Праксидика (месечина)

месечина на Јупитер

Праксидика — познат и како Јупитер XXVII — повратна неправилна месечина на Јупитер. Бил откриен од тим на астрономи од Универзитетот во Хаваи, предводен од Скот С. Шепард во 2000,[1][2] со привремена ознака S/2000 J 7.

Праксидика
Откривање
ОткривачСкот Шепард
Откриено15 јануари 2001
Ознаки
Јупитер XXVII
Орбитални особености
Месечина наЈупитер

Праксидика кружи околу Јупитер, на просечна оддалеченост од 20,824 Мм во 613.904 дена на наклон од 144° на еклиптиката (143° до екваторот на Јупитер), во повратна насока и со занесување од 0.1840.

Месечината била именувана во август 2003 година, по Праксидика,[3]грчката божица на казната.

Праксидика припаѓа на Ананке групата и се верува дека е остаток при распад на хелиоцентричен астероид.[4][5] Со проценет пречник од 7 км, Праксидика е вториот најголем член на групата, после Ананке (претпоставено албедо од 0.04).[6]

Месечината се појавува во сива боја (боен показател B-V=0.77, R-V= 0.34) што е типично за C-тип астероиди.[7]

Наводи уреди

  1. IAUC 7555: Satellites of Jupiter January 5, 2001 (discovery)
  2. MPEC 2001-A29: S/2000 J 7, S/2000 J 8, S/2000 J 9, S/2000 J 10, S/2000 J 11 January 15, 2001 (discovery and ephemeris)
  3. IAUC 7998: Satellites of Jupiter 2002 October 22 (naming the moon)
  4. Sheppard, S. S., Jewitt, D. C.; An Abundant Population of Small Irregular Satellites Around Jupiter, Nature, Vol. 423 (May 2003), pp. 261-263
  5. Nesvorný, D.; Alvarellos, J. L. A.; Dones, L.; and Levison, H. F.; Orbital and Collisional Evolution of the Irregular Satellites Архивирано на 15 април 2020 г., The Astronomical Journal, Vol. 126 (2003), pp. 398–429
  6. Sheppard, S. S.; Jewitt, D. C.; Porco, C.; Jupiter's Outer Satellites and Trojans, in Jupiter: The Planet, Satellites and Magnetosphere, edited by Fran Bagenal, Timothy E. Dowling, and William B. McKinnon, Cambridge Planetary Science, Vol. 1, Cambridge, UK: Cambridge University Press, ISBN 0-521-81808-7, 2004, pp. 263-280
  7. Grav, T.; Holman, M. J.; Gladman, B. J.; Aksnes, K.; Photometric Survey of the Irregular Satellites, Icarus, Vol. 166 (2003), pp. 33-45

Надворешни врски уреди