Отвори го главното мени

Претседател на Грчкиот Парламент


На претседателот на парламентот на Грција е четврта највисока државна канцеларија на грчката Република откако претседателот на Републиката , на претседателот на Владата и заменик-премиер .

Тој е избран од страна на грчкиот парламент и ја насочува работата на овој дом.

Тој го претставува парламентот во меѓународните парламентарни тела и во билатералните меѓупарламентарни состаноци. Тој ги раководи одделите на Домот и ги координира нивните активности.

На генералниот секретар на Собранието и на специјалниот секретар работат директно со претседателот и го поддржат во надзор на собраниските служби.

На звучници не е член на Владата на Грција .

СодржинаУреди

  • 1избор
  • 2Вонредни одговорности
  • 3Претседателите на Претставничкиот дом
  • 4референци
  • 5извори

Изберете [ Уреди | обработка на код ]Уреди

Изборот за претседател на Домот е еден од најважните моменти во функционирањето на Парламентот.

Претседателот се избира со апсолутно мнозинство од вкупниот број членови, т.е. со 151 глас. Доколку не се добие апсолутно мнозинство, гласањето ќе се повтори помеѓу првите два гласови и Претседателот на Домот се избира со квалификувано мнозинство  .

Вонредни овластувања [ Edit | обработка на код ]Уреди

Според Уставот, Претседателот на Домот привремено го заменува Претседателот на Републиката, кога тој отсуствува повеќе од десет дена, ако умре, поднесе оставка, разрешен, или ако е забранет да ги извршува своите должности од која било причина.

Претседателите на Домот metapoliteftika [ Edit | обработка на код ]Уреди

Следната табела ги прикажува сите претседатели и првиот потпретседател на Домот на диктатурата и наваму, периодот за кој се одржува нивната функција, а бројот на гласови со кои се избрани.

Прибл. Избори Претседател Гласови Период Прв потпретседател Гласови
Прво 1974 година Константин Папаконстантину 217 09–12–1974 до 12–12–77 Орџ Стаматис 218
II 1977 година Димитриос Папаспиро 157 12–12–1977 до 17–11–1981 Леонидас Бурниас 173
В. 1981 година Flон Флорас 170 17–11–1981 до 18–06–1985 Михалис Стефанидис 171
Д. 1985 година Flон Флорас 161 18–06–1985 до 04–07–1989 Михалис Стефанидис 161
Е I. 1989 година Атанасиос Цалдарис 144 04–07–1989 до 21–11–1989 Марија Даманаки 165
f N. 1989 година Атанасиос Цалдарис 146 21–11–1989 до 22–04–1990 година Панагиотис Кретан 275
Г. 1990 година Атанасиос Цалдарис 151 22–04–1990 до 22–10–1993 Никос Кацарос 171
Компјутер 1993 година Апостол Какламанис 165 22–10–1993 до 08–10–1996 Панагиотис Кретан 177
Т 1996 година Апостол Какламанис 154 08–10–1996 до 21–04–2000 Панагиотис Кретан 198
Јас 2000 година Апостол Какламанис 156 21–04–2000 до 19–03–2004 година Костас сосед 218
IA 2004 година Ана Бенаки - рибар 163 19–03–2004 до 27–09–2007 Сотирис Хацигакис 207
IBF 2007 година Димитрис Сиуфас 158 27–09–2007 до 15–10–2009 Georgeорџ Сорлас 212
М. 2009 година Филип Петсалникос 168 15–10–2009 до 18–05–2012 година Григориј Ниотис 233
Лична карта Мај 2012 година Бајрон Полидорас 179 година 18–05–2012 до 29–06–2012 година Ianанис Трагакис 202 година
ICE I. 2012 година Вангелис Меимаракис 223 29–06–2012 до 06–02–2015 година Ianанис Трагакис 235
Стр I. 2015 година Lifeивотот на Констастопулу 235 06–02–2015 до 04–10–2015 Алексис Митропулос 229
П. S. 2015 година Никос Вуттис 181 година 04–10–2015 до 18–07–2019 година Тасос Куракис 197 година
И.Х. 2019 година Костас Тасулас 283 18–07–2019 преку Никитас Какламанис 290