Папа Марк или Маркус бил римски папа во периодот од 18 јануари 336 до 7 октомври 336 година. Како на многу негови претходници, така и за овој папа малку се знае за неговиот живот. Според Liber Pontificalis тој бил по потекло од Рим а неговиот татко се викал Приск. Се смета дека овој папа ја основал базиликата Сан Марко во Рим и на базилика Juxta Pallacinis надвор од градот.

Mark
Marcus (papa).jpg
Родено име Марк
Папа од 18 јануари 336
Папа до 7 октомври 336
Претходник Папа Силвестер I
Наследник Папа Јулиј I
Роден непознато
Рим, Италија
Починал 7 октомври 336
Рим, Италија
Други папи по име Марк


Папа Марк бил прогласен за светец од страна на Римокатоличката црква и се чествува на 7 октомври.