Писа
Scardinius erythropthalmus 2009 G1.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Зракоперки
Ред: Крапообразни
Семејство: Cyprinidae
Род: Scardinius
Вид: S. erythrophthalmus
Биномен назив
Scardinius erythrophthalmus
(Linneaus, 1758)

Писата или Scardinius erythropthalmus е бентосно-пелашка слатководна риба која е нашироко распространета во Европа и средна Азија, околу басените на Северното, Балтичкото, Црното, Каспиското и Аралското Море. Таа е вештачки наметната во водите на Ирска, САД, Мароко, Мадагаскар, Тунис, Нов Зеланд, Канада и Шпанија.

По изглед е слична на Rutilus rutilus, но е многу пошарена – златна со перки во малина боја, а очите и се бледожолтеникави со црвена дамка, но во зависност во какво станиште живее, бојата може да варира. Таа од Rutilus rutilus се разликува и по устата која има истурена долна усна – се храни на површината, за разлика од рутилусот кој се храни во длабочините.

Надворешни врскиУреди