Персиј Флак (латински: Persius Flaccus) - римски поет.

Aulus Persius Flaccus.jpeg

ЖивотописУреди

Персиј Флак се родил во Волатеро, во Етрурија, а живеел во времето на владеењето на Нерон.

ТворештвоУреди

Персиј Флак напишал шест сатири во кои остро ги критикувал пороците на неговото време, но неговите строги морални сфаќања не се оригинални, туку се преземени од учењето на стоиците.[1]

НаводиУреди

  1. Jevrosima Drašković, „Razvitak rimske lirike“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 113.