Папа Григориј II

(Пренасочено од Папа Григур II)

Папа Григур II (лат. Gregorius PP. II)(669 - 11 февруари 731) бил римски папа од 19 мај 715 до 11 февруари 731. Тој бил роднина на папата Бендикт II. Кога бил млад, бил плен на Лангобардите, но бил ослободен со откуп. За време на понтифактот, тој бил загрижен за мисионерите во Германија, Англија и Ирска.

Gregorius II
Greg2.jpg
Родено име Григур II
Папа од 19 мај 715
Папа до 11 февруари 731
Претходник Папа Константин
Наследник Папа Григур III
Роден 669
Рим
Починал 11 февруари 731
Рим
Други папи по име Григур (појазнување)