и кај мене не работат буквите за други јазици во алатките под просторот за уредување, иако не ни приметив додека не спомна, бидејќи многу ретко ги користам. --Ehrlich91 (разговор) 21:14, 18 ноември 2013 (CET)Одговори[одговори]

Редоследот на работењето уреди

Здраво, Мислам дека твојот редослед на работење требаше да биде поинаков. Имав јас во разговорот Разговор:Sandbox_LFS1 напишана целта на страната и се гледаше колку време постоеше. Мислам најпрво требаше објаснување и начин на решавање на „проблемот“ пред едноставното бришење на страницата. Било кој корисник го заслужува тоа. Независно од тоа, сега се разбравме. Lfahlberg (разговор) 12:48, 1 декември 2013 (CET)Одговори[одговори]

Сега се разбравме (и се среди проблемот). Фала. Lfahlberg (разговор) 12:56, 1 декември 2013 (CET)Одговори[одговори]

Баскиски јазик уреди

https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80:%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA#Re.C4.8Dnik

--Aradic-es (разговор) 21:20, 2 декември 2013 (CET)Одговори[одговори]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Pro.
 2. Strab. VII, 326
 3. Caes., Bell. civ III, 7, 9
 4. Комплетна фототипна копија на списанието „Лоза“. Издавач: Млада македонска книжовна дружина, Софиа
 5. Стојан Ристевски, создавање на макеоднскиот литературен јазик, Скопје, 1988, 49
 6. Б. Ристовски, Петар Поп Арсов и македонската азбука, Нова Македонија, XXXVII/12215, Скопје, 25.01.1981
 7. 7,0 7,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име PPA.
 8. За македонските работи/ Националниот сепаратизам: земјиштето на кое се има развиено и ќе се развива за напред
 9. Орде Ивановски, Значајна студија..., 166.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „белешка“, но нема соодветна ознака <references group="белешка"/>.

Назад на корисничката страница на „MacedonianBoy/Архива 6“.