Портокалова боја

Портокалова боја настанува со мешање на црвена и жолта. Брановата должина во спектарот е 620-585 нм. Иако во повеќе јазици портокаловата боја се поврзува со портокалот, зборот најверојатно потекнува од Индонезија (инд. оранг-утанг, орангутан (мајмун) и се поврзува со мајмуните.

Портокалова
Спектрални координати
Бран. долж.590–620 нм
Честота505–480 ТХц
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#FF6600
sRGB1    (r, g, b)(255, 102, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 60, 100, 0)
HSV       (h, s, v)(24°, 100%, 100%)
ИзворHTML Colour Chart @30
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]