Податотека:Crkva Svetog Ahilija u Arilju, Srbija.jpg

Изворна податотека(3.543 × 2.539 пиксели, големина: 7,31 МБ, MIME-тип: image/jpeg)

Врска до Ризницата Ова е податотека од Ризницата на Викимедија и може да се користи на други проекти. Подолу е наведена содржината на нејзината описна страница.
Заедничката ризница е складиште на слободно-лиценцирани слики и снимки. И Вие можете да помогнете.

Опис

Опис
Српски (ћирилица): У центру Ариља, на уздигнутој заравни доминира црква Св. Ахилија, задужбина краља Драгутина. Подигнута је крајем XIII века на остацима старијег храма епископије Моравице. Осликавање Драгутинове задужбине завршено је 1296, што је забележено натписом. Обликована је као једнобродна грађевина с куполом, припратом и нешто касније дозиданом спољном припратом. Има троделини олтарски простор и правоугаоне певнице. Схемом основе и просторним склопом припада развијеном облику рашких цркава, а међу њима је јединствена по својим витким, издуженим пропроцијама и фасадама рашчлањеним пиластрима и слепим аркадама. Ариљско зидно сликарство ослања се на токове монументалног, пластичног стила XIII века. Сачувало се само делимично у наосу, нешто више у припрати и само незнатно у спољној припрати. У апсиди су евхаристичке теме, а у ђаконикону циклус св. Николе. У вишим зонама наоса су Велики празници, Страдања Христова и сцене из Богородичиног живота, док су у првој зони стојећи светитељи из поворке Немањића и српских архиепископа и епископа као симболична потврда сагласја српске државе и цркве. У припрати су изузетни портрети краљева Драгутина и Милутина, краљице Кателине и Драгутинових синова. У вишим зонама илустроване су старозаветне теме и васељенски сабори. Црква је конзервирана и презентована 1996.
English: The Church of St. Achillius or the Arilje Monastery is a Serbian Orthodox church in Arilje, western Serbia. The church was built in 1296 by Serbian King Stefan Dragutin.
SK 162
Датум
Извор сопствено дело
Автор BrankaVV
Местопол. на апаратот43° 45′ 13,29″ СГШ, 20° 05′ 46,71″ ИГД Kartographer map based on OpenStreetMap.Оваа и други слики и нивните местоположби на: OpenStreetMapinfo

Лиценцирање

Јас, праводржецот на ова дело, со ова го објавувам истото под следнава лиценца:
w:mk:Криејтив комонс
наведи извор сподели под исти услови
Можете:
  • да споделите – да го умножувате, распространувате и емитувате делото
  • да преработувате – да преработувате
Под следните услови:
  • наведи извор – Ќе мора да дадете прикладен припис, да ставите врска до лиценцата и да укажете дали има направено промени. Ова може да биде направено на било кој разумен начин, но без да оддава впечаток дека лиценцодавецот стои зад Вас и Вашата употреба.
  • сподели под исти услови – Ако го измените или преобразите делото, или пак ако основате друго дело на него, добиеното дело (придонесот) морате да го распространувате (објавувате) само под истата или складна лиценца на изворната.


Описи

Опишете во еден ред што претставува податотекава

Предмети прикажани на податотекава

прикажува

43°45'13.288"N, 20°5'46.709"E

13 март 2010

Историја на податотеката

Стиснете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.

Датум/времеМинијатураДимензииКорисникКоментар
тековна15:53, 12 септември 2014Минијатура на верзијата од 15:53, 12 септември 20143.543 × 2.539 (7,31 МБ)BrankaVVUser created page with UploadWizard

Податотекава се користи во следнава страница:

Глобална употреба на податотеката

Оваа податотека ја користат и следниве викија:

Метаподатоци