Поткралство Рио де ла Плата

Поткралство Рио де ла Плата (англиски: Virreinato del Río de la Plata) — поткралство кое било под директно влијание на Кралство Шпанија во периодот од 1776 до 1814 година. Териториите на ова поткралство се наоѓале во Латинска Америка односно териториите на денешните држави Аргентина, Боливија, Парагвај и Уругвај. Престолнина на поткралството бил градот Буенос Аирес.

Поткралство Рио де ла Плата
Virreinato del Río de la Plata
Поткралство на Шпанското Царство
[[Поткралство Перу|]]
1776 – 1814
 

Flag used in the Spanish coastal fortifications from 1790 Грб
Гесло
Plus ultra
Химна
Marcha Real
Местоположба на Рио де ла Плата
Viceroyalty of the Río de la Plata
Главен град Буенос Аирес
Јазици шпански
Вероисповед римокатоличка
Уредување Монархија
Монархија Крал на Шпанија
Поткралство Поткрал
Историски период Шпанска колонизација
 -  Основана 1 август 1776
 -  Британска инвазија на Рио де ла Плата 2 јануари, 1806
 -  Втора Британска инвазија на Рио де ла Плата 3 февруари , 1807
 -  May Revolution. 25 мај, 1810
 -  Замрела 23 јуни 1814
Валута реал

Ова поткралство било формирано во 1776 година по неизиното одвојување од Поткралството Перу. Целта на формирањето била заштита на шпанските колонии од се почестите англиски и португалски амбиции за овој регион. Веќе во 1810 година започнало пропаѓањето на поткралството по објавувањето на независност на Аргентина и Уругвај во 1810 година под името Соединетите провинции на Рио де ла Плата а во 1816 година објавила и независност, потоа Парагвај во 1811 година, Боливија во 1825. Уругвај пак во периодот од 1816 до 1828 година се борел против Бразил и Португалија кои сакале оваа територија даја приклучат кон нивната држава.