Бодрум Кале

(Пренасочено од Подрум Кале)

Бодрум Кале (турски: Bodrum Kalesi) е тврдина која се наоѓа во Бодрум, Турција. Бил изграден во 1404 [1] година од страна на витезите болничари и истиот се нарекувал Св. Петар.

Бодрум
Bodrum Kalesi
TurkeyBodrumCastle.jpg
Општи податоци
ГрадБодрум
ЗемјаТурција

Тврдината e познат и под името Подрум Кале. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век како затвореници во оваа зандана се нашле голем број на Македонци - црковни и револуционерни дејци, меѓу кои Христо Татарчев, Дамјан Груев [2], Пере Тошев, Христо Матов, Јосиф Даскалов и други.

ИзвориУреди

  1. Bodream, Jean-Pierre Thiollet, Anagramme Ed., 2010, 90.
  2. Даме Груев - Спомени. Коресподенција, Предговор, съставителство и бележки: Цочо Билярски, София, 1999