Пливање на Летните олимписки игри - 2008

Пливањето на Летните олимписки игри 2008 година — еден од 28-те спортови на програмата на Олимписките игри во Пекинг во Кина.

Пливање
на Летните олимписки игри
Swimming 2008.png
ОдржувалиштеНационален центар за водни спортови во Пекинг (базен)
Олимписки аквапарк Шуни [1](отворена вода)
Денови9–17 август 2008 (базен)
20–21 август 2008 (отворена вода)
Натпреварувачи1,026 од 162 земји
«20042012»
Национален центар за водни спортови во Пекинг

Натпреварот во пливање се одржал од 9 до 21 август во Националниот центар за спортови на вода во Пекинг. Програмата опфатила 34 пливачки дисциплини, по 17 во секој натпревар за мажи и жени. Ова е најголем број пливачки дисциплини на сите Олимписки игри дотогаш одржани.

Оваа година, покрај стандардните дисциплини во пливање во базен, за прв пат се вовела и нова дисциплина во двете конкуренции. Станува збор за маратон на 10 километри, кој се одржил надвор од базенот на отворена вода.

Календар за натпреварувањеУреди

   С.    Серии    1/2    Полуфинале    Ф.    Финале

Календар - мажи
Дисциплина 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Слободно
50 м S 1/2 F
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
400 м S F
1500 м S F
делфин
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
грбно
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
градно
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
Мешовито
200 м S 1/2 F
400 м S F
Штафета
4x100 м слободно S F
4x200 м слободно S F
4x100 м мешовито S F
Отворена вода
Маратон 10 км F

Календар - жени
Дисциплина 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Слободно
50 м S 1/2 F
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
400 м S F
800 м S F
Делфин
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
Грбно
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
Градно
100 м S 1/2 F
200 м S 1/2 F
Мешовито
200 м S 1/2 F
400 м S F
Штафета
4x100 м слободно S F
4x200 м слободно S F
4x100 м мешовито S F
Отворена вода
Маратон 10 км F

   С.    Серии    1/2    Полуфинале    Ф.    Финале

Земји учесничкиУреди

Учествувале 1.026 спортисти (571 мажи и 455 жени) од 162 земји. Американска Самоа, Боцвана, Комори, Демократска Република Конго, Кукови Острови, Маршалските Острови и Танзанија имале официјално деби на пливање на Олимписките игри. Во исто време, Белгија, Доминиканска Република, Кувајт, Холандските Антили и Таџикистан се вратиле на игрите по 8 години.

