Сао Томе (покраина)

(Пренасочено од Покраина Сао Томе)

Покраината Сао Томе е една од двете покраини во Сао Томе и Принсипе.Покраината го зафаќа островот Сао Томе и истата е дом на најголем дел од населението на државата. Проценките за 2004 година кажуваат дека во покраината живеат 133.600 жители од вкупните 139.000 жители во државата. Сао Томе е поголемата покраина по површина во државата.

Карта на Сао Томе и Принсипе.

Окрузи уреди

Покраината е поделена на шест окрузи. Окрузите и нивните центри се:

  1. Агва Гранде (Сао Томе)
  2. Кантагало (Сантана)
  3. Кауе (Сао Жоао дос Анголарес)
  4. Лемба (Невес)
  5. Лобата (Гвадалупе)
  6. Ме-Зочи (Тринидаде)

Острови уреди

Покраината ги опфаќа следните острови.

Поврзано уреди