Податотека:The Fathiyya Essay on Using the Mughayyab Quadrant WDL2993.pdf

Оди на страница
следна страница →
следна страница →
следна страница →

Изворна податотека(750 × 989 пиксели, големина: 843 КБ, MIME-тип: application/pdf, 11 страница)

Врска до Ризницата Ова е податотека од Ризницата на Викимедија и може да се користи на други проекти. Подолу е наведена содржината на нејзината описна страница.
Заедничката ризница е складиште на слободно-лиценцирани слики и снимки. И Вие можете да помогнете.

Опис

Автор
Русский: аль-Маридини, Бадраддин
Français : al-Māridīnī, Badraddīn
English: al-Māridīnī, Badraddīn
中文:al-Māridīnī, Badraddīn
Português: al-Māridīnī, Badraddīn
العربية: المارديني, بدر الدين
Español: al-Māridīnī, Badraddīn
Наслов
Русский: Трактат Фатийя об использовании квадранта Мугхайяб
Français : L' essai Fathiyya sur l'utilisation du quadrant Mughayyab
English: The Fathiyya Essay on Using the Mughayyab Quadrant
中文:Fathiyya写的关于使用Mughayyab象限的论文
Português: O Ensaio Fathiyya sobre a Utilização do Quadrante Mughayyab
العربية: الرسالة الفتحية
Español: El Ensayo Fathiyya sobre el uso del cuadrante Mughayyab
Опис
Русский:
Исламские рукописи; Память мира; Топографические измерения; Тригонометрия
Français :
Manuscrits islamiques; Mémoire du monde; Topographie; Trigonométrie
English: This treatise by Badruddin al-Maridini (died 1506 [912 AH]),

better known as Sibt al-Maridini, includes an introduction, 20 sections, and a conclusion. The treatise discusses a range of issues in astronomy, surveying, and mathematics. It describes the sine quadrant and parallel circles, and explains how to measure the width of a river, the angle of a star, the depth of a well, or the height of a mountain. Al-Maridini, whose parents were from Damascus, was born, raised, and educated in Cairo late in the Mamluk Dynasty (1250–1517). The manuscript is from the Bašagić Collection of Islamic Manuscripts in the University Library of Bratislava, Slovakia, which was inscribed on the UNESCO Memory of the World register in 1997. Safvet beg Bašagić (1870-1934) was a Bosnian scholar, poet, journalist, and museum director who assembled a collection of 284 manuscript volumes and 365 print volumes that reflect the development of Islamic civilization from its inception to the early 20th century. The manuscript is item 295 in Jozef Blaškovič, Arabské, turecké a perzské rukopisy Univerzitnej knižnice v Bratislave (Arab, Turkish, and Persian manuscripts in the University Library, Bratislava).


Islamic manuscripts; Memory of the World; Surveying; Trigonometry
中文:
伊斯兰手稿; 世界记忆; 土地测量; 三角法
Português:
Manuscritos islâmicos; Memória do mundo; Topografia; Trigonometria
العربية:
المخطوطات الإسلامية; ذاكرة العالم; المسح; علم المثلثات
Español:
Manuscritos islámicos; Memoria del Mundo; Topografía; Trigonometría
Датум помеѓу 1400 и 1506
date QS:P571,+1500-00-00T00:00:00Z/6,P1319,+1400-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1506-00-00T00:00:00Z/9
Техника
Русский: Рукописи
Français : Manuscrits
English: Manuscripts
中文:手稿
Português: Manuscritos
العربية: مخطوطات
Español: Manuscritos
Димензии
English: Black and red ink
Русский: Библиотека университета в Братиславе
Français : Bibliothèque universitaire de Bratislava
English: University Library in Bratislava
中文:布拉迪斯拉发大学图书馆
Português: Biblioteca Universitária de Bratislava
العربية: المكتبة الجامعية في براتيسلافا
Español: Biblioteca Universitaria de Bratislava
Сместена во
Русский: Коллекция исламских рукописей Басагича
Français : Collection Bašagić de manuscrits islamiques
English: Bašagic's Collection of Islamic Manuscripts
中文:贝萨吉克的伊斯兰手稿收藏集
Português: Coleção Bašagic de Manuscritos Islâmicos
العربية: مجموعة باشاجيك للمخطوطات الإسلامية
Español: Colección Bašagic de manuscritos islámicos
Место на изработка
Русский: Ближний Восток и Северная Африка
Français : Moyen-Orient et Afrique du Nord
English: Middle East and North Africa
中文:中东与北非
Português: Oriente Médio e Norte da África
العربية: الشرق الأوسط وشمال أفريقيا
Español: África Septentrional y Oriente Medio
Белешки Original language title: الرسالة الفتحية
Извор/Фотограф

http://dl.wdl.org/2993/service/2993.pdf


Лиценцирање

Дводимензионалното уметничко дело представено на оваа слика е во јавна сопственост во целиот свет во согласност со смртта на авторот или датумот на издавање.
Public domain

Ова дело е во јавна сопственост и во земјите и подрачјата каде авторските права важат додека е жив авторот плус 100 години или пократко.


Ќе мора да ставите и ознака за јавна сопственост во САД за да укажете дека делото го има укажаниот статус во таа земја.
Поради тоа, оваа репродукција на делото исто така е во јавна сопственост. Ова се однесува на репродукцијата направена во САД (погл. Bridgeman Art Library v. Corel Corp.), во Германија, како и во многу други земји.

Историја на податотеката

Стиснете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.

Датум/времеМинијатураДимензииКорисникКоментар
тековна12:39, 13 март 2014Минијатура на верзијата од 12:39, 13 март 2014750 × 989, 11 страница (843 КБ)=={{int:filedesc}}== {{Artwork |artist = |author ={{ru|1=аль-Маридини, Бадраддин}} {{fr|1=al-Māridīnī, Badraddīn}} {{en|1=al-Māridīnī, Badraddīn}} {{zh|1=al-Māridīnī, Badraddīn}} {{pt|1=al-Māridīnī, Badraddīn}} {{ar|...

Податотекава се користи во следнава страница:

Глобална употреба на податотеката

Оваа податотека ја користат и следниве викија:

Метаподатоци