Партизан

(Пренасочено од Партизани)
Белоруски партизани
Се однесува за член на воена формација што војува на герилски начин. За други значења погледни Партизан (појаснување)

Партизан е член на воена формација која војува на партизански (герилски) начин, формирана за да се спротистави на контролата на странска сила или на окупациска армија. Терминот партизанско движење се користи и за вооружени елементи на теренот кои се спортивставувале на германските окупациони сили во некои земји за време на Втората светска војна.

овој израз може да се употреби за оние сили кои по Втората светска војна се бореле против советската власт во Источна Европа, или за про-комунистичкиот Виетконг кој се борел против режимот на француските колонијалисти и подоцна против Република Виетнам (поддржана од САД). Партизаните, исто така, може да се наречат и герила, или - зависно од гледната точка, дури и терористи.

Партизаните како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Голем мерак имам, мамо“ - македонска народна песна.[1]
  • „На Вичо, еј Вичо планина“ - македонска народна песна.[2]

Партизански филмовиУреди

НаводиУреди