Писар[1][2] (арх. дијак, ќатип[3][4] или ќата[5][6]) — древно занимање на човек што знае да чита и пишува.

Историска перспектива

уреди
 
Писар

Во стари времиња, работата на писарот била многу ценета[7] бидејќи имало малку писмени луѓе, а познавањето на азбуката се сметало за голема вештина. Службениците биле државни службеници кои вршеле секретарски и административни задачи како што се кореспонденција, диктат или книговодство, како и работи за пописни и даночни цели. За пишување писарот користел: длето (за глинени, дрвени или камени плочки)[8], јаглен, перо, молив, пенкало, хемиско пенкало (за пишување на хартија).

Модерна улога

уреди

Во денешно време, работата на писарот ја врши дактилограф или администратори, стенограф или специјални програми за диктирање.

Во армијата и денес постои професија ќата, која се нарекува уште и четен или штабен евидентичар. Во армијата тој е човек кој се занимава со целосната администрација во некоја воена формација.

Наводи

уреди
 1. „писар“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. „писар“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 3. „ќатип“Дигитален речник на македонскиот јазик
 4. „ќатип“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 5. „ќата“Дигитален речник на македонскиот јазик
 6. „ќата“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
 7. Rice, Michael (1999). Who's who in ancient Egypt. New York: Routledge. ISBN 978-0-415-15448-2.
 8. Carr, David (2005). Writing on the tablet of the heart: origins of Scripture and literature. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-517297-3.

Литература

уреди
 • Kemp, Barry (2006). Ancient Egypt: anatomy of a civilization. New York: Routledge.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Martin, Henri Jean (1994). The history and power of writing. Chicago: University of Chicago Press.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Carr, David (2005). Writing on the tablet of the heart: origins of Scripture and literature. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Rice, Michael (1999). Who's who in ancient Egypt. New York: Routledge.CS1-одржување: ref=harv (link)
 • Carr, David (2005). Writing on the tablet of the heart: origins of Scripture and literature. Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-517297-3.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски

уреди