Подводна ерупција

Подводна ерупцијавид на вулканска ерупција каде лавата избива под океанот. Најголемиот број на ерупциите на Земјата се подводни, но само мал број од нив се документирани бидејќи подводните вулкани се тешки за надгледување. Највеќето од нив се случуваат на средноокеански гребени.[1]

Submarine Eruption-numbers.svg

Подводна ерупција:
1. Водена пареа
2. Вода
3. Слој
4. Лава
5. Магмин канал
6. Магмина комора
7. Дајк
8. Перници

НаводиУреди

  1. Видови на вулкански ерупции Архивирано на 15 мај 2008 г., видено на 18 ноември 2007 (англиски)