РезултатиУреди

Пливање во базенУреди

МажиУреди
Дисциплина   Резултат   Резултат   Резултат
слободно
50 м

детали
Сезар Сијело Фиљо

  Бразил
21,30 Амори Лево

  Франција
21,45 Ален Бернар

  Франција
21,49
100 м

детали
Ален Бернар

  Франција
47,21 Ејмон Саливан

  Австралија
47,32 Џејсон Лезак

  САД

Сезар Сијело Фиљо

  Бразил
47,67
200 м

детали
Мајкл Фелпс

  САД
1:42,96

СР
Парк Те Ван

  Република Кореја
1:44,85

АЗР
Питер Вандеркеј

  САД
1:45,14
400 м

детали
Парк Те Ван

  Република Кореја
3:41,86

АЗР
Џанг Лин

  НР Кина
3:42,44 Ларсен Џенсен

  САД
3:42,78

АМР
1.500 м

детали
Усама Мелули

  Тунис
14:40,84

АФР
Грант Хакет

  Австралија
14:41,53 Рајан Кокран

  Канада
14:42,69
делфин
100 м

детали
Мајкл Фелпс

  САД
50,58

ОР
Милорад Чавиќ

  Србија
50,59

ЕР
Ендру Лотерстајн

  Австралија
51,12

ОКР
200 м

детали
Мајкл Фелпс

  САД
1:52,03

СР
Ласло Чех

  Унгарија
1:52,70

ЕР
Такеши Мацуда

  Јапонија
1:52,97

АЗР
грбно
100 м

детали
Арон Пирсол

  САД
52,54

СР
Метју Гриверс

  САД
53:11 Аркадиј Вјачанин

  Русија

Хејден Стекел

  Австралија
53,18
200 м

детали
Рајан Локти

  САД
1:53,94

СР
Арон Пирсол

  САД
1:54,33 Аркадиј Вјачањин

  Русија
1:54,93

ЕР
градно
100 м

детали
Косуке Китаџима

  Јапонија
58,91

СР
Александер Дале-Оен

  Норвешка
59,20

ЕР
Иг Дибоско

  Франција
59,27
200 м

детали
Косуке Китаџима

  Јапонија
2:07,64

ОР
Брентон Рикард

  Австралија
208,88

ОКР
Иг Дибоск

  Франција
2:08,94
мешовито
200 м Мајкл Фелпс

  САД
1:54,23

СР
Ласло Чех

  Унгарија
1:56,52

ЕР
Рајан Локти

  САД
1:56,53
400 м Мајкл Фелпс

  САД
4:03,84

СР
Ласло Чех

  Унгарија
4:06,16

ЕР
Рајан Локти

  САД
4:08,09
штафета
4x100 м слободно   САД 3:08,24

СР
  Франција 3:08,32

ЕР
  Австралија 3:09,91

ОКР
4x200 м слободно   САД 6:68,56

СР
  Русија 2:03,70

ЕР
  Австралија 3:04,98
4x100 м мешовито   САД 3:29,34

СР
  Австралија 3:30,04

ОКР
  Јапонија 3:31,18

АЗР
ЖениУреди
Дисциплина   Резултат   Резултат   Резултат
слободно
50 м

детали
Брита Штефен

  Германија
24,06

ОР
Дара Торес

  САД
24,07

АМР
Кејти Кембел

  Австралија
24,17
100 м

детали
Брита Штефен

  Германија
53,12

ОР
Лизбет Трикет

  Австралија
53,16 Натали Коглин

  САД
53,39

АМР
200 м

детали
Федерика Пелегрини

  Италија
1:54,82

СР
Сара Исакович

  Словенија
1:54,97 Панг Ѓајинг

  НР Кина
1:55,05
400 м

детали
Ребека Адлингтон

  Обединето Кралство
4:03,22 Кејти Хоф

  САД
4:03,59 Џоана Џексон

  Обединето Кралство
4:03,52
800 м

детали
Ребека Адлингтон

  Обединето Кралство
8:14,10

СР
Алесија Филипи

  Италија
8:20, 23 Лоте Фрис

  Данска
2:23,03
делфин
100 м Лизбет Трикет

  Австралија
56,73

(ОКР
Кристина Магнусон

  САД
57,10 Џесика Шипер

  Австралија
57,25
200 м Љу Циге

  НР Кина
2:04,18

СР
Ѓао Љујанг

  НР Кина
2:04,72 Џесика Шипер

  Австралија
2:06,25
грбно
100 м Натали Коглин

  САД
58,96

АМР
Керсти Ковентри

  Зимбабве
59,19 Маргарет Холзер

  САД
59,34
200 м Керсти Ковентри

  Зимбабве
2:05,24

СР
Маргарет Холзер

  САД
2:06,23 Реико Накамура

  Јапонија
2:07,13

АЗР
прсно
100 м Лизел Џоунс

  Австралија
1:05,17

ОР
Ребека Сони

  САД
1:06,73 Мирна Јукиќ

  Австралија
1:07,34
200 м Ребека Сони

  САД
2:20,22

СР
Лизел Џоунс

  Австралија
2:22,05 Сара Нордестам

  Норвешка
2:23,02

ЕР
мешовито
200 м Стефани Рајс

  Австралија
2:08,45

СР
Керсти Ковентри

  Зимбабве
2:08,59

АФР
Натали Коглин

  САД
2:10,34
400 м Стефани Рајс

  Австралија
4:29,45

СР
Керсти Ковентри

  Зимбабве
4:29,89

АФР
Кејти Хоф

