Петар Трајков е македонски автор и колумнист. Роден во Струмица во 1976. Завршил правен факултет во Скопје. Автор е на романот Орбело, книгата Последното Оттуѓување, Монографија Богориди[1], романите Дојрански Договор и Тарафот. Автор е на драмскиот наратив на играно-документарниот филм ,,Последниот македонски пророк"[2]. Пишувал колумни за македонски и странски магазини како неделниците Дело, Глас, Манифест, Le monde diplomatique[3].

Петар Трајков
Роден 25 јануари 1976
Струмица
Националност Македонец
Познат Орбело

Последното оттуѓување Дојрански Договор Монографија Стефан Богориди Тарафот

Занимање автор, колумнист

Наводи:

  1. „Промоција на книгата Монографија Стефан Богориди од Петар Трајков“. Kurir.mk. Архивирано од изворникот на 2022-09-12. Посетено на 2022-09-12.
  2. The Last Macedonian Prophet, Kanal 5, 2014-12-18, Посетено на 2022-09-12
  3. MONDE, Editor (2021-04-07). „Македонскиот дел од Алтермунди - Бирократија и Глобализација“. Le Monde Diplomatique - Македонско издание. Посетено на 2022-09-12.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)