Претседател на Турција

На претседателот на Турција ( Турски : Cumhurbaskani ) е шеф на државата на Република Турција, со значително зголемување на одговорностите и значајни овластувања. Во овој капацитет, Претседателот ја претставува Турската Република , единството на турската нација, како и обезбедување на примена на турскиот устав и организирано и хармонично функционирање на државните институции. Членовите од 101 до 106 од Уставот ги утврдуваат сите овластувања, начинот на избор, должностите и одговорностите за функцијата претседател.

Канцеларијата на претседателот на Турција е основана со прогласување на Република Турција на 29 октомври 1923 година. Од 2018 година турската држава се смени од претседателство во претседателска република и затоа Претседателот е шеф на извршната и извршната власт. фигура во политичкиот живот на земјата. Сегашниот претседател е Реџеп Таип Ердоган од 28 август 2014 година.