Помош:Преземање

Клајв В.Џ.Грејнџер


Господин Клајв В.Џ.Грејнџер( Септември 4; 1934 - Maj 27, 2009 ) бил Британски економист кој предавал во Британија на Универзитетот во Нотингам и во САД на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего. Во 2003, Грејнџер освои Нобелова награда по економски науки, заедно со неговиот соработник Роберт. Ф. Енгл, за откривање во анализата на временски серии на податоци, што фундаментално го променија начинот на кој економистите ги анализираат финансиските и макроекономските податоци. Нивното користење на софистицирани статистички техники денес го помага разбирањето на движењето на пазарот и економските трендови.

БиографијаУреди

  1.1 Ран живот 
  1.2 Академски живот

Почести и наградиУреди

ПубликацииУреди