Поезија (Васко Попа, 1968)

„Поезија (избор)“книга со избор од поезијата на српскиот поет Васко Попа, објавена во 1968 година, како заедничко двојазично издание (македонски и српски јазик) на издавачките куќи Култура од Скопје и Нолит од Белград.

Содржина уреди

Книгата содржи 46 песни распоредени во шест циклуси, поговор со наслов „Круговите на Васко Попа“, како и био-библиографски летопис.[1]

 • Список
 • Патка
 • Коњ
 • Глуварче
 • Костен
 • Кактус
 • Мов
 • Компир
 • Виолина
 • Хартии
 • Опсадена ведрина
 • Познанство
 • Железна јаболкница
 • Одекнување
 • Златно бреме
 • Заминување
 • Опсадена ведрина
 • Игри
 • Пред играта
 • Шајки
 • Криеници
 • Заводници
 • Ружокрадци
 • Меѓу игрите
 • Брканици
 • Семиња
 • Прескакулици
 • Ловци
 • Пепелишта
 • По играта
 • Белутрак
 • Белутрак
 • Срцето на белутракот
 • Сонот на белутракот
 • Љубовта на белутракот
 • Авантурата на белутракот
 • Тајната на белутракот
 • Два белутрака
 • Проѕевка над сите проѕевки
 • Оставината на ѕвездознаецот
 • Заборавлив број
 • Скаменети одгласи
 • Мудар триаголник
 • Гордлеиав грешка
 • Приказна за една приказна
 • Проѕевка над сите проѕевки
 • Земја исправена простум
 • Сопоќани
 • Манасија
 • Калениќ
 • Радимља
 • Белград

Технички одлики уреди

Книгата е објавена во рамките на библиотеката „Современа лирика“, а преводот, изборот и поговорот ги напишал Влада Урошевиќ. Типизацијата, нацртот на обвивката и на корицата се дело на Михаило Писањук, а корекцијата ја направиле Елена Павлова и Ружица Димишковска. Книгата има тврди корици и била испечатена во графичкиот завод „Гоце Делчев“ во Скопје, во 2 000 примероци. Таа не е каталогизирана и ја нема меѓународната ознака ISBN.[1]

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Васко Попа, Поезија (избор). Скопје: Култура; Београд: Нолит, 1968.