Пушкинскиот музеј е најголемиот музеј за Европска уметност во Москва, сместен во улицата Волконка, спротивно од Црквата Исус Христос Спасителот.

Пушкинскиот музеј.

Конструкција

уреди

Музејот е дизајниран од Роман Клеин и Владимир Шуков и финансиран од страна на милионерот и филантропот Јури Нечаев-Малцов.

 
Јури Нечаев-Малцов, (1834-1913)