Прокопиј Кесариски

Прокопиј Кесариски (старогрчки: Προκόπιος ὁ Καισαρεύς, латински: Procopius Caesariensis; ~ 500 - 565} — познат византиски историчар од Палестина. Го придружувал војсководецот Велизар во војните на царот Јустинијан I. Тој претставува главен историчар за случувањата во VI век. Ги пишува делата Војни, Градби, како и славната Тајна историја. Се смета за последен голем историчар на античкиот свет.

Прокопиј Кесариски
Роден/а~ 500
Кесарија, Палестина Прва (Византија)
Починат/а~ 570
Занимањеадвокат и правен советник
Предметсветовна историја
Значајни дела
  • Војни
  • Градби
  • Тајна историја

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди