Coat of arms of Bulgaria.svg

Целата полемика околу „Бугарскиот" или „небугарскиот" карактер на словенското население во Македонија докажува, дека колку и долго да постои една лага, накру вистината излегува најаве. А вистината е дека „Македонската нација" беше провозгласена од Тито и неговите Скопски помагачи и со тоа се целеше постепено да се србизира кореното Бугарско население во Македонија. До 1944 година мнозинството од денешните „Македоници" се чуствуваа и нарекуваа само и единствено Бугари.


Блокирани сте поради употреба на вулгарности во страницата Разговор:Гоце Делчев#Гоце Делчев и Бугарија.--brest 18:29, 5 септември 2007 (UTC)

Како може и како си дозволува Бугарин како тебе...Уреди

... да ни кажува на нас кои сме, што сме и „како треба“ да се чуствуваме ние Македонците! Како прво од 1870 до 1944 мнозинството од денешните МАКЕДОНЦИ беа присилени и инструирани, а како сиромашни луѓе и поткупувани од страна на бугарските (српските и грчките исто така) пропагандистички гадови! Вака братче, мојот вујко има еден документ т.е. листот за раѓање на мојот прадедо Крсто Стефанов од Скопје во 1899 година издаден од црквата „Света Богородица Троерачица“ (запалена од бугарите во 1943 година) во која пишува дека е Македонец, но немам намера тебе да ти се правдам и да ти се докажувам кој сум и што сум, кога е јасно како ден дека јас и 1,5 милиони луѓе во Република Македонија сме МАКЕДОНЦИ и ништо друго. Со кое право бе ти, граѓанин на ЕУ, каде што се загарантирани слободата на човековиот избор и слободи, најде да ни објаснуваш кои сме и што сме. Зарем сме ние ретардирани и несвесни луѓе? Веќе 16 години, Тито и србите немаат никакво влијание во Македонија (иако преку расколничката ПОА се обидуваат да остварат), па не ми е јасно како никој одеднаш не „се врати кон своите т.н. бугарски корени“. Само да те потсетам дека и пред 1944 година МАКЕДОНЦИТЕ се чувствуваа како МАКЕДОНЦИ, еве ти прочитај ја Зошто ние Македонците сме посебна нација од В.Ивановски, напишана во 1934, која е само дел од многуте прокламации на МАКЕДОНЦИТЕ за својата посебност од останатите балкански народи! - Македонец 20:00, 6 септември 2007 (UTC)

Македонец, таа ЛАГА: "БИТОЛСКИОТ РЕВОЛУЦИОНЕРЕН ОКРУГ ИМАШЕ НАПРАВЕНО СВОЈА ПОСЕБНА АЗБУКА И ИЗДАВАШЕ СООПШТЕНИЈА И ДОКУМЕНТИ НА МЕСНИОТ МАКЕДОНСКИ (БИТОЛСКО-ПРИЛЕПСКИ Т.Е. ЗАПАДНОМАКЕДОНСКИ) ДИЈАЛЕКТ, А НЕ НА бугарски" мораш да ја зборуваш на баба ти. Погледаите го оригиналот на писмото: [1] --Охрид 20:00, 6 септември 2007 (UTC)

А Рајко Жинзифов, е Влав, а не Македонец. И тоа потекнува од гркофилско влашко семејство доселено во Велес од Битола. Вистинското име му е Ксенофон Ѕинѕиф. - Македонец 20:08, 6 септември 2007 (UTC)

Што стана со ЛАГАТА каде jа зборуваш, дека "БИТОЛСКИОТ РЕВОЛУЦИОНЕРЕН ОКРУГ ИМАШЕ НАПРАВЕНО СВОЈА ПОСЕБНА АЗБУКА И ИЗДАВАШЕ СООПШТЕНИЈА И ДОКУМЕНТИ НА МЕСНИОТ МАКЕДОНСКИ (БИТОЛСКО-ПРИЛЕПСКИ Т.Е. ЗАПАДНОМАКЕДОНСКИ) ДИЈАЛЕКТ, А НЕ НА бугарски"? [2] Погледа ли го оригиналот на писмото от штабот на востанниците? Или не знаш да читаш по бугарски (ха-ха-ха). --Охрид 17:25, 7 септември 2007 (UTC)

Не е тоа лага, ова е само еден „документ“, „пронајден“ од вас бугарите. Не ми ликувај тука многу, зашто македонските револуционери од секогаш меѓусебе и со населението зборувале само на МАКЕДОНСКИ (П.Попарсов и др.) - Македонец 15:38, 9 септември 2007 (UTC)

Епа ајде моето като е "фалшификација" даи да го погледам оригиналот на писмото на македонски. --Охрид 20:17, 9 септември 2007 (UTC)
Абе БУГАР еден, отиди во ИНИ или во државен архив на Македонија и ќе најдеш многу, многу писма, кои за жал не се достапни како кај вас, кои се користат во пропагандни цели! Знаеш што брат, многу ми е мило за една работа, колку и да се пенавите и силите ништо не ви успева, НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ И НИШТО НЕМА ДА ГО СМЕНИ ТОА!!!! - Македонец 20:25, 9 септември 2007 (UTC)
Епа като не са достапни ти откаде знаш што пише во тиа писма? Оди прво ги погледаи па тогава ке зборуваш со мене. (ха-ха-ха)--Охрид 20:29, 9 септември 2007 (UTC)
Се гледа дека си бугарин, што да ти правам, жал ми е за тебе. Јас сум ПОГЛЕДАЛ некои од тие писма, а ако не ме разбра, јас реков дека за жал тие не се достапни до мене за да можам да ги скенирам и објавувам на интернет, како што правите вие, бидејќи очигледно имате многу писма кои најверојатно и ги произведувате. (ХЕ-ХЕ-ХЕ)- Македонец 21:09, 9 септември 2007 (UTC)
Ти си зборуваи колко си сакаш. А без да покажеш оригинални документи това каде го зборуваш морат да ти го верват само децата.--Охрид 21:27, 9 септември 2007 (UTC)
Твоите „документи“ не само што не се оригинални, туку и никој не верува во нив. Имам еден познаник, првокласен фалсификатор (соработува со луѓе од бугарија) може во секој момент да произведе и документ од 14 век! А да не зборувам дека бугарите се најпрочуени фалсификатори не само на историски документи туку и на кредитни картички итн. Не би сакал да навлегувам понатаму во разговори со тебе, бесцелно е. Сликај се и ти со твојата фаца со документот, и ќе го ставиме во посебна статија: „Пенчо Пенчов од Ивајловград, т.е. корисникот Охрид и неговиот грандиозен документ“ (ХИ-ХИ-ХИ) - Македонец 22:55, 9 септември 2007 (UTC)

Видете, јас сум Македонец, ама не можеме да ги обвинуваме Бугарите и целиот свет дека лажат, а само Блаже Ристовски и Катарџиев ја говорат вистината. Треба да се соочиме со тоа дека некои неште не се како што сме учеле на училиште.

Инаку оригинални документи постојат во ИНИ и ДАРМ, и тоа е факт. Тие се цитирани и искористени во над 500 историски трудови и разни научно-публицистички трудови во Македонија. Јас сум само гимназијалец, и минатата година кога бев на натпревар по историја во Берово, кога отидов да земам материјали од ИНИ, ми одоговорија на моето прашања дали имаме автентични писма и документи од Илинденскиот период, дека во Македонија има во ИНИ и ДАРМ и тие може да се користат само со посебна дозвола (при изработка на трудови итн.). Јас сум сеуште млад и немам пристап до нив, но можеби некој ден некако ќе може да ги објавам во јавноста. АЈ поздрав, ПЕНЧО ПЕНЧОВ - Македонец 22:59, 9 септември 2007 (UTC)

Дечко, па ти си бил голем специалец по фалшификациите. Ајде бегаи прво да си изпиеш млекото па после ела пак да зборуваш во Википедија. --Охрид 17:03, 10 септември 2007 (UTC)
А ти бе Пенчо, алудираш на тоа што сум млад, да одам да си го испијам млекото,а? Ех си се зезнал братче, мал сум ама за мојата младост имам многу постигнато, особено на планот на македонското национално единство и освестување меѓу македонската младина, со самото мое зафаќање во тоа. Оди ти испи си ги апчињата, а за моето млеко не се секирај, си го пијам јас редовно, тоа ми ги зголемува умствените способности и физичката издржливост. Ако веќе сакаш да ме навредуваш, алудирајќи на мојата возраст (18 години), нема проблем. - Македонец 17:45, 10 септември 2007 (UTC)
Кориснику, мислам дека корисникот Македонец ти одговори; а ако сакаш нешто да му кажеш или да го прашаш, ќе морам те упатам тука. Те молам остави ми ја страницата за разговор. Благодарам. Поречанец A? 16:16, 20 септември 2007 (UTC)Охрид, остави ги тези "антички македонци" да правят каквото щат. Като гледам само ти губят времето с простотии и те плюят. Поне да бяха интелигентни, че да спориш с тях, ама не са. Поздрави,--Givern 16:36, 20 септември 2007 (UTC)

Абе тоа вие славните чеда на Аспарух и неговите туркојазични Булгари зрачите со интелигенција. Разгледај само какви простотии и лични навреди има напишано пријателот ти Охрид. Се гледа дека сте Европејци - но, само на хартија. Во паметот се уште сте Воулгари (т.е. Бугари). --Amacos 17:04, 20 септември 2007 (UTC)
Така е, бугари сме и бугари ке си останеме. А јас винаги ке си останем македонски бугарин.--Охрид 17:10, 20 септември 2007 (UTC)

Бугари не сте и не можете да бидете. Причината е едноставна - ниту сте генетски поврзани со Бугарите на Аспарух, ниту пак го зборувате нивниот бугарски јазик. Вие денес зборувате славјански јазик, а не бугарски. --Amacos 17:24, 21 септември 2007 (UTC)

Стварно? Епа ајде кажи ми, која им е на денешните македонци допирната точка со античките македонци?--Охрид 17:42, 21 септември 2007 (UTC)
Да бе, "стварно" (т.е. навистина). Не дека ти не знаеше досега, но сакаше да си веруваш во лагите ви :) Прво разјасни си за Бугарите, па после ќе разговараме за Македонците. Важи? --Amacos 17:51, 21 септември 2007 (UTC)
Кога великани ко Jане Сандански [3], Рајко Жинзифов, Крсте Мисирков (подписува се "македонски бугарин"), бракја Миладинови ("бугарски народни песни"), Тодор Александров, Кузман Шапкарев, Гоце Делчев... се изяснуват като бугари јас немам моралното право да се нарекувам со некакво друго име освен бугарин.--Охрид 18:14, 21 септември 2007 (UTC)
Очигледно е дека ме тераш да те пцујам, тоа е провокација и навреда, и тоа многу подла. Од што заклучи дека немаме докази и дека нѐ лажат, па така гнасно да се изразуваш? Јас немам никаков пристап до нашиот архив и не сум никаков фактор, а ти реков дека ќе се потрудам за на интернет да има малку повеќе од она сега што го има. Ако сакаш да најдеш некакви си извори или докази за македонското гледиште, веќе има на интернет многу страници со таква содржина, и верувам дека си ги посетил, ама ги отпишуваш како неважечки. Многу ми е мило што така отворено искажуваш дека нѐ лаже некој и дека со тек на време ќе успеете да ја бугаризирате цела Македонија, и уште помило ми е што администраторите тоа го гледаат како пружање рака за помош на Википедија од бугарска страна (не ми е). Сѐ ќе се оправи за НАС со тек на времето, а твоите ниски удари (најде каде да удираш) нема да сменат ама баш ништо, бидејќи и покрај тоа што сте посилни во пропагандата и фабрикувањето историски документи, на наша страна е еден многу важен фактор: вистината! А времето, на кое се надеваш, работи за вистината. П.С. Нели ви е доста тупењето што го правите на разни македонски форуми, па и од Википедија правите токму таков форум?! Поречанец A? 18:20, 23 септември 2007 (UTC)

Шаблон за странски јазикУреди

Најпристојно те замолувам да го ставаш шаблонот {{превод}} на статиите што ги започнуваш (или на нови секции). Нема смисла да одиме по секоја статија да гледаме дали е на македонски јазик, вака ќе нѝ дадеш до знаење и полесно ќе ги средуваме статиите. Доволно е само едно {{превод|јазик=бугарски}}.
Забелешка: ако ти не го „признаваш“ македонскиот јазик за посебен јазик, твој проблем. Поречанец A? 16:03, 24 септември 2007 (UTC)

Не ми е работа на мене да признавам Австралиискиот или Американскиот или Австриискиот или Македонскиот за посебни jазици.--Охрид 17:23, 24 септември 2007 (UTC)
Претеруваш, жими сѐ. Поречанец A? 21:49, 24 септември 2007 (UTC)

Македонија на МакедонцитеУреди

Живеете и живејте си вие побугарчените Македонци таму во Бугарија, со голема жал поради вашата заблуда дека сте Бугари, ние Македонците, свесни и национално освестени Македонци, како на етнички Македонци наши сонародници, можеме да ви порачаме и да се надеваме во вашето скоро национално освестување и осознавање како Македонци. - Македонец 17:16, 26 септември 2007 (UTC)

Е само не казвай, че си свестен само, защото не знаеш какъв си. Точно пък ти. --90.154.136.231 20:59, 26 септември 2007 (UTC)

Јас сум свесен кој сум, што сум и каков сум. ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ. Гледам дека вие не знаете што сте и кои сте. Еднаш бугари, еднаш некакви си македонски бугари, нареден пат етнички бугари со македонско етничко потекло????? - Македонец 21:02, 26 септември 2007 (UTC)

Македонец, велиш: "...живејте си вие побугарчените Македонци таму во Бугарија..." :-))) вервам дека си свестен дека никои нормален човек нема да посака да оди да живее во таа држава (РМ), дека УДБА (србоманите) си прави што сакат.--Охрид 07:19, 27 септември 2007 (UTC)
Аууу, ако ти си решил да дојдеш да живееш овде - немој! Ќе ја загадиш животната средина... ПС вие немате ни УДБА :)))) --Фичо 07:52, 27 септември 2007 (UTC)
  • Колку што знам вака ние не се мешаме на бугарската Википедија, па барам на таа тема бугарите да не се мешаат на нашата. Во спротивно ова ќе го сметам за провокација и ќе следуваат мерки. Предоволно е што толерираме ваков почеток на страница (најгоре) --Б. Јанкулоскиразговор 08:17, 27 септември 2007 (UTC)
Мерки? Лелеее, ама не ни плаши така де. Да не дойдете да ни биете тука? Всъщност да го приемаме ли това като заплаха? --87.126.14.79 14:03, 27 септември 2007 (UTC)
мерки! ха-ха-ха. Ке пратат "Гардата на свети Лазар" да ни утепа, ха-ха-ха. Аjде да бегаме.--Охрид 14:22, 27 септември 2007 (UTC)
Мерки според правилата на Википедија и тоа кон одредени КОРИСНИЦИ. Не како Бугари, туку како рамноправни корисници. Само продолжете со цинизмот, многу зрело се однесувате. Исто така продолжете и со очајничките навреди, особено во врска со Србите. Само докажувате дека сте уште полоши и од нив. А ако мислите дека многу ги сакаме Србите и дека нѝ го перат мозокот, мене лично ни око не ми трепнува, јас сум си сигурен за мојата крв. Поречанец A? 14:28, 27 септември 2007 (UTC)
Абе дете, ти не сфакаш. Мене не ме итресира што мислиш ти или неокj от другите македонисти за мене.--Охрид 14:34, 27 септември 2007 (UTC)
Доволно сте вие утепани. Нема потреба никој да ве дотепува... Сами си паѓате у јамите што ги копате за други... Познавајќи ја вашата надчовечка, бугарска, способност, кај и да е ќе се затрпате и сами. Амин! ПС камо да имавте и некоја чоечка способност... ППС ЕРЕТИКУ, ако не ви е гајле што ние мислиме за вас, немаше да рапортирате за све што овде се збори околу вашето надчовечко височество - българите --Фичо 14:42, 27 септември 2007 (UTC)

Ве молам не го трошете времето си со малоумник като Bugarasch. Корисникот Охрид, познат како bugarasch на форумот на БНД (види слика од неговиот разговор: слика; форум: топик, којшто воедно прави и пропагадни антимакедонски клипчиња на YouTube од пред некое време вандализира и пропагира и на македонската Википедија. Тие се едни и сашти луѓе (дваица-троица човека) кои пишат со разни никови и целта им е да нарушат угледот на македонската википедија. --Пиринец 14:47, 27 септември 2007 (UTC)

Нити тебе, Охрид, нити пријателов твој ве разбирам. Како тоа какви мерки? Немање на пристап, блокирање, такви. Мене ме интересира да не се угрдува Википедија, а не што правиш во останатото време. Таму не сум администратор. Ете, ова е втор престап, а по трет следува блок. Мислам дека сум јасен. --Б. Јанкулоскиразговор 21:05, 27 септември 2007 (UTC)

Иван МихајловУреди

Иван Михајлов не е револуционер, туку е фашист и реакционер. Како референци можат да послужат и книгите од издавачката куќа “отечествен фронт“ град Софија, Народна Република Бугарија. Поздрав. --Revizionist 18:13, 26 октомври 2007 (UTC)

Както и jас така и сите нормални хора не верват на комунистическа пропаганда. Иван Михаjлов изтепа много комунисти. А "Отечествен фронт" е комунистическа организациja во Бугариja. Та затова е нормално комунистите да го мразат Ванчо. Поздрав --Охрид 07:51, 27 октомври 2007 (UTC)
Верувај си ти што сакаш, ама не ја враќај статијата повеќе. Особено не вметнувај „бугарски“ наместо „бугарофилски“ затоа што не бил Бугарин. Поречанец A? 08:52, 27 октомври 2007 (UTC)
А што е бил? "Антички" македонец т.е. елин, или што? ха-ха-ха--Охрид 16:04, 27 октомври 2007 (UTC)

Користете македонски јазикУреди

Имате уредувања/вметнување на содржини во одредени статии кои не се на македонски јазик. Истите ќе бидат отстранети и доколку продолжите со revert ќе бидете блокирани.--brest 22:43, 3 декември 2007 (UTC)