Призренски Санџак

(Пренасочено од Призренски санџак)

Призренскиот санџак (турски: Prizren Sancağı, албански: Sanxhaku i Prizrenit) припаѓал на Румелискиот вилает. Санџакот бил управна единица на Турскиот султанат на подрачјето на јужна Метохија и околните области, а постоел во периодот од 1455 година до 1912 година, со центар во градот Призрен. Призренскиот санџак бил во состав на Румелискиот пашалук сè до втората половина на 19 век, кога влегол во состав прво на Скадарскиот вилает, потоа на Призренскиот вилает, и на крајот во состав на Косовскиот вилает.

Призренски санџак
Prizren Sancağı
Санџак на Отоманското Царство

15 век–1913

Грб на Призренски санџак

Грб

Местоположба на Призренски санџак
Местоположба на Призренски санџак
Главен град Призрен
Историја
 -  Основана 15 век
 -  Лондонски договор (1913) 30 мај 1913
Денес во Косово

Кази во Призренскиот санџак уреди

Наводи уреди