  САД
4:31,71
штафета
4x100 м слободно   Холандија

Инге Декер

Рамони Кромовиќојо

Фемке Хемскерк

Марлен Фелдхојс
3:33;76

ОР
  САД

Натали Коглин

Лејси Најмајер

Кара Лин Џојс

Дара Торес
3:34,33

АМР
  Австралија

Кејт Кембел

Алис Мајлс

Мелани Шлангер

Лизбет Трикет
3:35,05

ОКР
4x200 м слободно   Австралија

7:44,31

СР
  НР Кина 7:45,93

АЗР
  САД 7:46,33

АМР
4x100 м мешовито   Австралија

Емили Сибом,

Лизел Џоунс,

Џесика Шипер,

Лизбет Трикет
3:52,69

СР
  САД

3:53,30АМР   НР Кина 3:56,11

АЗР

Пливање во отворена водаУреди

Дисциплина   Резултат   Резултат   Резултат
Маратон 10 км
детали
Мартин ван дер Вајден
  Холандија
1: 51,51,6 Дејвид Дејвис
  Обединето Кралство
1: 51,53,1 Томас Лурк
  Германија
1: 51.53.6
Маратон 10 км
детали
Лариса Иличенко
  Русија
1: 59: 28,7 Кери Ен Пејн
  Обединето Кралство
1: 59: 29,2 Касандра Патен
  Обединето Кралство
1: 59: 31,0

Биланс на медалУреди

Пласман Држава       Вкупно
1   САД 12 9 10 31
2   Австралија 6 6 8 20
3   Обединето Кралство 2 2 2 6
4   Јапонија 2 0 3 5
5   Германија 2 0 1 3
6   Холандија 2 0 0 2
7   НР Кина 1 3 2 6
8   Зимбабве 1 3 0 4
9   Франција 1 2 3 6
10   Русија 1 1 2 4
11   Италија 1 1 0 2
  Република Кореја 1 1 0 2
13   Бразил 1 0 1 2
14   Тунис 1 0 0 1
15   Унгарија 0 3 0 3
16   Норвешка 0 1 1 2
17   Словенија 0 1 0 1
  Србија 0 1 0 1
19   Австрија 0 0 1 1
  Данска 0 0 1 1
  Канада 0 0 1 1
ВКУПНО: (21) 34 34 36 104

Нови олимписки рекорди (мажи)Уреди

Дисциплина Датум Ниво Име Држава Време ОР СР
50 м слободно 14 август група 11 Цезар Сиело   Бразил 21,47 ОР
14 август група 12 Амори Лево   Франција 21,46 ОР
15 август полуфинале 1 Цезар Сиело   Бразил 21,34 ОР
16 август финале Цезар Сиело   Бразил 21.30 ОР
100 м слободно 10 август штафета 4 х 100 м слободно

група 1 leadoff
Амори Лево   Франција 47,76 ОР
11 август штафета 4×100 м слободно

финале leadoff
Ејмон Саливан   Австралија 47,24 ОР СР
13 август полуфинале 1 Ален Бернар   Франција 47,20 ОР СР
13 август полуфинале 2 Ејмон Саливан   Австралија 47,05 ОР СР
200 м слободно 12 август финале Мајкл Фелпс   САД 1:42,96 ОР СР
1500 м слободно 15 август група 3 Рајан Кокран   Канада 14:40,84 ОР
15 август група 5 Грант Хакет   Австралија 14:38,92 ОР
100 м грбно 10 август група 4 Мет Гриверс   САД 53,41 ОР
11 август полуфинале 1 Аркадиј Вјачанин   Русија 53,06 ОР
11 август полуфинале 2 Хејден Стекел   Австралија 52,97 ОР
12 август финале Арон Пирсол   САД 52,54 ОР СР
200 м грбно 15 август финале Рајан Локти   САД 1:53,94 ОР СР
100 м градно 9 август група 7 Александер Дале Оен   Норвешка 59,41 ОР
10 август полуфинале 2 Александер Дале Оен   Норвешка 59,16 ОР
11 август финале Косуке Китаџима   Јапонија 58,91 ОР СР
200 м градно 12 август група 5 Паоло Босини   Италија 2:08,98 ОР
12 август група 7 Даниел Ѓурта   Унгарија 2:08,68 ОР
13 август полуфинале 1 Косуке Китаџима   Јапонија 2:08.61 ОР
14 август финале Косуке Китаџима   Јапонија 2:07,64 ОР
100 делфин 14 август група 7 Џејсон Данфорд   Кенија 51,14 ОР
14 август група 9 Милорад Чавиќ   Србија 50,76 ОР
16 август финале Мајкл Фелпс   САД 50,58 ОР
200 м делфин 11 август група 6 Мајкл Фелпс   САД 1:53,70 ОР
11 август полуфинале 2 Мајкл Фелпс   САД 1:53,70 ОР
13 август финале Мајкл Фелпс   САД 1:52,03 ОР СР
200 м мешовито 15 август финале Мајкл Фелпс   САД 1:54,23 ОР СР
400 м мешовито 9 август група 4 Мајкл Фелпс   САД 4:07,82 ОР
10 август финале Мајкл Фелпс   САД 4:03,84 ОР СР
штафета 4×100 м слободно 10 август група 1 Нејтан Адријан

Кален Џоунс

Бен Вајлдман-Тобринер

Мет Гриверс
  САД 3:12,23 ОР СР
11 август финале Мајкл Фелпс

Гарет Вебер-Гејл

Кален Џоунс

Џејсон Лезак
  САД 3:08.24 ОР СР
штафета 4×200 м слободно 12 август група 2 Дејвид Волтерс

Рики Беренс

Ерик Вент

Клит Келер
  САД 7:04,66 ОР
13 август финале Мајкл Фелпс

Рајан Локти

Рики Беренс

Питер Вандеркеј
  САД 6:58,56 ОР СР
штафета 4×100 м мешовито 17 август финале Арон Пирсол

Брендон Хансен

Мајкл Фелпс

Џејсон Лезак
  САД 3:29,34 ОР СР

Нови олимписки рекорди (жени)Уреди

Дисциплина Датум Ниво Име Држава Време ОР СР
50 м слободно 17 август финале Брита Штефен   Германија 24.06 ОР
100 м слободно 14 август Штафета 4 х 100 м слободно
финале
Брита Штефен   Германија 53.38 ОР
15 август Финале Брита Штефен   Германија 53.12 ОР
100 м слободно 11 август група 4 Панг Ѓајинг   Кина 1:57.37 ОР
11 август група 5 Сара Исаковиќ   Словенија 1:55.86 ОР
11 август група 6 Фредерика Пелегрини   Италија 1:55.45 ОР СР
13 август финале Фредерика Пелегрини   Италија 1:54.82 ОР СР
400 м слободно 10 август група 5 Кејти Хоф   САД 4:03.71 ОР
10 август група 6 Фредерика Пелегрини   Италија 4:02.19 ОР
800 м 14 август група 4 Ребека Адлингтон   Обединето Кралство 8:18,06 ОР
16 август финале Ребека Адлингтон   Обединето Кралство 8:14,10 ОР СР
100 м грбно 10 август група 5 Анастасија Зујева   Русија 59,61 ОР
10 август група 6 Реико Накамура   Јапонија 59,36 ОР
10 август група 7 Керсти Ковентри   Зимбабве 59,00 ОР
11 август полуфинале 2 Керсти Ковентри   Зимбабве 58,77 ОР СР
200 м грбно 14 август група 4 Керсти Ковентри   Зимбабве 2:06,76 ОР
16 август финале Керсти Ковентри   Зимбабве 2:05,24 ОР СР
100 м градно 10 август група 7 Лизел Џоунс   Австралија 1:05.64 ОР
12 август финале Лизел Џоунс   Австралија 1:05.17 ОР
200 м градно 13 август група 5 Ребека Сони   САД 2:22.17 ОР
15 август финале Ребека Сони   САД 2:20.22 ОР СР
200 м делфин 14 август финале Љу Циге   Кина 2:04.18 ОР СР
200 м мешовито 12 август полуфинале 1 Керсти Ковентри   Зимбабве} 2:09.53 ОР
13 август финале Стефани Рајс   Австралија 2:08.45 ОР СР
400 м мешовито 10 август финале Стефани Рајс   Австралија 4:29.45 ОР СР
штфета 4×100м слободно 10 август финале Инге Декер
Рамони Кромовиќојо
Фемке Хемскерк
Марлен Фелдхојс
  Холандија 3:33.76 ОР
штафета 4×200 м слободно 13 август група 1 Алена Попчанка
Селин Кудер
Камиј Мифа
Корали Балми
  Франција 7:50.37 ОР
14 август финале Стефани Рајс
Бронти Барат
Кајли Палмер
Линда Макензи
  Австралија 7:44.31 ОР СР
штафета 4×100 м мешовито 17 август финале Емили Себом
Лизел Џоунс
Џесика Шипер
Лизбет Трикет
  Австралија 3:52.69 ОР СР

НаводиУреди

  1. „BBC 2008 Olympic Coverage: Swimming“. BBC Sport. Посетено на 30 June 2013.

Надворешни врскиУреди