Разговор:Бугарофили

На страницава нема разговори.

Оригиналниот текст на статијата беше:

Бугарофил е термин користен од официјалната македонска наука како дефиниција за човек од македонско потекло кој себе си се смета за Бугарин, т.е. има бугарска национална свест. За време на српската окупација на Вардарска Македонија (1912-1945), Србите воведуваат термин бугараш со којшто ги етикетираат сите оние македонски родољуби коишто и се спротивставувале на српската асимилаторска политика, имале изразени македонски чувства и се бореле за автономија на Македонија. Самиот збор бугараш е од српско потекло (кошаркаш, ногометаш - кошаркар, фудбалер) и нема ништо заедничко со македонскиот јазик. После 1945 година, терминот бугараш, како погрден збор, го употребуваат и комунистите од Македонија како етикета за сите десно ориентирани Македонци и противници на југословенската федерација. Многу македонски родољуби се убиени, затворани и испраќани на Голи Оток како "бугараши".

Некои корисници без оправдани причини и поради пристрасност бришат делови от статијата без образложение. Молам да се спречи тоа. --Горец 14:55, 18 август 2008 (UTC)

Многу добро знаеме за што е статијата. Нема никаква врска со Југославија, туку си ја направија одродените македонци на Википедијава. Типична Бугарска пропаганда.--MacedonianBoy 14:57, 18 август 2008 (UTC)

Е, да поради истите причини кои ти ги кажуваш илјадници Македонци завршија на Голи Оток оти беа прогласени од комунистите за „бугарска пропаганда“ без причина. Од каде во статиите гледаш пропаганда, не знам. Статии ниту се пишуваат ниту пак се бришат заради субјективни причини. Тоа што е напишано во статијата е историска вистина, а ако мислиш дека не е, повели па образложи, но без етикетирања како што правеја комунистите. Поздрав! --Горец 15:09, 18 август 2008 (UTC)

Ајде штом си запнал најди извори за секоја реченица и ќе стојат тука.--MacedonianBoy 15:10, 18 август 2008 (UTC)

На ниту една статија нема извори за секоја реченица. Ако беше така, тогаш половината од статиите тука досега ќе беа избришани бидејќи нема извори. Јас не разбирам кој е твојот проблем со тие статии? Нема ништо антимакедонско, а само ја отсликува една реалност од македонската историја. Статијата како што гледаш е никулец, а тоа значи дека таа ќе се проширува и од други корисници. --Горец 15:17, 18 август 2008 (UTC)

Назад на страницата „Бугарофили“.