Пештера Орловача (Савина пештера[1]) е пештера која се наоѓа на ридот Орловача, во селото Сумбуловац, Општина Пале, Република Српска, БиХ. Должина на пештерата е 2.500 метри. Орловача е единствена пештера во Република Српска која е оспособена за туристички посети. Оваа пештера е под заштита на Завод за заштита на културно историско и природно наследство на Република Српска.[2]

Пештера Орловача
светско наследство на УНЕСКО
Пештера Орловача
КритериумПештера: Природна
Пећина Орловача is located in Босна и Херцеговина
Пећина Орловача
Пећина Орловача
Пештера Орловача на карта на Босна и Херцеговина

Специфичности

уреди

Во пештерата Орловача се пронајдени остатоци од пештерска мечка (Ursus spelaeus), како и инсект од семејството Coleoptera, род Charonitis, подвид — Zoopai orlovancensis.

Поврзано

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. [Радио телевизија Републике Српске: Ретровизор: ПЕЋИНЕ РС — ОРЛОВАЧА, 20.06.2011.] (српски)
  2. Републички завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске: Одлука о заштити

Надворешни врски

уреди