Претседател на Националниот комитет на Народното политичко советодавно собрание на Кина

Претседател на Националниот комитет на Народното политичко советодавно собрание на Кина (кин. 中国人民政治协商会议全国委员会主席, пинјин: Zhōngguó Rénmín Zhèngzhì Xiéshāng Huìyì Quanguo Weiyuanhui Zhǔxí) — челник на Националниот комитет на Народното политичко советодавно собрание (НПСС), кој е политички советодавен орган на Народна Република Кина. Моменталниот негов претседател е Ји Џеншенг.

Претседател на Националниот комитет на Народното политичко советодавно собрание на Кина
Функционер
Ји Џенгшенг

од 11 март 2013 г.
Назначувачгласање во собранието
Мандат5 години
Прв функционерМао Цетунг
Создадена1 октомври 1949
Народна Република Кина

Оваа статија е дел од темата:
Политика на КинаПрестедатели

уреди
Поколенија на раководство

      I раководство       II раководство       III раководство       IV раководство[1]       V раководство [2]

Бр. Претседател Мандат Стапил Напуштил
1 Мао Цетунг
毛泽东
1 октомври 1949 декември 1954
2   Џоу Енлај
周恩来
2 декември 1954 април 1959
3 април 1959 јануари 1965
4 јануари 1965 јануари 1976
Меѓупериод без лице на функцијата (јануари 1976 - март 1978)
3   Денг Сјаопинг
邓小平
5 март 1978 јуни 1983
4   Денг Јингчао[3]
邓颖超
6 јуни 1983 април 1988
5   Ли Сјенниен
李先念
7 април 1988 јуни 1992
During this interval, the chair was vacant. (June 1992 - March 1993)
6   Ли Жуејхуан
李瑞环
8 март 1993 март 1998
9 март 1998 март 2003
7   Џа Чинглин
贾庆林
10 март 2003 март 2008
11 март 2008 март 2013
8   Ји Џенгшенг
俞正声
12 11 март 2013 март 2018


Наводи

уреди
  1. претседател: Ху Ѓинтао; премиер: Вен Ѓабао
  2. претседател: Си Ѓинпинг; премиер: Ли Кеќанг
  3. сопруга на Џоу Енлај