Папа Дамасиј I

Папа Дамасиј I (лат.:Damasus I) (300 или 305 - 11 декември 384) бил римски папа од 1 октомври 366, па сѐ до својата смрт. Се родил во Лузитанија, во свештеничко семејство. Имено, Дамасиј му дал инструкции на Јероним Стридонски во започнувањето со преводот на библијата на латински јазик. Преводот се смета за најдобар на латински јазик и е познат како ''Вулгата''. Покрај тоа, тој е познат и по тоа што се занимавал во црковната борба против аријанството. Во негово време, спорот околу аријанизмот бил решен во полза на папската позиција. Папата ги отворил катакомбите кои биле затворени во времето на Диоклецијан.

Damasus I
Saintdamasus.png
Родено име Дамасиј I
Папа од 366
Папа до 11 декември 384
Претходник Папа Либериј
Наследник Папа Сирициј
Роден 300
Починал 11 декември 384
Рим, Италија
Други папи по име Дамасиј

Бил прогласен за светец, а неговиот празник во католичката црква се празнува на 11 декември.