Алпска клима — типична клима за областите над шумската граница. Оваа клима е исто така позната и како планинска клима или висинска клима.

Бела планина, алпско опкружување на 4,300 метарs (14,000 ст) надморска височина во Калифорнија

Подрачјето околу долината на Длабока Река во областа Горна Река, западна Македонија се смета за единственото во Македонија со ваква клима. Истото е прогласено за културно наследство на УНЕСКО поради својата посебност и убавини.

Дефиниција уреди

Постојат повеќе дефиниции за алпската клима.

Една едноставна дефиниција е климата што предизвикува дрвјата да не растат поради студот.

Во Кепеновата класификацијата на климата, алпската и планинската клима се дел од групата Е, заедно со поларната клима, каде ниту еден месец нема средна температура повисока од 10 °C (50 °F) .[1]

Според Холдриџовиот систем на климатски области, постојат две планински клими кои го спречуваат растот на дрвјата :

а) алпската клима се јавува кога средната биотемпература на таа местоположба е помеѓу 1.5 and 3 °C (34.7 and 37.4 °F) . Алпската клима во Холдриџовиот систем е приближно еднаква на најтоплата клима во тундрите (ЕТ) според Кепеновиот систем.

б) алварската клима, најстудената планинска клима бидејќи биотемпературата е помеѓу 0°С и 1,5°С (биотемпературата никогаш не може да биде под 0°С). Соодвествува повеќе или помалку на најстудената клима во тундрите и климата на поларната капа (EF).

Холдриџ сметал дека вкупниот примарен придонес на растенијата престанува на температури под 0 °C (32 °F) и над 30 °C (86 °F) [2] (растенијата се во хибернација), па затоа тој ја дефинирал биотемпературата како средна, но за сите температури под температурата на замрзнување и над 30 °C прилагодени за 0°С ( тоа е збирот на температури кои не се прилагодени, поделен со бројот од сите температури без исклучок, дали биле прилагодени или не).

Причина уреди

Температурниот профил на атмосферата е резултат на заемнодејството помеѓу зрачењето и струењето. Сончевата светлина во видливиот спектар упаѓа на Земјата и ја загрева. Земјата потоа го загрева воздухот на површината. Ако зрачењето е единствениот начин за пренесување на топлината од Земја во вселената, односно ефектот на стаклена градина на гасови во атмосферата ќе ја одржува температурата на Земјата на приближно 333 K (60 °C; 140 °F) , а температурата експоненцијално би се намалувала со зголемувањето на висината.[3]

Меѓутоа, кога воздухот е топол, тој има својство да се шири, што ја намалува неговата густина. Така, тополиот воздух има својство да се крева и да ја пренесе топлината нагоре. Ова е процес на струење. Конвекцијата доаѓа до рамнотежа кога парцела на воздух на одредена надморска височина има иста густина како и околината. Воздухот е слаб спроводник на топлина, така што парцела од воздух ќе се крева и паѓа без да разменува топлина. Ова е познато како адиабатски процес, кој има карактеристична крива на притисок и температура. Како што се намалува притисокот, температурата се намалува. Стапката на намалување на температурата со издигнување е позната како адиабатска стапка на застанување, што е приближно 9,8   °C на километар (или 5,4   °F на 1000   стапала) од надморска височина.[3]

Присуството на вода во атмосферата го комплицира процесот на конвекција. Водата пареа содржи латентна топлина на испарување . Како што воздухот се крева и лади, тој на крајот станува заситен и не може да ја задржи количината на водена пареа. Водената пареа на водата се кондензира (формира облаци ) и ослободува топлина, што ја менува стапката на застареност од сувата стапка на прекин на адиабатската стапка на влажна адиабатска стапка на застанување (5,5   °C на километар или 3   °F на 1000   нозе).[4] Вистинската стапка на застанување, наречена стапка на прекин на животната средина, не е константна (може да варира во текот на денот или сезонски и регионално), но нормална стапка на застанување е 5,5   °C на 1.000   м (3,57)   °F на 1.000   ft) [5][6] Затоа, движејќи се на 100 метарs (330 ст) на планина е приближно еднаква на поместување 80   километри (50   милји или 0,75 ° географска ширина ) кон пол.[7] Меѓутоа, овој однос е приближен, бидејќи локалните фактори, како што е близина на океаните, можат драстично да ја модифицираат климата.[8] Како што се зголемува надморската височина, главната форма на врнежите станува снег, а ветровите се зголемуваат. Температурата продолжува да се спушта до тропопаузата, на 11,000 метарs (36,000 ст) , каде што не се намалува понатаму. Ова е повисоко од највисокиот самит .

Распределба уреди

Месечни промени уреди

Варијабилноста на алпската клима во текот на целата година зависи од географската ширина на локацијата. За тропските океански локации, како што е самитот на Мауна Лоа, висина. 13,679 стапки (4,169 м) , температурата е приближно константна во текот на целата година:

За локации со средна ширина, како што е планината Вашингтон, температурата варира сезонски, но никогаш не се загрева:

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). „Climate Zones and Types: The Köppen System“. Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall. стр. 235–7. ISBN 978-0-13-020263-5.
  2. Lugo, A. E. (1999). „The Holdridge life zones of the conterminous United States in relation to ecosystem mapping“. Journal of Biogeography. 26 (5): 1025–1038. doi:10.1046/j.1365-2699.1999.00329.x. Посетено на 27 May 2015.
  3. 3,0 3,1 Goody, Richard M.; Walker, James C.G. (1972). „Atmospheric Temperatures“ (PDF). Atmospheres. Prentice-Hall. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-07-29. Посетено на 2020-02-16.
  4. „Dry Adiabatic Lapse Rate“. tpub.com. Архивирано од изворникот на 2016-06-03. Посетено на 2016-05-02.
  5. „Adiabatic lapse rate in atmospheric chemistry“. Adiabatic Lapse Rate. Goldbook. МСЧПХ. 2009. doi:10.1351/goldbook.A00144. ISBN 978-0-9678550-9-7.
  6. Dommasch, Daniel O. (1961). Airplane Aerodynamics (3rd ed.). Pitman Publishing Co. стр. 22.
  7. „Mountain Environments“ (PDF). United Nations Environment Programme World Conservation Monitoring Centre. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-08-25. Наводот journal бара |journal= (help)
  8. „Factors affecting climate“. The United Kingdom Environmental Change Network. Архивирано од изворникот на 2011-07-16.