Разговор со корисник:Dalco26/Архива 4

Додај расправа
Тековни разговори

Даме ГруевУреди

  Статијата Даме Груев, која Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Ве повикуваме да напишете некоја друга статија, а доколку веќе знаете некоја постоечка која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Секоја чест. Ова е досега најдолгата и најсодржајната статија на Википедија на македонски јазик. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 01:29, 25 мај 2011 (CEST)

Нова книгаУреди

Здрасти Далчо! Дали се интерисираш од оваа нова книга? „Античка Македонија - критички приод кон интерпретацијата на историјата и историографијата“ со автори историчарката Елеонора Петрова-Митевска и филоложката Наталија Поповска, на издавашство „Темплум“. Авторките посочуваат дека во создавањето на книгата биле водени од желбата со оваа критичка анализа, Република Македонија да биде третирана како земја со сериозен пристап кон историската наука. Нејзиното појавување тие го сметаат за потребно и поради реакцијата на светската научна јавност, кон новата македонска историографија и презентирањето на недоволно поткрепени тези и претпоставки присутни во македонската печатена продукција. Книгата веке е коментирана во Утрински весник под наслов: Скопје никогаш не било дел од античка Македонија. Ако си ја купиш и ја прочиташ може би ке го споделиш што пишува внатре. Поздрав! Jingiby (разговор) 15:15, 28 мај 2011 (CEST)

А книгата чел ли си, или си просто предубеден кон тие двете тетки? Jingiby (разговор) 16:51, 28 мај 2011 (CEST)

Добре, ама тие тетки ги тврдат непобитни факти кои се кријат кај вазе. Дека денешната територија на РМ е била населена со Пајонци, кои при Филип станале вазали, а Скопије дури никогаш не било во Античка Македонија. Jingiby (разговор) 18:27, 28 мај 2011 (CEST)

Брзо бришење на Податотека:Знамето на Мелничкото востание1.jpgУреди

Поставена е ознака на Податотека:Знамето на Мелничкото востание1.jpg со која се бара да биде избришана од Википедија по брза постапка. Тоа е направено заради следнава причина:

Информационна Агенция "Фокус" © 1999-2011

Под критериумите за брзо бришење, статиите кои не ги исполнуваат основните стандарди на Википедија можат да бидат избришани во секое време. Ако можете да покажете зошто е статијата или содржината соодветна, можете да го предизвикате бришењето. За да го направите тоа, додадете {{ејпочекај}} на врвот на страницата и оставете објаснување на [[Разговор:Податотека:Знамето на Мелничкото востание1.jpg|страницата за разговор на содржината]] во кое ја прикажувате Вашата позиција. Ве молиме самите да не ја отстранувате ознаката за бришење, но не се двоумете да додадете информации кои ќе ја подобрат важноста на темата и ќе овозможат содржината да е исправна во однос на нашите стандарди. Доколку имате било какви прашања, консултирајте се со Википедија:Прашања за да утврдите каде да го поставите. Благодарам за Вашето разбирање, --Стан (разговор) 14:38, 29 мај 2011 (CEST)


Васил ПасковУреди

Здраво Далчо. Првата буква А во името беше на латиница и затоа не ти дава резултати кога ќе пишеш на кирилица. Сега го поправив. Поз--Никола Стоіаноски 21:19, 30 мај 2011 (CEST)

Номинација за оценувачУреди

Здраво Далчо. Поради Вашиот огромен труд на Википедија и потребата од поголема активност околу оценувањето на промените коишто се прават на Википедја на македнски јазик, Ве номинирав за оценувач. Номинацијата може да ја прифатите на соодветната страница, по што истата и официјално ќе стане Ваша кандидатура и ќе биде изложена на дискусија и гласање пред целата заедница. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 10:51, 2 јуни 2011 (CEST)

Покана за Вики средбаУреди

      Здраво, Dalco26/Архива 4!
Сакам да Ве известам дека на 7 јуни 2011, во Скопје ќе се одржи Вики средба, па по тој повод Ве поканувам доколку сте во можност да присуствувате. Целта како и на секоја Вики средба е дружење и запознавање на корисниците кои постојано соработуваат уредувајќи на Википедија, како и дискутирање на теми поврзани и неповрзани со Википедија. Повеќе информации за средбата може да добиете на соодветната страница.

      Поздрав и успешна работа!

--Kiril Simeonovski (разговор) 03:04, 4 јуни 2011 (CEST)

ЧеститкиУреди

Честитки Далчо за успешнатасж кандидатура за добивање на оценувачки статус. Отсега сте оценувач и во секој момент и официјално некој од бирократите ќе Ве унапреди. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:29, 9 јуни 2011 (CEST)

Честитки и од мене, сега си оценувач, се надевам ќе размислиш и да станеш администратор! :) --FlavrSavr (разговор) 22:46, 11 јуни 2011 (CEST)
Честички и од мене :)

ГласањеУреди

И мене така ми викаше, ама јас гласав преку нашиот проект и ми успеа. Ајде ако сакаш влези на оваа страна на нашава Википедија и стисни на глас. Би требало да успее. Поздрав--Никола Стоіаноски 11:24, 11 јуни 2011 (CEST)

ШаблонУреди

ОК, нема проблем ќе го направам наскоро. Поз--Никола Стоіаноски 18:00, 11 јуни 2011 (CEST)

Шаблон:Македонски емигрантски организации во Бугарија.

ПреместувањеУреди

Здраво. Ја преместив статијата во Возобновување и реосновање на ВМРО. Ставив реосновање бидејќи како што разбрав се основале нови ВМРО организации од некоја претходна, а ако стоеше основање се мисли претходно немло никаква организација. Позз--Никола Стоіаноски 11:46, 12 јуни 2011 (CEST)

Здраво Далчо. Пред некој ден статијата Трансформација на ТМОРО во ВМРО (Автономистичка) ја преместив во Возобновување и реосновање на ВМРО, но еден корисник приложување докази дека ВМРО во тоа време не се викало тка, ами ВМОРО па се статијата се именува какоВозобновување и реосновање на ВМОРО. Дали е ова ок, бидејќи се разликува од првичната теринологија?--Никола Стоіаноски 11:25, 14 јуни 2011 (CEST)

ОценувачУреди

Здраво, како е? Ќе можеш да видиш, коментираш и евентуално гласаш за кандидатурата за оценувач на еден (веројатно) португалски корисник? Позз--Никола Стоіаноски 10:14, 21 јуни 2011 (CEST)

Па и јас не знам. Го прашав и не знам дали одговорил, но чекам негов одговор. Сам побара, па го ставив на гласање и побарав мислење од сите активни на Википедија. Позз--Никола Стоіаноски 18:02, 21 јуни 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Атентат врз Ѓорче Петров, којашто Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 23 јуни 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 21:58, 23 јуни 2011 (CEST)

Црешово топчеУреди

Искрено не знам, но ќе се потрудам да најдам. Ако најдам ќе ти пишам. Позз--Никола Стоіаноски 13:47, 30 јуни 2011 (CEST)

Намерно барав стари слики за да можат слободно да се подигнат на Комонс или Википедија и еве една најдов..Спушти ја ако сакаш и подигни ја. Инаку има, се разбира, и многу поубави слики, што современи што стари, ама оваа мислам дека не подлегнува на лиценци. Позз--Никола Стоіаноски 14:38, 30 јуни 2011 (CEST)

ИзвориУреди

Сега за сега не ми притребало, а ако имаш не е лошо да се консултирам со тебе во случај да имам потреба од тоа. Многу е корисно ако имаш нешто такво. Памет, минатите денови пишував за Пајонија, пајонските кралеви и племиња па ако имаш нешто и за нив супер би било. Дали знаеш, дали постои во науката објаснување за тоа кој е симболот на Пајонците? За Античките Македонци ако е сонцето со 16 краци, за Пајонците не знам а ми требаше за да го искористам по статиите. Позз--Никола Стоіаноски 19:40, 30 јуни 2011 (CEST)

Аха, значи и Пајонците користеле 16 крако сонце, тоа е интересно. Инаку знам дека НБРМ има голема колекција монети (може најбогата со пајонски монети во светот) но не сум ги видел, туку сум гледал слики и се одлични. За сонцето не сум знаел, а ако ме интересира нешто ќе те потпрашам :) Позз--Никола Стоіаноски 21:42, 30 јуни 2011 (CEST)

ИнтересноУреди

Не разбрав што прават муабет, ама те мешаат тебе. Поз--Никола Стоіаноски 11:16, 1 јули 2011 (CEST)

За Манифестот на ВМРО ДПМНЕ... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 02:04, 2 јули 2011 (CEST)

Искрено, таа реченица нема никаква значајност, но најверојатно некој (источен) корисник го ставил тоа за да си докажува нешто. Ако сакаш модифицирај ја реченицата во нов контекст. Позз--Никола Стоіаноски 10:36, 4 јули 2011 (CEST)

Дончо ШтипjанчетоУреди

Дончо Штипjанчето е фатен со 10 бомби, 10 револвери со мунициjа, динамит за бомбите-сето тоа изработено од Туфекчиев, донесено од Гоце Делчев и предадено на Доне во неговиот дом-денес улица Христо Ботев бр.16 Штип,од Тодор Станков.Така е според спомените на Доне.

Коце Ефремов нема врска тука.

Нарачка за евентуално убиjство на Доне во затворот, по тоа одменена, jа дава Г.Пешков од Битолскиот комитет. Во моментов Доне Стоjанов има 23 живи наследници-сите сме во Бугариjа. Поздрав! 95.42.206.62 (разговор) 11:12, 4 јули 2011 (CEST)

Искрено, не сум ги читал спомените на Доне, неговите кажувања се релевантни, ама треба да се земат во предвид сите извори и сведоштва, а според нив директен испраќач е Коце Ефремов, за евентуалното убиство на Доне зборува и Ѓорче Петров, види Беседа за Гоце, Култура, 2003...

Мило ми е што има 23 живи наследници на Доне во Бугарија...

Се оваа е во ред, ама пак не ми е јасно што бара реченицава... Не ретко во минатото и македонските словени биле именувани и се именували како Бугари. Кога тој дел од статијата се однесува за Бугарите во Македонија, не се однесува за Македонските словени или нивната генеза или незнам што... Треба да се пренесе во статијата Македонски Словени, поздрав --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 16:40, 4 јули 2011 (CEST)

Крушевска републикаУреди

Здраво Далчо. Ако статијата „Крушевска република“ е завршена, мислам дека е време повторно да ја предложиме за „избрана“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:28, 14 јули 2011 (CEST)

ШаблонУреди

Здраво Далчо. Добро е, како е таму? За каков шаблон станува збор, шаблон за никулец или инфокутија која стои од страна? Ако е организација и ако ти треба инфокутија можеш да го искористиш овој шаблон. А ако ти треба никулец, стави го на крај Шаблон:Македонија-никулец ако е поврзан со Македонија. Позз

Ништо, повели и друг пат. Ако ти користи можеш да го вметнеш тој шаблон што ти го посочив, но гледам дека веќе си искористил некој друг. Одбери кој сакаш :) позз--Никола Стоіаноски 17:30, 25 јули 2011 (CEST)

Крушевска републикаУреди

  Статијата Крушевска република, која Вие ја проширивте, го доби статусот „избрана статија“. Доколку знаете некоја друга статија која ги задоволува критериумите, слободно предложете ја.

Браво Далчо. Оваа статија, исто така, е меѓу најдобрите на Википедија на македонски јазик.--Kiril Simeonovski (разговор) 23:03, 25 јули 2011 (CEST)

:re За сликитеУреди

Здраво. Мислам дека имам слики од скоро сите споменици. Пролетва кога бев на одмор низ Македонија направив преку 5.000 слики. Ми фалат слики на Самоил и Јустинијан. Тие не ги дочекав. Ако ги имаш тие подигни ги. Позз--Р ашо  17:32, 27 јули 2011 (CEST)

Супер. Само би те замолил да ги подигнеш на ризницата (за да не се мачам после да ги бришам тука, па да ги префрлам таму). За спомениците користи ја категоријата Monuments in Skopje. --Р ашо  18:18, 27 јули 2011 (CEST)
Фала, сликите се одлични--Р ашо  23:05, 28 јули 2011 (CEST)

КирилицаУреди

Тоа беше стар проблем кој нè мачеше на Википедија - дали да има оригинални наслови или не. Пред година или нешто повеќе се договоривме на Википедија групи, компании, музички албуми и слична тематика да бидат во оригинал и така правиме. Еве ја дискусијата и резултатите. Знам дека тоа не е доста често застапено во македонскиот јазик, но од практични причини го практикуваме на Википедија. Позз--Никола Стоіаноски 17:53, 29 јули 2011 (CEST)

МислиУреди

Здраво. Прво, извини за доцниот одговор, не бев дома :) Нема проблем, ќе го сторам тоа. Позз--Никола Стоіаноски 10:27, 1 август 2011 (CEST)

Направив посебна страница за Гоце Делчев. Позз--Никола Стоіаноски 14:16, 1 август 2011 (CEST)

Ок. Никола... благодарам многу, поздрав--Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 14:23, 1 август 2011 (CEST)

Награда за македонска национална гордостУреди

  Македонска награда за национална гордост
Јас, Рашо, Ви доделувам вам, Dalco26, награда за Вашите придонеси во врска со статии за историјата на Македонија! А најмногу за македонштината која ја поседуваш и ја браниш. Браво --Р ашо  18:30, 4 август 2011 (CEST)

За што всушност станува зборУреди

Dalco26, мојот збор ми е доколку се докаже дека си дел од владината програма за зголемување на статиите или кој знае што на мк вики, јас би бил потполно разочаран ако утре мојот хонорарен труд најпрвин да се препише на друг, а потоа да се истакне во некаква програма. Овде сум од многу одамна, и сеуште ќе прионесувам, бидејќи овде нема политика. Но доколку ја намирисам, прв ќе си заминам, нешто кое не би требало да те занима нормално, а јас лично те поздравувам за статиите од македонската историја, едно време јас ги започнував но не можев да спорам со бугарските колеги бидејќи не сум историчар. Поздрав--Тиверополник (разговор) 18:53, 4 август 2011 (CEST)

Ај види тука. Сега за сега ги имаме само овие. Ако имам некоја по мемориските картички, ќе подигнам. Позз--Р ашо  14:07, 6 август 2011 (CEST)

Иницијатива за 50.000 статииУреди

Здраво Тивер. Мислам дека веќе е време да се започне кон уредување на 50.000 статии. Тоа може да биде и добар начин за промоција, со оглед на тоа дека може да се започне со макотрпната работа и преку социјалните мрежи. Денес забележав дека бројот на активни корисници драстично се намалил, немаме избрани статии подолго време, бројот на уредувања дневно е многу помал во споредба со ооној пред околу два месеца; но тоа се се работи кои мислам дека може да се остават во минатото и се само статистичка слика на она што е сработено. Секогаш има нов почеток и се надевам дека овој ќе стави крај на сите подеми и падови и ќе претставува нова слика за побројна, поактивна и помотивиран заедница, која ќе знае како да ја збогатува Википедија на македонски јазик. Истата порака му ја испратив и на Тивер, па може на неговата страница за разговор да го продолжиме разговорот, а доколку добие пошироки размери и на селската чешма. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:09, 10 август 2011 (CEST)

ДелчевУреди

ОК, нема проблем ќе го направам. Само кажи мои кои секции би ги имал шаблонот? За Черчил има говори, семејство и слично. Кажи ми кои секции да ги има и ќе биде наскоро. Позз--Никола Стоіаноски 21:52, 15 август 2011 (CEST)

Шаблон:Делчев. Шаблонот го направив, пополнив што најдов, а ако најдеш нешто плус додади го. Ако сакаш може и во боја да го направам шаблонот. Позз--Никола Стоіаноски 00:42, 16 август 2011 (CEST)

Судејќи по содржината, не ми текнува ништо посоодветно. Несоодветноста можеби е што „Чествување на Гоце Делчев“ повеќе наведува на нешто во сегашно време, па во изменет облик би било „Чествување на ликот на Гоце Делчев“. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 16:27, 18 август 2011 (CEST)

ШаблонУреди

Мислам тој би се користел вака:

{{quote box | width = Ширина на кутијата, во проценти (на пр. 40%) | align = позиција, лево или десно (left- right) | bgcolor = боја | quote = Тука стави го самиот цитат. | source = Изворот од каде е цитатот }}

па би добил:

И така бугарцката боiа на движен'ето iет главната причина на неуспеот. Ако iет така, то шчо се барат од македонцката интелигенциiа, за да се олеснат нестреките за македонците от сегашната нестрек'на авантура?

„За македонцките работи“, Мисирков, Крсте, Софија, 1903.

Позз--Никола Стоіаноски 17:53, 19 август 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Делчевологија, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 23 август 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 23:21, 23 август 2011 (CEST)

ПреводУреди

Да, во право си, непреведени дела не се преведуваат. Ќе ги местам со помали букви. Позз--Никола Стоіаноски 20:09, 2 септември 2011 (CEST)

А дали мислиш да ставиме и македонски превод? На пример прво ќе оди македонскиот наслов па во заграда оригиналот?--Никола Стоіаноски 20:13, 2 септември 2011 (CEST)
Бидејќи се дел од статија не би било лошо да се преведат. За таа книгата која е преведена на македонски не им ставај бугарски наслов, а останатите преди ги вака: * македонски наслов со сите информации (<small>бугарски наслов со сите информации</small>). Мислам дека нема да биде лошо вака. Позз--Никола Стоіаноски 20:51, 2 септември 2011 (CEST)

Стојчо БакаловУреди

Драги Dalco26 Бакалчето са кажува на Стојчо, а Стојко! Ги читај източниците. Те молам да го промениш!--79.100.123.50 (разговор) 20:31, 17 септември 2011 (CEST)Македонец от Пиринскиот дел

ок.... променив... Името Стојчо го напишав според следнив извор - Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003, страна 307

Во оритинал е Стојко. Благодарам!--79.100.123.50 (разговор) 21:21, 17 септември 2011 (CEST)

Алексо ВасилевУреди

Dalco26 пак сум јас /Македонецот от Пиринскио дел/. Никој кај нас не го знае Алексо Василев, а туку АЛЕКО! Така е и во старите източници. Те молам да го оправиш!--82.137.72.36 (разговор) 10:37, 21 септември 2011 (CEST)

Здраво! Верно е дека краштелното име му е Александар, но и самиот тој не го е ползвал. Ако не веруваш на мен, верувај на оригиналите и на очите си! Види го тоа:  --82.137.72.36 (разговор) 13:19, 22 септември 2011 (CEST)

Jingiby добро си, целиот наслов е Александар Василев - Алеко Паша... и спри се вече молја ти се... --Єдєң Мақєдөңєц... (разговор) 19:23, 22 септември 2011 (CEST)

Здрасти Далчо. Нещо ме бъркаш. Не знам кой е тоя човек 82.137.72.36, но не съм аз. Ако нещо не е наред не ти го казвам, ами направо го оправям без да питам. Аз съм Джингиби и така се подписвам. Jingiby (разговор) 20:02, 22 септември 2011 (CEST)

Далчо, за мен по добро е статиjта да биде Алеко Василев, место се да пренасочуваш кам Александар Василев - Алеко Паша. Не знам шо толку е проблим. Jас не сум Єдєң Мақєдөңєц..., ниту Jingiby, а сум просто Македонец от Пиринско.--82.137.72.33 (разговор) 14:46, 29 септември 2011 (CEST)
Здраво на сите. Јас го сменив името на статијата во Алексо Василев и сите можно имиња се во воведот на самата статија. Поздрав--Никола Стоіаноски 15:39, 29 септември 2011 (CEST)
Ај честито оти го прекрастивте 87 години после смртта!--82.137.72.37 (разговор) 13:22, 30 септември 2011 (CEST)

ПреименувањеУреди

Готово, статијата има ново име. Позз--Никола Стоіаноски 10:35, 29 септември 2011 (CEST)

ДСЗ фактУреди

  Еден факт од статијата Атентат врз Велимир Прелиќ, која Вие ја создадовте и проширивте, се најде во секцијата „Дали сте знаеле?“ на главната страница на 30 септември 2011. Одлична работа!--Kiril Simeonovski (разговор) 14:43, 30 септември 2011 (CEST)

ПописУреди

Здраво Dalco26, како си? Во врска со твоето прашање околу пописот... Значи, пописот ќе се врши на истиот начин како што беше и оној во 2002. Ако незнаеш како беше, ќе речам дека кај тебе дома треба да помине реонски попишувач и реонски инструктор, и самиот тој треба да го пополни анкетниот лист односно Образецот П-1 (ако можем така да се изразам) и работата е завршена. Во врска со општините, и јас на почетокот се збунив, но тоа е дека целата територија на Македонија е поделена во 44 реони, и во законот убаво пишува каде се наоѓаат седиштата на тие 44 реони. Можеш да го причиташ законот овде. Мислам дека ти одговорив на прашањето. Доколку нешто не е јасно, слободно прашај. Поздрав--Тиверополник (разговор) 13:11, 1 октомври 2011 (CEST)

Јубилејна статијаУреди

Здраво. Откако веќе го ндминавме бројот од 50.000 статии, мислам дека би било добро да воведеме јубилејна статија, која ќе го означи трудот вложен кон надминување на одреден број на статии. Вашето учество е добредојдено во дискусијата на страницата за идеи, каде што е изнесен предлогот. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:29, 2 октомври 2011 (CEST)

Честитки Далчо. Статија која ја создадовте Вие е првата јубилејна статија на Википедија на македонски јазик. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 07:17, 5 октомври 2011 (CEST)

Солидарност со пријателите од ИталијаУреди

Здраво. Иако сме мали, мислам дека и нашата поддршка ќе им значи многу. Затоа доколку си поддржувач на штрајкот на корисниците на Википедија на италијански, во тек е собирање на потписи од корисниците на нашата Вики-заедница. Повеќе може да прочиташ овде. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 22:32, 5 октомври 2011 (CEST)

Спомен плоча на Мара Бунева во СкопјеУреди

Не знам дали разбра, но се бара извор според кој, целите на ВМРО-БНД се "присоединување на Македонија кон Бугарија". Односно официјален документ или изјава на портпарол, претседател или барем заменик претседател т.е. лице кое претставува официјалното мислење на ВМРО-БНД. --Стан (разговор) 19:54, 7 октомври 2011 (CEST)

Назад на корисничката страница на „Dalco26/Архива 4“.