Разговор со корисник:Kekev/Архива 1

Тековни разговори

Добре дојдовте!

Здраво, Kekev, и добре дојдовте на Википедија! Благодарам за Вашите придонеси. Се надевам дека Ви се допадна проектов и дека одлучивте да останете. Еве неколку страници кои можеби ќе Ви се најдат како корисни:

Се надевам дека ќе уживате во уредувањето овде и во тоа што сте Википедијанец! Ве молам потпишувајте ги Вашите пораки на разговорните страници со внесување на четири тилди (~~~~); ова автоматски ќе го внесе Вашето корисничко име и датумот. Ако Ви треба помош, погледајте ја страницата Википедија:Прашања, прашајте ме мене на мојата разговорна страница, или поставете го прашањето на оваа страница, а потоа ставете {{помош}} пред прашањето. Уште еднаш, добре дојдовте! --Brest-bot (разговор) 06:24, 1 септември 2010 (CEST)

CopyvioУреди

Сликата Податотека:Црвена лента - заштитен знак во борбата против сида.jpg е назначено дека е подигната од www.zazdravje.com.mk каде што јасно е назначено (на дното на страницата): Copyright © 2010 vBulletin Solutions, Inc. Сите права се задржани. Copyright © 2010 За Здравје. Сите права се задржани. Википедија не подржува ваков тип на слики и содржини. Подигнатата слика ќе биде избришана. --brest (разговор) 20:13, 1 септември 2010 (CEST)

Секако на Википедија, поточно на Заедничката ризница има слободна слика за Црвената лента е симбол за солидарност со ХИВ-позитивните луѓе и тие кои живеат со АИДС, која може да ја искористите во статијата СИДА која ја уредувате. Поздрав.--brest (разговор) 20:38, 1 септември 2010 (CEST)

ЗдравоУреди

Благодарам за подршката. Ова е моја прва статија и сеуште ги учам правилата на Википедија. Доколку имам проблеми со разрепшувањето на некои од нив со задоволство ке ја побарам вашата помош. Сликите за кои не приметив дека имаат авторски права ке ги избришам и ке ги заменам со нови. Со почит, Kekev (разговор) 20:23, 1 септември 2010 (CEST)

Награда за извонредните статииУреди

За одличната статија за „сината планета“.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Ова не сеоднесува само за нашата планета, туку и за статијата СИДА. Продолжете само така. --Kiril Simeonovski (разговор) 22:06, 10 септември 2010 (CEST)

Лидери по годинаУреди

Здраво. Со создавањето на ВикиПроектот Години, започна иницијативата за пополнување на статиите за години на Википедија на македнски јазик. Првата активност е пополнување на списоците за лидери на држави по години. Доколку сте заинтересирани да помогнете во извршувањето на оваа задача, може да се пријавите на страницата наменета за оваа активност, на која и може да дадете свој коментар. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:21, 12 октомври 2010 (CEST)

Би Би КингУреди

Здраво. Статијата за Би Би Кинг е навистина одлична. Единствено недостасуваа категории и врски кон статиите на другите јазични изданија на Википедија, па ги додадов. Поздрав и успешно уредување.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:56, 6 февруари 2011 (CET)

Благодарам за подршката. Тоа незнам да го правам па затоа и го изоставувам во моите статии. Доколку си во можност провери ја и статијата за Ерик Клептон која прикачив кратко пред статијата за Би Би Кинг. Kekev (разговор) 17:01, 6 февруари 2011 (CET)

Ја категоризирав статијата за Ерик Клептон и ги додадов врските (промената може да се забележи овде). Исто така, добро би било кога статијата би започнувала со задебелен текст, кој најчесто е и насловот на статијата. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:27, 6 февруари 2011 (CET)

Награда за вложениот трудУреди

За вложениот труд во збогатувањето на содржините на Википедија на македонски јазик.
од Kiril Simeonovski (разговор)

Ова е мал знак на внимание и благодарност за одличната работа околу уредувањето на новите статии. Се надевам дека ќе продолжите со ист ритам и понатаму. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:46, 6 февруари 2011 (CET)

Државни птици во САДУреди

Здраво. Сакам да Ве известам дека статијата „Asd“, којашто неодамна ја создадовте ја преместив како „Список на државни птици во САД“, додека скорешната „Листа на државни птици во САД“ која беше со иста содржина, исто така ја преместив кон претходно создадената страница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:44, 6 март 2011 (CET)

АлабамаУреди

  Статијата Алабама, која Вие ја проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку веќе знаете некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 01:57, 13 март 2011 (CET)

ПреместувањеУреди

Здраво. Статијата за градот Њујорк беше преместена во Њујорк (град). Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:41, 14 март 2011 (CET)

ШаблониУреди

Здраво и најпрво благодарност за прашањето. Постојат повеќе видови на шаблои, па според тоа и различно се уредуваат (содржински шаблони, страничници, инфокутии и др.). Кажи ми каков шаблон ти треба, па ќе ти посочам веќе постоечки од кој многу лесно ќе научиш. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:01, 1 април 2011 (CEST)

Здраво. Шаблоните за средните училишта всушност претставуваат „инфокутии“, односно содржат збир на главните податоци поврзани со темата. Наједоноставен начин за да научиш како да ги уредуваш е да видиш како еден е уреден (на пр. Шаблон:Инфокутија - средни училишта). Што се однесува до инфокутиите за песни, го имаме шаблонот Инфокутија Сингл. Најважен дел при уредувањето на инфокутиите ти е прилагодувањето на следниов запис:
{{#if: {{{опис на податок|<noinclude>-</noinclude>}}} |
{{!}} [[Статија за податокот|Опис на податок]]:
{{!}} {{{опис на податок}}}
{{!}}-
}}
Во првиот ред се внесува описот на податокот кој треба да биде внесен (на пр. население, повшина, град и сл.). Во вториот се потврдува истиот со посочување на некоја статија доколку постои, додека третиот служи за потврдување во самата инфокутија (овде може да дадеш подетален опис). Би ти препорачал да запчнеш, па доколку има било каков проблем ќе се вклучам да ти помогнам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:56, 2 април 2011 (CEST)

СтатијаУреди

Здраво. На располагање сум. Не мораш да ми ја испратиш статијата. Чисто ископирај ја во целост овде, а јас ќе ја исправам и ќе тука ќе ти соопштам во што бил проблемот. Поздрав --Б. Јанкулоски (разговор) 22:58, 6 април 2011 (CEST)

  • Да, проблемот е полесен ако немаш шаблонче „наводи“. Честопати се среќава горе во самите наводи, особено кога има именуван навод што се повторува (се наведува еднаш, а потоа со код за повикување во другите примери). Драго ми е што се реши проблемот. А драго ми е и што сега имаме солидна статија за една така важна личност во историјата. Поздрав--Б. Јанкулоски (разговор) 23:08, 6 април 2011 (CEST)

Гај Јулиј ЦезарУреди

  Статијата Гај Јулиј Цезар, која Вие ја проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Доколку знаете некоја друга статија која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:12, 23 април 2011 (CEST)

Награда за неуморен уредувачУреди

  Награда за неуморниот уредувач
Ти доделувам награда за неуморност во уредувањето и за подобрувањето на квалитетот на Википедија. Само напред! --Никола Стоіаноски 00:31, 26 април 2011 (CEST)

КатегорииУреди

Здраво. Категориите се специфични, бидејќи нивната содржина всушност се создава со нивното додавање по статиите, па така не е можно истите да се преименуваат. Досега ова било решавано со промена на имињата на категориите во статиите, па откако погрешните категории биле испразнети, истите биле избришани. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 19:08, 27 април 2011 (CEST)

Напиши тиУреди

Па напиши ти, зошто јас повеќе сакам да пишувам за музичари, албуми и песни. Бла, бла, бла (разговор) 18:11, 29 април 2011 (CEST)

