ПЗУ „Филип Втори“

ПЗУ „Филип Втори“ е единствената специјализирана болница по кардиохирургија во Македонија која е основана на 1 март 2000 година. Основач, сопственик и менаџер е Академик д-р Жан Митрев.

ПЗУ „Филип Втори“
ВидПриватна здравствена организација
ДејностЗдравство
Основано1 март 2000
СедиштеМакедонија Скопје, Македонија
Клучни личности
Академик д-р. Жан Митрев[1] (директор и сопственик)
Вработени
> 200
Мреж. местоcardiosurgery.com.mk

Почетоци

уреди

Првиот опериран пациент во ПЗУ Филип Втори е кочанчанецот Коста Шапков, кој бил опериран на 1 март 2000 година, при што му бил вграден трократен бај пас на операција што траела цели 4 часа.

ПЗУ „Филип Втори“ е сместена во зградата на Воената болница во Скопје.

Оддели

уреди

Кардиохирушкиот центар има оддели и тоа:

 • Ургентно Дијагностички центар
 1. Дијагностички Центар
 2. Одделение за трансфузија
 3. Одделение за биохемиски испитувања
 4. Одделение за микробиолошки испитувања
 5. Рентгенска дијагностика
 • Кардиологија
 1. Одделение за кардиологија
 2. Одделение за психологија
 • Кардиохирургија
 1. Операциона сала
 2. Анестезија
 3. Стерилизација
 4. Кардиотехника
 5. Одделение за интезивна нега
 6. Физиотерапија
 • Оддел за одржување на хигиена
 • Оддел за техничко одржување
 1. ИТ служба
 2. Техничка служба
 • Набавка и логистика
 1. Фармацевтско одделение
 2. Фила фарм

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди