Разговор со корисник:Виолетова/Архива3

Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.

Кога ќе ја отвориш статијата до копчето стои копчето Историја и копчето Премести. Стисни на премести, внеси го новото име на статијата и статијата ќе се вика со новото име. Што се однесува за пренасочување на англиско име, отвори ја статијата со англиско име и само вметни го ова #REDIRECT [[Името на статијата]] и готово. Поз -- MacedonianBoy  Oui? 09:55, 23 октомври 2008 (UTC)

Фала многу, успеав :)

- Корисник:Виолетова 12:00, 23 октомври 2008

Окултизам уреди

Навистина ми се драги Вашите придонеси во врсак со окултизмот. Воден од Вашите уредувања за окултизмот го создадов порталот окултизам, како што претходно сторив и со порталот таоизам. Но, сепак би Ве замолил ако може да средите еден шаблон кој ќе наликува на оној кој го уредивте за поврзување со порталот таоизам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:33, 23 октомври 2008 (UTC)

ОК, ќе направам по истиот терк, само да ја завршам статијата сега што ја пишувам :) Корисник:Виолетова 20:05, 23 октомври 2008


Здраво. Добро е да ставите никулец за кратка статија, но сепак го имаме токму она што Ви треба. Покрај шаблонот за никулец користете го и шаблонот во изработка ({{во изработка}}). Тој е создаден со цел означување на кратките статии за чија изработка е потребно подолго време. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 09:14, 25 октомври 2008 (UTC)

Место на шаблонот уреди

Бидејќи тоа е стандард на некој начин (не само на нашата википедија, туку на повеќето ако не и сите) тие шаблони кои се дел од некој серијал да стојат најгоре во статијата, за да се забележуваат веднаш и другите статии од серијалот, т.е. дека воопшто е дел од серијал. Видете за пример Христијанство, Ислам и слично. И на нашата википедија го правиме тоа така. Ако сметате дека треба да се промени може да го предложите на гласање :)

  гитардэмон   говори со мной   11:22, 26 октомври 2008 (UTC)

И уште една работа, кога ставате врска до некој шаблон во статијата доволно е само да го ставите името на шаблонот во големи загради, односно вака {{Окултизам}} без да го пишувате делот 'шаблон:' т.е. {{Шаблон:Окултизам}}
гитардэмон  говори со мной  11:28, 26 октомври 2008 (UTC)

Викицитат уреди

Здраво. За проектот Викицитат на македонски јазик сум заинтересиран и јас. Но, за да може да отвориме таков проект потребно е да поднесеме барање до Мета, а подоцна да добиеме дозвола за тоа. Потребно е да помине одредено време за одговорот, но навистина не знам колку. Само тоа барање би требало да го поднесеме со согласност на целата Вики-заедница на македонски јазик. Во последно време ова прашање не е толку актуелно, но сепак потребно е оваа идеја повторно да ја оживееме. Слободно предложете го Вашиот предлог на страницата за идеи. Потполно Ве поддржувам. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:04, 9 ноември 2008 (UTC)

Категории уреди

Нажалост, колку што јас знам, категориите не можат да се пренасочуваат така. Мене одамна ми треба таква опција, ама по сѐ изгледа дека уште не измислиле таква функција. --Б. Јанкулоскиразговор 09:49, 12 ноември 2008 (UTC)

Категоризација, роден на/во, починал на/во уреди

Забележав дека вршите категоризација на биографските статии во категории од типот на Роден во ..., Починат во ..., Роден на ... и.т.н. Би сакал да ви укажам дека постојат шаблони {{Роден на}}, {{Роден во}}, {{Починал на}} и {{Починал во}} (како и варијанти/пренасочувања во смисла на {{Родена на}} - женски род) кои можат да ви ја олеснат работата. Овие шаблони автоматски додаваат најразновидни категории од типот на погоренабројаните. Начинот на употреба е објаснет во документацијата на соодветните шаблони. Доколку ви е потребна дополнителна помош, слободно прашајте. Поздрав. --brest (разговор) 19:02, 16 ноември 2008 (UTC)

Одлично! Јас видов дека статии за личности што сум ги правела не се секаде пополнети со тие категории. Ќе ги ѕирнам шаблоните, ако не ми е јасно - ќе прашам :) --Корисник:Виолетова 20:05, 16 ноември 2008 (CET)Одговори

Категоризација, надкатегории уреди

Секоја категорија може да биде категоризирана со една или повеќе надкатегории. Не е правилно надкатегорија на категорија да биде самата категорија директно или индиректно. Пример Категорија:Родени во Украина би требало да биде категоризирана со надкатегорија Категорија:Родени според место или Категорија:Родени според држава.--brest (разговор) 19:37, 16 ноември 2008 (UTC)

Згрешив што ставив таква категорија? Или ова за другпат да знам? Корисник:Виолетова 20:55, 16 ноември 2008 (CET)Одговори
И двете, ама не е ништо страшно.--brest (разговор) 20:37, 16 ноември 2008 (UTC)
Назад на корисничката страница на „Виолетова/Архива3“.