БелешкиУреди

Здраво. Претпоставувам дека мислиш на белешките, како на пример во статиите „Полско-литванска унија“ или „Средишница“. Нивната примена е доколку има потреба од дообјаснување на некои делови со текст, наместо само со наведување на изворот. Се разликуваат од наводите и по тоа што се запишуваат во долниот дел од статиите и по тоа што се подредени по азбучен редослед. Обележувањето на местото каде што треба да стои белешката се врши со запишување {{ref label|А|а|а}}, при што буквата „А“, која се појавува на три места е ознака дека белешката е прва во статијата. Во долниот дел од статијата, каде што всушност треба да биде запишан текстот, пред него се додава записот * {{note label|А|а|а}}. Се надевам дека не е премногу сложено и погоре посочените примери ќе ти послужат. Поздрав и успешна употреба.--Kiril Simeonovski (разговор) 00:55, 18 мај 2011 (CEST)

Покана за Вики средбаУреди

      Здраво, Kekev/Архива 1!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:12, 4 јуни 2011 (CEST)

Че ГевараУреди

  Статијата Че Гевара, која Вие ја проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Доколку знаете некоја друга статија која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 15:58, 8 јуни 2011 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:36, 2 октомври 2011 (CEST)

Солидарност со пријателите од ИталијаУреди

Здраво. Иако сме мали, мислам дека и нашата поддршка ќе им значи многу. Затоа доколку си поддржувач на штрајкот на корисниците на Википедија на италијански, во тек е собирање на потписи од корисниците на нашата Вики-заедница. Повеќе може да прочиташ овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:17, 5 октомври 2011 (CEST)

П'плиУреди

Здраво. Мило ми е што повторно одвојувате време за уредување на Википедија на македонски јазик. Забележав дека статијата „П’пли“ одлично напредува и по мали досредувања, би можела да биде предложена за избрана статија. Поздрав. --Kiril Simeonovski (разговор) 18:47, 18 ноември 2011 (CET)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Заминување на децата од селото П’пли, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 26 ноември 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 21:40, 26 ноември 2011 (CET)

Гласање за јубилејна статијаУреди

Здраво. Мало потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:31, 11 декември 2011 (CET)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и овој пат ќе избереме статија со занимлива содржина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:07, 31 јануари 2012 (CET)

Стивен ХокингУреди

  Статијата Стивен Хокинг, која Вие ја создадовте и проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Доколку знаете некоја друга статија која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:07, 15 февруари 2012 (CET)

Јубилејна статија (55.000)Уреди

Здраво. Потсетување дека е во тек гласањето за јубилејна статија. Се надевам дека и за овој јубилеен број ќе избереме статија со занимлива содржина.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:23, 20 март 2012 (CET)

УредникУреди

Здраво. Забележав дека и покрај одличните придонеси немате уреднички права, па решив да Ви ги доделам. Се надевам дека ќе рпдолжите со корисните уредувања и во иднина. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 13:14, 2 мај 2012 (CEST)

56.000 статииУреди

Здраво. Потсетување дека по обичај повторно избираме јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:11, 5 јуни 2012 (CEST)

ПенсилванијаУреди

Здраво. Статијата ја додадов во списокот и во соопштението за сите корисници во горниот дел од екранот. Позз.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:38, 28 јуни 2012 (CEST)

Го средив и овојпат. Потребно е да се додаде рачно новата номинација во списокот. Можеби и може да се направи автоматски да се додава, но треба да се провери. Инаку, статијата за востанието е одлична. Ми се допаѓа што со малку уредувања создаваш одлични статии.:) Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:36, 4 јули 2012 (CEST)

Наведување на извориУреди

Здраво. По ова прашање нема некој јасен стандард, но стилистички е правилно да се наведува и страницата од каде потекнува фактот. Целото дело треба да се наведе како извор во делот насловен „Користена литература“, кој обично се додава на крајот од секоја страница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:04, 7 јули 2012 (CEST)

P.S. Статијата Сетина изгледа дека е во добра состојба и го почитувам трудот за нејзино подобрување. Можеби е напорно да додаваш страница по странциа за секој факт, па мислам дека најдобро би било ако цитираното дело е поделено во повеќе поглавја да се наведе на крајот од секој пасус интервалот на страници кои се користени (на пр. еден навод со стр. 120-125 наместо повеќе наводи на повеќе места со одделни страници).--Kiril Simeonovski (разговор) 23:09, 7 јули 2012 (CEST)

