Предлошка:Документација

Padlock.svg

Оваа високоризична предлошка е заштитена од уредување со цел да се спречи вандализам. (дневник на заштувања). Ве молиме дискутирајте ги измените во страницата за разговор или барајте отстранување на заштитата. Можете да користите

  1. пренасочување Предлошка:Пвп на страницата за разговор за да побарате од администарторот да изврши уредување наместо вас.
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа предлошка автоматски прикажува кутија за документација каква што гледате сега, на која што содржина е превметната од друга страница. Наменета е за страници кои се превметнати во други страници, т.е. предлошки, било во делокругот на предлошките или не.

Употреба

Нормална „/doc“ страница

<noinclude>{{Документација}}</noinclude>

Некоја „/doc“ страница

<noinclude>{{Документација|Шаблон:Некоја страница/doc}}</noinclude>

Содржина во ред

<noinclude>{{Документација|содржина=Ова е документација.}}</noinclude>

Содржина во ред со врски „[преглед][уреди]“

<noinclude>{{Документација
|1 = Шаблон:Некоја страница/doc
|содржина ={{Шаблон:Некоја страница/doc|параметри}}
}}</noinclude>

Препорачано

Овој код треба да се додава на дното на кодот на предлошката, биз дополнително празно место пред „<noinclude>“ (што би предизвикало дополнително празно место на страниците каде што се користи предлошката). Параметарот може да се користи како што е прикажано погоре за да превметне произволна документациска страница.

Додавајте категории и интервики врски на документациската страница во ознаките <includeonly> </includeonly>.

Доколку документационата страница содржи includeonly или noinclude како дел од документацијата, заменете го „<“ со „&lt;“.

Функции

Доколку документациската страница не постои, врската „уреди“ вклучува предвчитувачки параметар така што со кликање на него ќе се пред-пополно формуларот за уредување со основниот формат на документациската страница.

Начело

Употребата на оваа предлошка им овозможува на предлошките да бидат заштитени каде што е потребно, овозможувајќи му на било кого да ја уредува документацијата, категориите и меѓујазичните врски.

Други слични предлошки