Првенство во фудбал на Швајцарија

Швајцарското првенство во фудбал, е серија на меѓусебно поврзани лиги во асоцијација. Тука се натпреваруваат фудбалски клубови од Швајцарија, заедно со седум екипи од Лихтенштајн, и по една од ексклавите од Германија и Италија. Системот има хиерархиски формат со промоција и испаѓање во различни лиги во различни нивоа, и е оставена можност за искачување на врвот на системот, дури и за најмалиот клуб.

Поради тоа што Лихтенштајн нема своја национална лига, неговите тимови играат во швајцарските лиги.

Ниво Дивизии
1 Супер лига
10 клуба
2 Челенџ лига
10 клуба
3 1.Лига
16 клуба
4 1. Лига Класик
(Група 1)
14 клуба
1. Лига Класик
(Група 2)
14 клуба
1. Лига Класик
(Група 3)
14 клуба
5 2. Лига Интеррегионал
(Група 1)
14 клуба
2. Лига Интеррегионал
(Група 2)
14 клуба
2. Лига Интеррегионал
(Група 3)
14 клуба
2. Лига Интеррегионал
(Група 4)
14 клуба
2. Лига Интеррегионал
(Група 5)
14 клуба
2. Лига Интеррегионал
(Група 6)
14 клуба
6 2. Лига
17 регионални групи, 204 клуба
7 3. Лига
46 регионални групи, 563 клуба
8 4. Лига
75 регионални групи, 852 клуба
9 5. Лига
67 регионални групи, 685 клуба