Планинска покраина

покраина на Филипините

Планинската покраина е покраини на Филипините која се наоѓа во Кордилера Регионот на островот Лузон. Главен град е Бонток. Се граничи со покраините Ифугао, Бенгет, Јужен Илокос, Абра, калинга, и Изабела.

Планинска покраина
Провинцискиот грб на Планинска покраина
Провинцискиот грб на Планинска покраина
Мапа на Филипините со факти за Планинска покраина highlighted
Мапа на Филипините со факти за Планинска покраина
Регион Кордилера (CAR)
Главен град Бонток
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 0
 - Општини 10
 - Барангај 144
 - Конгресионални дистрикти 1
Население 6-та најмала
 - Вкупно (2000) 140,439
 - Густина 67/km² (10-та)
Површина 20-та најмала
 - Вкупно 2.097,3 km²
Основана
Јазици Илоко, Тагалог, Канканаеј
Гувернер Максимо Б. Далог
Англиканска црква во Сагада

Потекло на поимот Уреди

Специфичното име го има добиено поради големиот планински масив на кој лежи. Во тој реон се наоѓаат најголемите филипински планини Кордилери.

Народ и култура Уреди

Ироготите се најдоминантната етничка заедница. Јазици кои најмногу се зборуваат се: Илоко, Тагалог, Канканаеј се разбира добро говорениот англиски.

Административна поделба Уреди

Планинската покраина е поделена на 10 општини.

Надворешни врски Уреди

 
Карта на покраината
 
Скалестите оризарници се честа глетка во покраината
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати: 17°05′N, 121°10′E