Отвори го главното мени

Папа Инокентиј I (лат. Innocentius PP. I) (? - 12 март 417) бил Римјанин, римски папа од 22 декември 401 до 12 март 417. Во времето на освојувањето на Рим од страна на Аларик, тој избегал во Равена заедно со императорот. Земал учество во конфликтот на Јован Златоуст со Теофил Александриски и во спорот околу пелагијанството. Се допишувал со Јероним Стридонски и ерусалимскиот епископ Јоан.

Innocentius I
Innocentius I.jpg
Родено име Инокентиј I
Папа од 22 декември 401
Папа до 12 март 417
Претходник Папа Анастасиј I
Наследник Папа Зосим
Роден ?
Починал 12 март 417
Други папи по име Инокентиј