Солидарност кон Википедија на руски јазикУреди

Здраво. Википедија на руски јазик денес нее достапна, како знак на штрајк од страна на нејзините корисници кон сослушувањето во врска со предлог-измените во „Законот за информации на Русија“. По тој повод се собираат потписи во знак на подршка и солидарност со ставот на колегите од Википедија на руски јазик. Вашата солидарност може да ја искажете овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:06, 10 јули 2012 (CEST)

КуратицаУреди

Поздрав Кекев :) Сајтот не е во изработка туку е малце по прост :) Нека стои таа со трипод. (M4r51n (разговор) 23:47, 12 јули 2012 (CEST))

OhridnewsУреди

Непромислено ја напишав се извинувам слободно избриши ја :) поздрав M4r51n (разговор) 18:34, 13 јули 2012 (CEST)

Пак јас :)Уреди

Извини што сметам пак каде можам да се кандидирам за уредувач? оценување и прифаќање/отфрлање нови статии.... M4r51n (разговор) 18:48, 13 јули 2012 (CEST)

ПреводиУреди

Здраво. Те молам внимавај кога преведуваш од англиски, особено со буквални преводи и со зборови кои звучат како да значат едно (затоа што има сличен збор и на македонски), а значат нешто сосем друго (т.н. лажни пријатели (faux amis)), како на пример public (јавност)/публика, character (со значење лик или знак)/карактер, populous (населен)/популарен (како што имаш напишано на статијата за Пенсилванија, итн. Ако ти треба некогаш нешто, слободно обрати се кај мене. ;) Поздрав. —iNkubusse A? 17:47, 14 јули 2012 (CEST)

ПенсилванијаУреди

  Статијата Пенсилванија, која Вие ја проширивте и предложивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку веќе знаете некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Со мало задоцнување, бидејќи веќе е на главната страница. Во секој случај, одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 18:00, 14 јули 2012 (CEST)

SZRУреди

Здраво, нормално дека можеш. Поздрав. Прашај ако има друго нешто. --Тиверополник (разговор) 00:31, 15 јули 2012 (CEST)

КатегоријаУреди

Здраво. Се извинувам поради префрлањето на текстот од огласната табла за администратори на селската чешма, што мислам дека е посоодветно место на кое може било кој да даде одговор на ова прашање. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 02:43, 16 јули 2012 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Известување дека во тек е гласањето за избор на јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:09, 20 јули 2012 (CEST)

Наградени сте!Уреди

  Награда за трудољубивост
(: M4r51n (разговор) 12:58, 23 јули 2012 (CEST)

Благодарам. Kekev (разговор) 16:16, 23 јули 2012 (CEST)

Филмска наградаУреди

  Филмска награда
Секоја чест за филмовите. Продолжи и понатаму со одличните уредувања.:) Kiril Simeonovski (разговор) 15:33, 2 август 2012 (CEST)

Одлична работа браво и од мене :) M4r51n (разговор) 16:49, 2 август 2012 (CEST)

Ви благодарам :) Kekev (разговор) 16:53, 2 август 2012 (CEST)

За филмските плакатиУреди

Здраво, Филип! Прво, човече, браво за трудот околу филмските статии! Стварно е супер :) Ти пишувам во врска со последното барање што го пиша на СЧ (за сликите). Ти дефинитивно можеш да подигаш слики, а со филмските плакати за во инфокутиите, тоа ќе биде многу прост процес. Ќе ти дадам пример: ќе ја подигнам сликата за Бродвејска мелодија.

Прво, одам на англиската верзија на статијата: The Broadway Melody. Кликам на сликата (File:BroadwayMelodyy1929.jpg). Десен клик на сликата > Save image as > ја зачувувам на компјутерот.

