Покраини во Кенија

Кенија е поделена на осум покраини. Покраините се делат на 46 окрузи, кои се состојат од вкупно 262 оддели. Одделите се поделени на 2.427 месности, а тие пак, на 6.612 подмесности.[1] Со секоја покраина раководи „покраински комесар“.

Покраини во Кенија
1. Западна
2. Источна
3. Крајбрежна
4. Најроби
5. Раседна Долина
6. Њанза
7. Североисточна
8. Централна

Локалните управни единици претежно не соодветствуваат на границите со оддели, туку се класификуваат како градски, општински, паланечки и окружни совети.

Трет посебен вид се изборните единици, кои понатаму се делат на околии.

Покраини уреди

  1. Западна
  2. Источна
  3. Крајбрежна
  4. Најроби
  5. Њанза
  6. Раседна Долина
  7. Североисточна
  8. Централна

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Пописна картографија: Искуството на Кенија Архивирано на 3 март 2016 г. - Централна статистичка служба на Кенија (англиски)