Оскар за најдобар филм

Оскар за најдобар филм (англиски: Academy Award for Best Picture) се доделува секоја година на продуцентите на наградениот филм уште од првото доделување на Оскар во 1928 година.

Номинирани филмови и добитници на Оскар уреди