Поплава (роман)

Поплава (L'Innondation) е новела од 1880 година од Емил Зола. Дејството на романот е сместено во селото Сент Жори, неколку милји до Гарона од Тулуз, тоа е приказна за семејна трагедија, раскажана од седумдесетгодишниот патријарх Луј Рубје.

Поплава
АвторЕмил Зола
Наслов на
оригиналот
L'Inondation
ЗемјаФранција
ЈазикФранцуски јазик
Жанркратка приказна
Издадена
1880
МедиумПечатена

Резиме на заговорУреди

На еден убав мајски ден, Гарона надојдува, ги руши сите мостови; уништувајќи скоро две илјади куќи; стотици удавени; и оставајќи дваесет илјади гладни до смрт. Новелата го опишува непосредното влијание на оваа поплава врз едно домаќинство.

Надворешни врскиУреди