Папа Пасхалиј II

(Пренасочено од Папа Пасшал II)

Пасхалиј II (лат. Paschalis PP. II; роден како Раниеро Беда, итал. Raniero Bieda) е римски папа во периодот од 13 август 1099 - 21 јануари 1118 . Кон крајот на неговото раководство во 1116 година било создадено некое ново движење кое работело против него. Папата плашејќи се за својот живот го напуштил Латеранскиот двор и надвор од Рим се задржува 2 години без 3 месеца. Во 1118 година повторно се вратил и малку по неговото враќање починал.

Paschalis II
B Paschalis II.jpg
Родено име Раниеро Беда,
Папа од 13 август 1099
Папа до 21 јануари 1118
Претходник Папа Урбан II
Наследник Папа Геласиј II
Роден
Други папи по име Пасшал