Понатаму, одам на Специјална:Подигање. Во долниот дел имаш Изворно име на податотеката: и копче Browse.... Кликаш на Browse и ја селектираш сликата на твојот компјутер. Под ова поле, во поширокот поле Опис го додавам следниов код:
{{subst:ф_плакат|Името на статијата}}
што во овој конкретен случај би било:
{{subst:ф_плакат|Бродвејска мелодија}}
На дното од страницата кликам на Подигни и готова работа. Ја добивам сликата: Податотека:BroadwayMelodyy1929.jpg.

Најпоследно, останува да го додадам насловот на сликата (BroadwayMelodyy1929.jpg, без Податотека:) кај параметарот image= во инфокутијата на статијата (ете, вака: [1]).

Целата процедура е помалку од една минута, па ако сакаш, вака можеш да ги средиш сликите на сите статии. Поздрав, Brainmachine (разговор) 21:31, 2 август 2012 (CEST)

Придавка од дождУреди

Интересно, но немам сретнато придавка „дожден“. Знам за „дождовен“, како на пр. дождовна глиста. Мислам дека теоретски „дожден“ е допустливо, но дождовен е неспоредливо почесто. Кажи што мислиш Б. Јанкулоски (разговор) 05:24, 3 август 2012 (CEST)

СликиУреди

Во текот на 2010 година на OTRS тикетинг системот создаден беше ред (queue) за Викимедија Македонија со адреса wm-mk@wikimedia.org

Тоа значи дека било кој може да испрати свое барање на поштенската адреса wm-mk@wikimedia.org (официјална листа за барања кои ги разгледува Викимедија Македонија) во формат како што е опишано на commons:Commons:OTRS/mk. Бидејќи најверојатно вашата порака ќе содржи сензитивни податоци за барателот и имателот (имиња, поштенски адреси, специфични места и сл.) во никој случај податоците не ги објавувајте на вики, IRC канали, или било каде на јавно место. Доколку од оправдани причини потребно е да дадете лични информации, потребно е тоа да го направите во приватен IRC прозорец до лицето за кое сметате дека може да се погрижи за вашето барање. Се разбира вашето барање може да го испратите и до други редови на OTRS системот, тоа е ваш избор.

Понекогаш е поедноставно имателот на правата над сликите, откако ќе му објасните за што се работи, самиот да ги подигне истите на Commons и при подигањето да ги предаде под соодветна лиценца. Доколку тоа може да го издејствувате, тој начин би бил најдобар.

Друг начин е да побарате дозвола од имателот на правата над сликите по е-пошта, конверзацијата да ја деперсонализирате и да ја ископирате на Википедија (за пример види Википедија:ВикиПроект МПЦ#Авторски права#Повардарска епархија на МПЦ, оригиналните е-пораки чувајте ги кај вас во случај некогаш да ви затреба да докажете дека навистина сте добиле дозвола од вистинскиот имател на правата над сликите (или друг материјал), во спортивно вие сте одговорни за прекршување на copyright правата.

Поздрав, --brest (разговор) 10:02, 12 август 2012 (CEST)

ВикиПроект: ФилмУреди

Со задоволство ве известуваме дека ВикиПроектот:Филм е реактивиран и поради покажан интерес ве покануваме да се придружите. Оставете го вашиот коментар на почетната дискусија на страницата за разговор и запознајте се со сите новости читајќи ја новата проектна страница. Огромен поздрав и очекуваме ваше учество. --Макс(разговор) 17:45, 12 август 2012 (CEST)

Избор на јубилејна статијаУреди

Здраво. Само потсетување дека е во тек гласањето за избор за јубилејна статија. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:03, 29 август 2012 (CEST)

Наградени сте!Уреди

  Општа награда
Браво за активноста... and keep it up! ;) Brainmachine (разговор) 15:48, 30 август 2012 (CEST)

Њујорк (сојузна држава)Уреди

  Статијата Њујорк (сојузна држава), којашто Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикувам да напишете некоја друга статија, а доколку знаете веќе некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 13:52, 6 септември 2012 (CEST)

Назад на корисничката страница на „Kekev/Архива 1“.