Врста на погача

Погача е вид на леб во круг, кој во минатото секој ден бил печен во домаќинствата. Се прави од пченично брашно, и од пченкарно брашно се нарекува пченкарен леб.По печењето погачата обично загорува па се става сусам.И се сече.

Денес во урбаните и руралните области, печење погача најчесто се заменува со купување леб во продавница.

Во српската и во македонската кујна постои мрсна и посна погача.

Најголема погача Уреди

Најголемата погача е направена во Азањи во 2011 година. Направена е кај Смедеравска Паланка. Пречникот на погачата е пет метри и 96 сантиметри и тежина од 600 килограми.[1]

Интересни фактиУреди

Постои изрека во српскиот и во македонскиот јазик: „преку леб бара погача“.

Други вредностиУреди

Погачата може да биде од округла форма од секакво тесто, на пример: погача за исхрана на говеда, пчели и др., погача од гипс (што се користи за вметнување на гипс-картон плочи на ѕидот).

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди