Список на претседатели на Индонезија

список на статии на Викимедија

Ова е список на претседателите на Индонезија. Претседателот на Република Индонезија (Presiden Republik Indonesia) претставува најмоќната личност во индонезија.

Индонезија

Оваа статија е дел од темата:
Политика на ИндонезијаВлада

Легенда уреди

  Нема

Список на претседатели уреди

# Претседател Стапил Напуштил Партија Потпретседател
1   Сукарно 18 август 1945 12 март 1967 [1] непартиски
Мохамад Хата
слободно
2   Сухарто 12 март 1967 21 мај 1998 Голкар
слободно
Хаменгкубувана IX
Адам Малик
Умар Виракадикусумах
Судармоно
Три Сутрисно
Јусуф Хабибе
3   Јусуф Хабибе 21 мај 1998 20 октомври 1999 Голкар
слободно
4   Абдурахман Валид 20 октомври 1999 23 јули 2001 Партија за национално будење
Мегавати Сукарнопутри
5   Мегавати Сукарнопутри 23 јули 2001 20 октомври 2004 Индонезиска демократска партија - Борба
Хамзах Хаз
6   Сусило Бамбанг Јудојоно 20 октомври 2004 20 октомври 2014 Демократска партија
Јусуф Кала
Боендионо (избран)

-

5   Јоко Видодо 20 октомври 2014 во служба Индонезиска демократска партија - Борба Јусуф Кала

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Сукарно ја изгубил извршната власт на 11 март 1966 година, но тој не бил лишен од неговата претседателска функција од страна на индонезискиот парламент до една година и еден ден подоцна.