Преобразба и други раскази — збирка раскази на Франц Кафка, објавена во 2007 година, во издание на „Темплум“, како 59 книга во рамките на едицијата „Магма“. Преводот од германски јазик е дело на Бисера Анастасовска и Марија Костоска.

Технички карактеристикиУреди

Збирката е печатена во мал формат (18 сантиметри), во мек повез и има 313 страници. Книгата е каталогизирана во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-9989-189-09-8. Графичкото уредување и дизајн е дело на фирмата „Точка“. Автор на предната корица е Ѓорѓе Јовановиќ, додека на задната корица е даден кус осврт врз книгата и попис на објавените книги во едицијата „Магма“. Издавањето на книгата било финансирано од Министерството за култура.[1]

СодржинаУреди

Збирката „Преобразба и други раскази“ содржи 26 раскази, преземени од книгата „Раскази и друга избрана проза“ (Die Erzählungen und andere ausgewählte Prosa) од 1982 година во издание на ЌS. Fischer VerlagЌ од Франкфурт на Мајна. На крајот од книгата е дадена биографија на авторот и осврт врз неговото творештво. Во збирката се застапени следниве раскази:[1]

 • Преобразба
 • Одбивање
 • Пресуда
 • Новиот адвокат
 • Сосед
 • Во колонијата на казнетите
 • На господата јавачи, за размислување
 • Желба да се стане Индијанец
 • Излет во планина
 • Несреќата на стариот ерген
 • Селскиот лекар
 • Најблиското село
 • На изградбата на Кинескиот ѕид
 • Мелез
 • Грижата на домаќинот
 • Мала басна
 • Извештај до една академија
 • Одбивање на молбата
 • Заедница
 • Посејдон
 • Јастреб
 • Прометеј
 • Првата болка
 • Уметник во гладување
 • Откажи се!
 • Дувло

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 Франц Кафка, Преобразба и други раскази, Темплум, Скопје, 2007.