Петроградски совет

Петроградскиот совет на работниците и војниците (руски: Петроградский Совет рабочих и солдатских депутатов) претставувал советски работнички совет со седиште во Петроград, денешен Санкт Петербург кој бил формиран во 1917 година по Февруарската револуција.

Петроградски совет
Петроградский Совет рабочих и солдатских депутатов
1917petrogradsoviet assembly.jpg
Основанамарт 12, 1917; пред 104 години (1917-03-12)
Укината1924 (succeeded by Ленсовет)
МестоПетроград
Претседател

Овој совет имал голема улога за време на Руската револуција, и претставувал најголемиот соперник на Привремената руска влада.